Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ziarul cel mai voluminos este numarul din 10 octombrie 1971 al ziarului "New York Times". Aceasta editie duminicala a ziarului era formata din 972 de pagini ,iar greutatea fiecarui exemplar atingea circa trei kilograme.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doua blonde discuta intens:
- Auzi draga, aseara am fost cu sotul meu la o licitatie!
- Da!? Si cat ai luat pe el?

› vrei mai mult

Cat de interesati sunt elevii de problema mediului si cum vad ei viitorul? Dar profesorii lor? Salvam planeta de plastic pana in 2040?

14 Decembrie 2023

ASAP Romania si Animest

Tu cum ti-ai imagina ca ar fi lumea fara plastic si la ce eroi ai apela sa te ajute sa o vezi mai curata, mai verde, asa cum ne-o dorim cu totii?


Fa acest exercitiu de imaginatie si, pana pui cap la cap ideile tale, îti spunem ce eroi au ales elevii din Bucuresti si din judetele Ilfov si Constanta, dar si cat de implicati sunt în activitatile de mediu sau cum cred profesorii lor ca va arata planeta în 2040.


De ce 2040? Si de ce tocmai elevii din capitala, din Ilfov si Constanta? Ei bine, pentru ca ASAP Romania si Animest i-au provocat pe ei sa se înscrie la a doua editie a concursului BANDA ASAP, iar tema a fost: ”2040. În Romania înca se mai arunca plastic la gunoi. Un erou/ o eroina decide sa ia soarta plasticului în propriile maini”.


Curiosi de raspunsuri?


Daca unii elevi au ales pentru benzile lor desenate eroi fantastici precum ”Cei 3 muschetari ai reciclarii”, „Ninjaboy si invazia gunoiului”, ”Eco-Man si Robo Curatatorii”, ”Zana Plasticului”, altii se încred ca ei însisi, elevii, ne vor salva, animalele sau chiar muzica. Exista însa si lucrari prin care elevii arata puterea lui ”Împreuna”, schimbarea fiind în mainile locuitorilor acestei planete: ”Tu esti eroul”, United We Stand, Divided We Fall”, ”Familia Reciclescu-Eroi salvatori”.


Activitati sustenabile ale adolescentilor


Sebastian Florentin Ion, de la Liceul Teoretic „Ioan Petrus” Otopeni, Jud. Ilfov, ia foarte în serios problema mediului, dar simte ca nu multi fac asta: „Eu împreuna cu familia mea încercam sa separam plasticul de restul gunoiului si sa consumam mai putin curent electric - avem panouri solare pe care le folosim mai mult vara. Daca restul oamenilor nu vor întelege pericolul pe care-l reprezinta poluarea si nu se vor lua masuri mai serioase în legatura cu aceasta problema, ma tem ca în 2040 situatia se va înrautati, dar daca oamenii vor realiza gravitatea problemei, în 2040 putem vedea cateva schimbari spre un viitor mai bun”.


Si Alexandru Bulf, elev la Liceul Teoretic  „Emil Racovita” Techirghiol, Jud. Constanta, considera ca indiferenta e un mare pericol pentru mediu: „Din punctul meu de vedere, în 2040 lumea ar fi aproape sfarsita. Reciclarea nu va avea absolut niciun impact atata timp cat activitatea marilor corporatii nu va fi monitorizata mult mai atent. Aproximativ 60% din toata poluarea reiese din aceasta industrie, iar acesti oameni indiferenti si lacomi nu se vor opri pentru nimic pe lumea aceasta”. 


Ce ramane de facut e cate putin de la fiecare dintre noi, activitati sustenabile, dar care pot avea impact, cumulate: „Forma de reciclare pe care o practic este lucrul manual din materiale care ar fi ajuns la gunoi. Îmi place sa confectionez pentru persoanele din jurul meu obiecte handmade din materiale reciclabile”, continua Alexandru.


Si Eva Pavlicu, eleva la Liceul Teoretic „Traian", are preocupari sustenabile în zona artei, dupa cum ea spune: „De mica am fost pasionata de arte. Pe la 10 ani am început sa scriu povesti în engleza si cam tot de atunci am început sa îmi iau interesele artistice în serios, cum ar fi desenul, pictura etc. Recent a început obsesia mea în privinta confectionarii de bijuterii (dar, deocamdata, eu le fac din metal si margele, nu am înca echipamentul necesar sa le confectionez din plastic reciclat ca în banda mea desenata”.


„Daca ne decidem sa gandim productiv, da, cred ca avem o sansa pentru un viitor mai bun. Trebuie doar sa vrem sa avem unul”


„Pe langa implicarea în domeniul mediului ma mai preocupa si educarea oamenilor în ceea ce priveste lumea din jurul lor. Este foarte usor pentru ei sa spuna sau sa faca ceva rau, dar se pare ca le este mai greu sa primeasca reprosuri”, spune Iulia Maria Pintilie, de la Scoala Gimnaziala nr. 24 ,,Ion Jalea'' din Constanta. Tot ea crede ca problema mediului poate starni controverse: „Unii oameni considera ca toata lumea exagereaza si ca nu se va întampla nimic daca arunca gunoaie pe jos. Altii cred fix opusul. Depinde mult de oameni si de alegerile lor pentru a avea un viitor mai bun, respectiv unul mai greu. Putem sa presupunem ca daca lumea ar continua sa polueze planeta, sa taie toate padurile ce li se ivesc în cale si sa vaneze animale în exces, am avea o lume în care nimic nu ar mai fi la locul lui si am trai foarte greu. Daca, însa, ne decidem sa gandim productiv, da, cred ca avem o sansa pentru un viitor mai bun. Trebuie doar sa vrem sa avem unul.”, a continuat Iulia.

Îmi doresc ca pana în anul 2040 sa devenim oameni de actiune, creatori de solutii, sa ne pese de noi, de semeni, de natura si sa nu fim indiferenti”


Cum vad profesorii viitorul, în 2040? Si ei, ca si elevii lor, cred ca trebuie sa ne mobilizam cu totii pentru a ne putea bucura de un viitor asa cum ni-l dorim - mai curat, mai verde, de care sa ne pese real: „Pentru copiii de azi, adultii de maine, pentru binele lor, sper într-o lume sanatoasa si frumoasa, însa doar efortul nostru comun poate duce la îndeplinirea acestui gand! Daca nu constientizam curand cat de important este sa facem pasi împreuna pe acest drum, frumosul din lume si din noi se va destrama.” - prof. Anamaria Florescu , Liceul Teoretic „Emil Racovita”, Techirghiol.


„Tehnologia va continua sa evolueze, inteligenta artificiala va identifica si separa mai eficient materialele reciclabile, si astfel, vor aparea diverse inovatii în  domenii ca energia regenerabila, transport ecologic etc. Si, în general, oamenii vor fi mai responsabili si mai implicati în lupta împotriva poluarii si a schimbarilor climatice.” - prof. Gabriela-Violeta Tanasescu, Liceul Teoretic „Traian", Constanta.


„În 2040 îmi doresc sa observ o dezvoltare sustenabila, cu un impact negativ cat mai mic asupra mediului înconjurator. Cred ca oamenii îsi vor dori sa traiasca într-un mediu cat mai curat si sanatos. Efortul de a aduce aceasta schimbare trebuie sa vina din partea tuturor, de la persoana la persoana, pana la mariile companii.” - prof. Alice Ghiorcila, Liceul Teoretic „Ioan Petrus”, Otopeni.


„Fiecare om este responsabil de a face lumea în care traim un loc placut, iar daca nu putem sa o facem bine, cel mai bine este sa nu facem mai mult rau. Imi doresc ca pana în anul 2040 sa devenim oameni de actiune, creatori de solutii, sa ne pese de noi, de semeni, de natura si sa nu fim indiferenti.”- prof. Maria Druga, Scoala Gimnaziala nr. 24 ,,Ion Jalea'', Constanta.


Tu cata atentie acorzi mediului înconjurator? Raspunsurile de mai sus pot fi puncte bune de plecare în a reflecta asupra acestei probleme reale si în a începe chiar de azi sa actionezi. Daca esti elev sau profesor, ai multe actiuni care te pot inspira pe site-ul ASAP Romania. Fii si tu parte din comunitatea celor carora le pasa de mediu!

ASAP Romania si Animest

Inapoi la lista de stiri