Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pasarile cantatoare mici zboara cu aproximativ 25 km/h, pescarusii 35 km/h si unele rate cu pana la 70 km/h.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Cum se numeste filmul "Razboiul stelelor" la moldoveni? -"Galsiavi-n sier"!!!

› vrei mai mult

Ce discipline ar trebui sa studieze liceenii din Romania?

19 Septembrie 2023

Liceeni

Consultare privind viitoarele planuri-cadru pentru invatamantul liceal


Monitorul Educatiei din Romania - extemporal parlamentar a organizat o consultare publica privind necesitatile pe care beneficiarii educatiei din Romania le resimt. Deoarece am promis ca parerea lor nu va ramane pierduta intr-un sertar, ne-am dorit sa facem cat mai rapid publice o parte macar din raspunsurile lor. In cadrul acestei initiative, au fost colectate 180 de raspunsuri, participantii identificandu-se astfel:


Esti...


Te consideri parte a unei minoritati etnice?


Provii din:


La intrebarea ”Planurile-cadru pentru invatamantul liceal urmeaza sa fie modificate, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor legi ale educatiei. La ce materii ti-ai dori sa faci mai putine ore ca in prezent?” remarcam o predilectie a elevilor de a mentiona faptul ca si-ar doi sa faca mai multe ore conform profilului ales: cei de la stiinte exacte sugereaza nevoia orelor de matematica, biologie, chimie sau fizica, iar cei de la uman nevoia orelor de istorie, geografie, romana, etc.


La intrebarea privind autonomia pe care ar trebui sa o aiba elevii in alegerea planurilor cadru, remarcam:


Libertatea de a-si alege singuri optionalele


Alegerea orelor studiate in liceu


De asemenea, la intrebarea ”Care crezi ca sunt principalele probleme cand vine vorba despre programele scolare? Ce mesaj i-ai transmite ministrului Educatiei, care are in vedere schimbarea acestora?” dorim sa scoatem in evidenta urmatoarele raspunsuri:


”Sa introduca materii cu adevarat necesare in viata... Educatia financiara, educatia juridica, educatia sexuala.”


”Ar trebui sa respecte pragul minim de 6% pentru Educatie. Ar trebui sa faca meseria de profesor mai atractiva dpdv financiar. Ar trebui sa mareasca cerintele pentru profesori. Investitii in infrastructura si conditii inainte de schimbarea prea deasa a programei si structurii.”


”Subiectele precum Educatia Sexuala, Educatia Sanitara sau Istoria Evreilor. Holocaustul ar trebui sa intre in programa scolara a Biologiei, respectiv a Istoriei din clasa a XI-a sau a XII-a. Nu prea as vedea aceste subiecte ca fiind materii, cand chiar pot fi discutate in pragul unor ore de Biologie (Educatia Sexuala si Educatia Sanitara) sau a unor ore de Istorie (Istoria Evreilor. Holocaustul), discutate de catre profesorul de la clasa, fara a mai pierde cel putin o ora pe saptamana studiind aceste subiecte ca materii. Si nu in ultimul rand, materiile precum Istorie, Geografie, Educatie Fizica s.a.m.d (ce tin de cunostiintele legate de cultura generala si de dezvoltarea fizica si psihica a elevului) ar trebui sa aiba mai multe ore - 2 sau mai multe ore (indiferent de profil), aceste ore fiind benefice pentru dezvoltarea lor fizica si psihica ca persoana. Statisticile intr-un fel vorbesc intr-un mod in care 6 din 10 adulti sufera de supraponderalitate. Despre cunostiintele despre Istorie si Geografie nu am gasit statistici legate de acest lucru, dar majoritatea elevilor nu s-ar descurca cand vine vorba de lucruri basic precum pozitia Italiei, Canadei, Rusiei s.a.m.d pe glob sau istoria simpla a statelor mari precum Franta, Germania, Statele Unite ale Americii s.a.m.d.”


La sectiunea mentiuni, am primit in repetate randuri raspunsuri precum: ”Mi-ar placea daca cineva chiar ar citi si daca s-ar tine macar putin cont de parerile oamenilor deoarece ma indoiesc profund ca asta se va intampla.”


”Cand vom fi si noi ascultati de catre cei "superiori"? Nu de alta, dar eu personal m-am saturat sa suport toate defectele si abuzurile sistemului educational!”

Inapoi la lista de stiri