Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Daca erau ucisi in lupta, ofiterii japonezi erau promovati la urmatorul rang.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Cristian,de ce ai intirziat?
-Am trecut pe la Olga.
A lipsit azi si i-am dat temele.
-Ma bucur!Ai facut o fapta buna.
-Fapta ca fapta,e buna,dar prajiturile au fost si mai bune.

› vrei mai mult

EduAct construieste un centru multifunctional pentru educatie non-formala pentru 120 de elevi din Calarasi

14 Septembrie 2023

Scoala din satul Dorobantu - Calarasi

• Auchan sustine programul Asociatiei EduAct printr-o donatie de 100.000 lei


La doar un an de la infiintare, asociatia EduAct a reusit demararea lucrarilor pentru constructia unui centru multifunctional in cadrul scolii din satul Dorobantu, Calarasi, unde se desfasoara programul Prezent! Pentru viitor. Astfel, peste 120 de elevi vor avea acces la un spatiu modern care va pune la dispozitia copiilor primul laborator de informatica, prima biblioteca, dar si un spatiu adecvat pentru activitati de educatie non-formala, cu scopul de a preveni riscul de abandon scolar.


Beneficiarii directi ai programului sunt cei 127 de elevi care invata in trei schimburi, in doar doua sali de clasa si o anexa pentru gradinita. In lipsa de spatiu, orele de studiu ale copiilor sunt scurtate pentru a acomoda cele trei schimburi si limiteaza desfasurarea activitatilor extra curriculare. Noua constructie va asigura copiilor spatiu pentru un laborator de informatica, o biblioteca, dar si spatiu pentru activitati de educatie non-formala.


Satul Dorobantu se afla la doar 40 minute de Bucuresti, ceea ce il transforma intr-o resursa excelenta de forta de munca, insa are o populatie majoritara cu cel mult 8 clase, conform “Atlasului zonelor marginalizate” al Bancii Mondiale, fapt care il scoate de pe harta pietei muncii. Prin programul “Prezent! Pentru viitor”, asociatia EduAct intervine la nivelul invatamantului primar, pentru a preveni riscul de abandon scolar prin activitati de educatie non-formala care au rolul de a dezvolta gandirea copiilor, vocabularul, aptitudinile si increderea in sine, cultivandu-le astfel dorinta de a-si continua studiile.
 
“Ne-au fost donate laptopuri, dar nu am avut unde sa le instalam. Ne derulam programul in timpul pauzelor dintre seriile de elevi care urmeaza sa intre la clasa si este evident ca in acest ritm nu avem cum sa ne atingem obiectivele de a sustine actul educational in mod corespunzator, nici de a avea un aport relevant in reducerea sau macar stationarea abandonului scolar si a numarului de repetenti la nivelul scolii. De aici a aparut nevoia de a construi un spatiu pe care il putem dota cu laptopuri si carti, in care copiii pot participa la activitati de educatie remediala si non-formala”, a declarat Ioana Breazu, Presedinte Asociatia EduAct.


15% dintre elevii romani isi abandoneaza studiile


Obiectivul Asociatiei EduAct este sa completeze cu educatie non-formala curricula scolara si sa participe la reducerea punctelor de abandon scolar, a absentelor si a numarului de repetenti in unitatile de invatamant in care intervine. Cu o rata nationala de abandon scolar de 15% si cu un grad de saracie de 34,5%, Romania se afla in topul clasamentelor din UE. Nevoia de interventie, in mod special in zonele rurale, acolo unde nu se pune accent pe educatie si exista riscul crearii unui cerc vicios, este majora.


Demersul EduAct este sustinut prin donatii din partea mai multor companii, dar si cu sprijinul Auchan Romania, care doneaza 100.000 lei pentru rechizitele eco-friendly marca proprie achizitionate de catre clientii sai, cu scopul de a sustine programul asociatiei, precum si dezvoltarea si echiparea centrului multifunctional.


„Ne bucuram sa sprijinim acest proiect si sa cladim astfel, alaturi de EduAct, un viitor mai sigur pentru copii, continuand in acest fel demersurile noastre de a sustine educatia in medii vulnerabile. Invitam parintii care isi fac in aceasta perioada cumparaturile pentru scoala sa aleaga rechizite ecologice, gestul lor insemnand nu doar ca sustin o cauza nobila, ci si ca sunt cumparatori responsabili, cu grija fata de mediul inconjurator”, a declarat Corina Dospinoiu, Director Sustenabilitate Auchan Romania.


Pana pe 19 septembrie, Auchan a pregatit mii de articole dedicate inceputului noului an scolar, parte din oferta Back to School, in toate magazinele din retea. Printre acestea se numara si o selectie variata de articole eco din plastic reciclat, carton certificat FSC, hartie sau alte ambalaje cu continut redus de plastic, compania avand o politica ampla si un angajament de reducere a consumului de plastic, parte din strategia de sustenabilitate. Gama eco cuprinde si instrumente de scris cu o durata mai mare de viata, de doua ori mai mare fata de instrumentele obisnuite si rezerve pentru acestea.  


Donatia Auchan sustine constructia anexei in cadrul scolii din satul Dorobantu, judetul Calarasi, precum si sprijinirea a 30 de elevi inclusi in programul  “Prezent! Pentru viitor” al Asociatiei EduAct.

Inapoi la lista de stiri