Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Azi nu vei fi intr-o dispozitie prea buna, sanatatea iti joaca feste. Asa ca trebuie sa ai grija la alimentatie si la cum iti vei face programul azi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

O furnica poate trage de 30 de ori si cara de 50 de ori greutatea corpului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Tata,am vazut o pisica neagra!Nui nimic pisicile negre aduc noroc n-as zice asta,ti-a mancat friptura

› vrei mai mult

Campionate de Fitness Unificat si Alergare Individuala pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati intelectuale

25 Noiembrie 2021

sportivi

Sportul adaptat virtual: Campionate de Fitness Unificat si Alergare Individuala, solutiile gasite de Fundatia Special Olympics Romania pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati intelectuale


Peste 500 de tineri cu si fara dizabilitati intelectuale, implicati în activitati sportive


 Fundatia Special Olympics Romania a dat startul, începand cu 22 noiembrie a.c., unui nou Campionat Virtual de Fitness Unificat, eveniment desfasurat în cadrul proiectului scoala Generatiei Unificate. Acesta se desfasoara în intervalul 22 noiembrie – 15 ianuarie, cu participarea elevilor din scolile Generatiei Unificate partenere ale proiectului din judetele Bacau, Braila, Galati. Participa, de asemenea, persoane cu dizabilitati intelectuale de la scolile Speciale sau Organizatii Neguvernamentale din judetele mentionate.


Campionate similare au avut loc anul trecut si în primavara anului 2021 în scolile partenere din judetele Hunedoara, Bucuresi, Bistrita-Nasaud, Iasi, Mures si Constanta. Elevii din scolile de masa fac echipe virtuale cu sportivi Special Olympics Romania si executa, împreuna (dar separat), acelasi tip de exercitii, arbitrate apoi de specialisti. Competitiile se încheie cu ceremonii de premiere online, iar medaliile si diplomele de participare le primesc prin curier.


Un alt tip de miscare propus în cadrul acestui proiect educational, desfasurat în 2020 în 18 scoli unificate si în 2021 în 79 de scoli este cel de Alergare Individuala. Sub sloganul ”Alergam pentru Incluziune!”, evenimentul se desfasoara în perioada 1 noiembrie – 19 Decembrie si va beneficia, de asemenea, de o ceremonie de premiere online în luna ianuarie 2022. Cum se defasoara o astfel de competitie? Fiecare elev alearga (în ritmul potrivit pentru el, fara sa se forteze) în spatiul ales de el: în parc, în zone din afara orasului, pe piste de atletism, etc. Participantii folosesc o aplicatie de monitorizare a pasilor si alearga diverse distante, în functie de varsta elevilor: 500 m, 1 km, 3 km, 5 km. Despre cum s-a desfasurat proiectul anul trecut, detalii, aici.


Ne-am dorit ca si anul acesta sa putem face sport si sa ne putem vedea VIRTUAL la un eveniment sportiv Special Olympics. Realitatea noastra a devenit într-un timp scurt foarte diferita, în conditiile pandemiei globale; totusi BRAVII cu dizabilitati intelectuale îsi doresc sa faca miscare într-o forma sportiva. Ne-am adaptat la o realitate cu conexiune la Internet si vizibilitate on-line pe un ecran de laptop, tableta sau telefon. Întrecerea înseamna acum executarea cat mai corecta a unor exercitii individuale de fitness/gimnastica. Aceasta competitie reprezinta încercarea noastra, a tuturor, de a ne adapta la instrumente virtuale care sa redea sportivilor Special Olympics dar si elevilor din scolile de masa entuziasmul întrecerii sportive si bucuria castigarii unei medalii” – a declarat Viorel Mocanu, director sportiv Special Olympics Romania.


Cele doua evenimente sportive au si componenta educationala si de Incluziune, despre care Emilia Ispas, director de programe educationale al Fundatiei Special Olympics Romania spune ca:


Pentru noi a fost cruciala adaptarea la noile conditii generate de pandemie si sa ne gandim la solutii potrivite pentru comunitatea noastra. În acelasi timp a fost nevoie sa ne luam ragazul de a ne gandi si de a asculta nevoile oamenilor pentru care lucram. A fost foarte important sa ne dam seama de faptul ca oamenii îsi doresc sa aiba oportunitati de a face miscare, chiar daca o fac cu ajutorul tehnologiei. Nu este mereu usor dar pas cu pas ajungem la oameni, pentru ca în spatele oricarui dispozitiv electronic este o persoana care îsi doreste sa faca miscare si care vrea sa faca parte din lumea campionilor Special Olympics!


Fundatia Special Olympics Romania a început, din 24 noiembrie, o Competitie Virtuala de Baschet si Fotbal Unificat, BRAVI & LEO Mereu Prieteni, cu parteneri ai cluburilor LEO din Bucuresti (2 cluburi, peste si sub 18 ani), Deva, Orastie, Constanta, Galati, Targu – Mures, Bistrita, Valcea. Proiectul este finantat în cadrul programului Special Olympics Unified Sports de catre Special Olympics International prin intermediul Lions Clubs International Foundation.


O alta modalitate de adaptare a sportului si evenimentelor, pe langa cele virtuale, este cea de rastrangere a competitiilor si desfasurarea si notarea lor la fata locului, de catre profesorii/antrenorii/kinetoterapeutii implicati. Asa au început sa se desfasoare, în aceasta toamna, competitiile din proiectul “Incluziunea prin sport a copiilor cu dizabilitati intelectuale” (pana acum au avut loc competitii la Centrul scolar pentru Educatie Incluziva -CSEI- nr 2. Targu Mures si la CSEI nr 3, Reghin). Proiectul este finantat de Islanda, Liechtenstein si Norway prin fondurile EEA si Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Este implementat de Fundatia Motivation Romania.


În parteneriat cu Fudatia Globalworth se desfasoara, din 17 noiembrie pana în 3 decembrie, în sase centre rezidentiale si de plasament din tara - “Campionatul de Fitness si Zambete”, acolo unde tinerii se antreneaza de cinci luni cu antrenorul virtual, prin solutia digitala de sport la distanta pusa la dispozitie prin finantarea Globalworth.


Acestea sunt doar cateva din solutiile si evenimentele sportive adaptate puse la dispozitia persoanelor cu dizabilitati intelectuale de Fundatia Special Olympics Romania. Pandemia a determinat Fundatia sa se adapteze si sa continue într-o alta forma proiectele desfasurate în mai multe orase ale tarii. Bucuria tinerilor si a parintilor ne arata ca eforturile nu sunt în zadar.

Inapoi la lista de stiri