Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Brasil, capitala Braziliei, luminata noaptea si vazuta din aer seamana cu un avion.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Bula spune-ne inca odata:- Cine este tatal tau?
- Tovarasul Basescu!
-Si mama ta?
-Romania!
-...foarte bine,acum spune-ne care este idealul tau ?
-Ca tata sa o lase in pace pe mama!

› vrei mai mult

Cu sprijinul clientilor sai, Lidl Romania investeste 1.500.000 lei in recrutarea si formarea cadrelor didactice din Romania

19 Septembrie 2023

Teach for Romania


Inceputul anului scolar aduce vesti bune pentru 25.000 de copii din Romania: pentru fiecare articol din gama de rechizite Back to School achizitionat in perioada 21 august - 10 septembrie, Lidl Romania a donat 1 leu catre programul Teach for Romania. Astfel, cu ajutorul clientilor sai, retailerul doneaza 1.500.000 lei pentru formarea cadrelor didactice care vor preda in anul scolar 2023-2024, recrutarea de noi profesori, precum si pentru sustinerea alumnilor care au parcurs deja programul Teach for Romania. Cu aceasta suma, Teach for Romania isi propune sa contribuie la dezvoltarea unei comunitati de peste 500 de profesori actuali sau viitori, sa extinda accesul la un sistem de educatie echitabil pentru toti copiii si sa reduca astfel abandonul scolar si analfabetismul. In plus, anul acesta, organizatia isi propune sa dezvolte noi resurse pentru cadrele didactice si un model de interventie viabil in scolile rurale publice, in educatia STEM.


De 7 ani, Lidl Romania sprijina organizatia Teach for Romania sa continue misiunea de a dezvolta un sistem educational incluziv, de calitate, in care cadrele didactice sunt adecvat antrenate si sustinute pentru a raspunde nevoilor tuturor elevilor din Romania, inclusiv a celor peste 1.000.000 de elevi din scoli vulnerabile. Prin activitatea sa, ONG-ul isi propune sa recruteze, formeze si sustina noi generatii de profesori transformationali care sa ii ajute pe copiii din scolile vulnerabile sa isi continue studiile si astfel sa aiba o sansa reala la un viitor mai bun. In plus, organizatia dezvolta si testeaza programe de interventie care ofera solutii pentru o serie de provocari critice ale sistemului educational public – nivelul scazut de competente al copiilor la numeratie si literatie, motivatia lor redusa pentru invatare, nevoia de profesionalizare si dezvoltare continua a profesionistilor din educatie, in special a celor care aleg sa predea in comunitati vulnerabile.


Datorita sumei pe care retailerul o doneaza in urma campaniei Back To School, investitia totala din cadrul parteneriatului se ridica in prezent la aproximativ 10,5 milioane de lei, dedicati nevoilor copiilor care au mai putine sanse la educatie. Astfel, peste 20.000 de copii din scoli vulnerabile au reusit in ultimul an scolar sa isi imbunatateasca abilitatile si competentele necesare pentru viitor, mai exact 90% dintre copiii de gradinita si 92% dintre cei din clasa pregatitoare stiu deja sa citeasca, 80% dintre copiii din ciclul primar au inregistrat un progres semnificativ la intelegerea practica a matematicii, iar 70% dintre elevii de gimnaziu sunt acum la un nivel de literatie functionala.


Perspectiva unui viitor mai bun pentru sistemul educational din Romania


Si anul acesta, Lidl Romania continua sa sustina accesul la educatie incluziva si de calitate pentru toti elevii, indiferent de mediul din care provin, printr-o campanie desfasurata in magazinele sale. Investitia realizata de Lidl Romania va sustine formarea si mentoratul pentru aproape 150 de cadre didactice Teach for Romania care sunt deja la catedra in acest nou an scolar. Pe parcursul anului, vor avea parte de peste 400 de ore de formare si mentorat, de resurse didactice si de o echipa de tutori, pentru a fi profesorii de care au nevoie peste 25.000 dintre copiii din peste 200 de scoli din Romania. In paralel, ONG-ul isi propune sa recruteze si sa selecteze o noua generatie de peste 100 de profesori lideri Teach for Romania, care vor preda in anul scolar 2024 – 2025, dar si sa ii sustina pe cei 280 de alumni care au trecut deja prin programul de doi ani Teach for Romania, pentru a continua sa ii inspire pe tineri in parcursul lor educational.


In plus, pe termen mediu si lung, Teach for Romania isi propune sa dezvolte noi resurse pentru profesorii din cadrul programului si sa puna bazele unui model de interventie viabil in scolile publice din mediul rural, in domeniul educatiei STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Astfel, in urmatoarele 9 luni, reprezentantii Teach for Romania vor fi implicati in procesul de revizuire a grilei de competente necesare absolventilor de ciclu primar si gimnazial. Pe baza acestora, va fi conturat mai departe un cadru de formare si mentorat, dedicat cadrelor didactice, pentru a intelege nevoile identificate si modul in care ii pot ghida pe elevi sa isi dezvolte respectivele competente. In urmatoarea etapa, Teach for Romania isi propune dezvoltarea unor parteneriate nationale si internationale cu organizatii care detin expertiza in domeniul STEM, de la evaluare sau formare pentru profesori, pana la sugestii metodice si instrumente de lucru cu copiii. Procesul de testare a acestui model de invatamant va fi implementat in anul scolar 2024 – 2025.


Teach for Romania este o organizatie non-guvernamentala, parte din reteaua globala Teach for All, care cauta si pregateste oameni valorosi, cu sau fara experienta anterioara de predare, pentru a deveni profesori in invatamantul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile. In acest mod, organizatia contribuie la asigurarea unei educatii de calitate, iar profesorii pregatiti de Teach for Romania pot deveni agenti ai schimbarii in educatie pe termen lung.

Inapoi la lista de stiri