Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

La fel ca alte pasari, pinguinii nu au dinti si nu isi pot mesteca mancarea. In schimb, au niste spini cornosi in gura, orientati spre gat, si ii folosesc pentru a impinge prada pe gatlej in jos.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un medic cade in clasicul pacat: face sex cu o pacienta. Dupa aceea il cuprind remuscarile. Avea in cap doua voci. Una il imbarbata:
-Lasa, nu te mai framanta, nu esti nici primul nici ultimul care o patesti, nu e prima pacienta cu care te-ai culcat, nu o sa fie nici ultima...
Cealalta voce ii spunea:
-Dar totusi, tine cont ca esti medic veterinar...

› vrei mai mult

Hartuirea si abuzul pe internet, cele mai frecvente probleme online in Romania

29 Iunie 2011
In Romania, pe perioada celor doi ani de functionare a componentei Helpline dezvoltata in cadrul proiectului Sigur.info, au fost primite peste 620 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor. Printre problemele semnalate se identifica: hartuirea si abuzul pe internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (20).



Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe internet sub toate formele sale - agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arata ca in Romania exista cea mai mare incidenta a hartuirilor din intreaga Europa. Aceasta, impreuna cu constatarile cercetarii legate de o vizibilitate crescuta a profilelor pe retelelor sociale, duc la o rata crescuta a cazurilor in care datele personale sunt sustrase de pe retelele sociale, postate pe diverse alte site-uri, in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor in cauza.



Hartuirea, cunoscuta drept cyberbullying atunci cand are loc pe internet, implica folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defaimatoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca in mod deliberat, repetat si ostil un individ sau un grup de indivizi. Hartuirea cibernetica poate consta in trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus ca nu vrea sa mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot contine amenintari, remarci sexuale, incitari la ura, sicanari ale victimelor precum si afisarea oricaror declaratii false care au ca scop umilirea victimei. Amenintarile por fi private, sau publice pe forumuri si grupuri de discutie.



Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri si forumuri sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a le defaima si/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite si e-mail-uri de amenintare si hartuire, in timp ce altii publica barfe si instiga alte persoane la comportamente rautacioase impotriva victimelor.



Cyberbullying-ul poate include:

Batjocora repetata a unei persoane

Trimiterea de mesaje obscene prin intermediul internetului

Ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, continand informatii umilitoare

Trimiterea de amenintari

Publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fara acordul persoanei in cauza



Dintre efectele hartuirii amintim:



Scaderea stimei de sine si a sentimentului de siguranta

Sentimente de frica, suparare, rusine

Refuzul de a se prezenta la scoala

Cresterea anxietatii

Cresterea posibilitatii aparitiei tulburarilor de stres

Evitarea activitatilor de grup, retragerea sociala

Schimbari in starea de spirit, comportament, somn sau apetit

Alimentarea prejudecatilor ce tin de rasa, religie, sexualitate



In cadrul programului Sigur.info, coordonat de Salvati Copiii Romania, este disponibil un HELPLiNE, prin intermediul caruia copiii, adolescentii, parintii si profesorii adreseaza intrebari, primesc informatii si sfaturi si propun recomandari privind modalitatile de a evita continutul ilegal si daunator al unor pagini de internet. La adresa www.helpline.sigur.info functioneaza linia telefonica 0744 300 476 (luni-vineri, orele 11-16, numar cu tarifare normala in reteaua Orange), o platforma de chat si o adresa de e-mail: helpline@sigur.info.





Cititi informatii despre sfaturile operatorilor Helpline pentru a evita situatiile de hartuire online, integral pe GeneratiaOnline.ro:



http://www.generatiaonline.ro/parinti/hartuirea-si-abuzul-pe-internet-cele-mai-intalnite-probleme-online-in-romania-696/
Inapoi la lista de stiri