Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Exista o meduza coama de leu (Cyanea capillata) de mari dimensiuni, probabil cea mai mare meduza de pe glob. Are un diametru de pana la 2 m, iar lungimea tentaculelor sale poate ajunge la 20 m. Tentaculele pot intepa, dar pana acum nu s-au cunoscut cazuri in care acestea sa aiba efect letal.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Cred ca notele pe care mi le-ai adus cer o bataie zdravana.
-Nu te sfatuiesc s-o faci, taticule,profesorul nostru de matematica e campion la karate!

› vrei mai mult

Consultare: Elevii cer timp pentru odihna, protectie daca denunta abuzuri - Statut 2.0

01 Februarie 2024

Foto: Salvati copiii

Timp pentru activitati extrascolare si odihna, protectie pentru elevii care sesizeaza nereguli in scoli, educatie nediscriminatorie:  Elevii au depus la Ministerul Educatiei un nou statut in care cer mai multe drepturi


Proiectul a fost realizat cu sprijinul Salvati Copiii, prin participarea si consultarea asociatiilor reprezentative ale elevilor si a consiliilor elevilor din tara


Elevii solicita drepturi noi, cum ar fi cel la odihna si timp liber, precum si o reglementare clara a temelor astfel incat acestea sa fie date in sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora. Astfel, majoritatea elevilor care au participat la o ampla consultare a Salvati Copiii Romania au afirmat ca nu au suficient timp pentru activitati recreative, culturale si sportive din cauza sarcinilor scolare exagerate care le sunt trasate in afara programului scolar. Urmare a consultarii, un grup de reprezentanti ai copiilor, voluntari ai Organizatiei Salvati Copiii Romania, precum si reprezentantii Asociatiei Elevilor din Constanta, Asociatiei Elevilor din Bucuresti-Ilfov si Asociatiei Valcene a Elevilor au depus, joi, la registratura Ministerului Educatiei un proiect al “Statutului Elevului 2.0”. Proiectul de act normativ a fost redactat in urma unor consultari si dezbateri care au adunat in ultimele saptamani peste 1.100 de elevi si reprezentanti ai acestora din toate judetele tarii, in cadrul unui proces coordonat de Salvati Copiii Romania.


Organizatiile semnatare cer Ministerului Educatiei sa includa in noul statut dreptul de a primi un dispozitiv electronic cu acces la internet pentru invatamantul online si pentru resursele educationale virtuale, respectiv reglementarea tratamentului egal si nediscriminatoriu in scoala pe baza practicii administrativ-jurisdictionale a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si a cazurilor semnalate in ultimii ani la nivelul Organizatiei Salvati Copiii. Accesul nediscriminatoriu in scoala este definit in proiect astfel incat elevii sa foloseasca toate caile de acces si totodata sa nu li se mai incalce dreptul fundamental la educatie pe motive precum intarzierile sau lipsa unor semne distinctive.


In plus, proiectul introduce o procedura pentru protectia elevilor care formuleaza diverse sesizari in interes public, astfel incat acestia sa nu mai fie pedepsiti cand semnaleaza nereguli si abuzuri din sistemul de invatamant. Este prevazut si un mecanism de sesizare si de adresare a incalcarilor punctuale ale drepturilor elevilor in functie de nivelul la care se produc acestea: scolar, local, national.


Nu in cele din urma, documentul vine sa imbunatateasca regulile privind raspunderea disciplinara a elevilor, corelata cu prevederile Codului civil astfel incat sa inceapa odata cu varsta de 14 ani. Exmatricularea elevilor se va putea face doar pentru infractiuni si doar dupa luarea unor masuri privative de libertate. 


Proiectul depus armonizeaza drepturile si indatoririle elevilor cu noile dispozitii din Legea invatamantului preuniversitar, le clarifica si le face mai usor de inteles si aplicat atat de catre elevi, cat si de catre cadrele didactice.


Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a declarat: “Copiii ne atrag atentia ca procesul de educatie trebuie sa porneasca de la elev si nevoile lui de cunoastere si dezvoltare, fara a reduce invatarea la note si calificative. Este momentul sa-I ascultam si sa le apreciem efortul de a se implica si de a-si cere drepturile”. 


Proiectul preia din alte acte normative reglementarile minimale despre igiena si sanatate care trebuie asigurate in unitatile de invatamant si integreaza atat normele dedicate prevenirii si combaterii bullyingului si cyberbullyingului, cat si pe cele referitoare la acordarea de catre elevi a feedback-ului pentru activitatea cadrelor didactice.


Statutul Elevului ar trebui transpus intr-un ghid online interactiv pentru informarea elevilor si va trebui adus la cunostinta acestora la inceputul fiecarui ciclu de studiu prin grija conducerii unitatii de invatamant.


Alt element de noutate consta in infiintarea forumurilor elevilor la nivelul localitatilor urbane pentru prezentarea si dezbaterea problemelor locale ale elevilor. Acesta se va intruni cel putin trimestrial, va reuni elevii reprezentanti dintr-o localitate si va stabili solutii si masuri la problemele identificate alaturi de reprezentantii autoritatilor locale.


In vederea implementarii noului statut al elevului, capitolul de dispozitii finale introduce obligatii de monitorizare a aplicarii statutului trasate in sarcina Ministerului Educatiei si directiilor de invatamant preuniversitar din teritoriu. Directiile judetene si cea a municipiului Bucuresti vor monitoriza respectarea statutului la nivelul fiecarei unitati de invatamant, in timp ce ministerul va agrega datele din judete, urmand ca acestea sa prezinte anual un raport privind aplicarea statutului elevului la nivel national, respectiv la nivel local. Rapoartele anuale vor cuprinde planuri de actiune pentru anul scolar urmator in vederea rezolvarii problemelor constatate la nivel institutional sau sesizate de reprezentantii elevilor.


Elevii solicita Ministerului Educatiei sa preia propunerea prezentata si sa formeze un grup de lucru pentru stabilirea unei forme care sa fie supusa consultarii publice.


“Statutul Elevului 2.0” este sustinut de catre: Organizatia Salvati Copiii Romania, Asociatia Elevilor din Constanta, Asociatia Elevilor din Bucuresti-Ilfov, Asociatia Elevilor din Maramures, Asociatia Elevilor din Timis, Asociatia Elevilor din Bacau, Asociatia Valceana a Elevilor, Uniunea Liceenilor Maghiari (Makosz), precum si Federatia Coalitia pentru Educatie.

Inapoi la lista de stiri