Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Girafa este expusa unui atac al pradatorilor cand bea apa. Momentele in care se adapa sunt cele mai periculoase pentru girafe, pentru ca atunci nu mai pot observa imprejurimile, fiind cu capul jos, chiar atunci pradatorii putand ataca.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un canibal calatorea cu avionul. Stewardesa il intreaba:
- Ce ati dori sa serviti de mancare?
La care canibalul:
- Imi aduceti, va rog, lista pasagerilor...

› vrei mai mult

Ateliere de educatie rutiera, lectii de prim-ajutor si simulator de accidente la Dambovita Delivery

14 Septembrie 2021

lectii de prim-ajutor


Intre 18 si 19 Septembrie, in cadrul evenimentului Dambovita Delivery, copiii, tinerii si adultii vor putea participa la ateliere educationale pe tema educatiei rutiere si a primului ajutor, intr-un spatiu special, destinat programului national „Romania in Siguranta”. Atelierele sunt organizate de asociatia EDIT, initiatorul programului, in parteneriat cu Politia, IGSU si alti parteneri din domeniul educatiei pentru siguranta.


In fiecare zi, in intervalul orar 15.00-20.00, toti cei ce isi doresc sa participe vor fi asteptati in spatiul destinate programului „Romania in Siguranta”, pe Splaiul Unirii 160. Spatiul va avea trei zone dedicate educatiei rutiere si educatiei pentru prim-ajutor, camionul Titi Aur, cu 3 simulatoare de accident, masina de raliuri a pilotului Adi Grigore, autospecialele Politiei si alte surprize pregatite pentru cei care isi doresc sa participe la activitatile programului.


Educatie rutiera


Fiecare zona va avea o anumita tematica si o recomandare de varsta minima a participantilor. Va exista cortul „Ora de Educatie Rutiera pentru copii”, destinat copiilor cu varsta intre 6-12 ani, unde vor fi organizate ateliere de desen, lectii de educatie rutiera si concursuri cu premii. in plus, cei mici vor putea analiza si „testa” autospeciala de Politie.Al doilea cort va fi „Ora de Educatie Rutiera pentru adolescenti si adulti”, unde varsta minima de participare este 16 ani. in aceasta zona vor fi organizate ateliere cu pilotul Adi Grigore, sesiuni de intrebari si raspunsuri, iar participantii vor putea testa simulatoarele de accidente puse la dispozitie de academia Titi Aur. A treia zona este destinata primului-ajutor – cortul „Leapsa pentru Viata” are varsta minima de participare 12 ani si va gazdui demonstratii de prim-ajutor cu personalul Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).


Dambovita Delivery este o oportunitate buna pentru a aborda doua subiecte sensibile si foarte importante: educatia rutiera si primul ajutor, intr-un mod interactiv, care sa faciliteze intelegerea unor notiuni si a importantei acestora, la nivelul tuturor varstelor, intr-un context ingrijorator pentru Romania. Conform statisticilor realizate de Uniunea Europeana in 2019, Romania se afla in continuare pe primul loc la numarul de decese cauzate de accidentele rutiere, avand o medie de 96 decese la milionul de locuitori fata de media U.E. – 49, si pe ultimul loc in ceea ce priveste numarul de persoane care cunosc manevrele de acordare a primului ajutor. Am initiat acest program cu dorinta de a arata tuturor ca fiecare dintre noi poate face diferenta prin cunoasterea unor reguli de circulatie si a manevrelor de prim ajutor, indiferent de varsta”, a declarat Liviu Zorila, Presedintele Asociatiei EDIT.


Participarea este gratuita. Mai multe detalii si update-uri in timp real puteti gasi aici.


Romania in Siguranta


Romania in Siguranta” este un program national de educatie pentru siguranta, initiat de Asociatia EDIT (https://asociatia-edit.ro/), cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare Durabila (Guvernul Romaniei). Scopul programului Romania in Siguranta are in vedere instruirea, informarea si constientizarea copiilor, tinerilor si adultilor in ceea ce priveste educatia pentru siguranta. Asociatia EDIT a lansat in 2020 prima campanie on-line de educatie pentru prim-ajutor #LeapsaPentruViata, cu peste 1,5 milioane de vizualizari, in parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU).


#leapsapentruviata face parte din Programul National de Educatie pentru Siguranta „Romania in Siguranta” prin intermediul caruia echipa isi propune sa desfasoare proiecte de educatie rutiera si prim-ajutor pentru 500.000 de elevi din toata tara.


Asociatia EDIT


Asociatia pentru Educatie, Dezvoltare si Implicarea Tineretului – E.D.I.T. are la baza un grup de tineri cu experienta si profesii diferite care sustin educatia, cultura si parteneriatele durabile dintre institutiile publice si cele private. Actiunile Asociatiei EDIT se concentreaza, inca din 2016, pe educatia pentru siguranta, iar in urma eforturilor sustinute s-a lansat cel mai structurat proiect de educatie rutiera din Romania: „Ora de Educatie Rutiera”. Pana in prezent proiectul a ajuns la peste 125.000 de beneficiari (elevi din invatamantul prescolar, scolar si liceal, inclusiv la cadre didactice si parinti - pentru toti participantii la trafic). in anul 2019 proiectele EDIT s-au extins in Cluj, Arad si Timisoara prin intermediul „Programului National de Educatie pentru Siguranta - PNES”, ca urmare a expertizei Asociatiei EDIT in materie de siguranta rutiera in randul comunitatilor scolare. Mai multe detalii despre activitatea asociatiei pe romaniainsiguranta.ro.

Inapoi la lista de stiri