Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

HEMISTIH este singurul cuvant care incepe si se termina cu litera H. (HEMISTIH - Una din cele doua jumatati ale unui vers, separate prin cezura. Ex. Ale turnurilor umbre – peste unde stau culcate...)

› vrei mai mult

Bancul zilei

Iliescu se intalneste cu Bush ca intre sefi de state. Din una din alta ajung sa vorbeasca de pregatirea soldatilor lor.
Bush: - Eu ma mandresc cu soldatii mei; ei mai intai gandesc si apoi executa.
Iliescu: - Si eu ma mandresc cu ai mei da ei mai intai executa si apoi gandesc.
- Pai hai sa-i punem la incercare; ne alegem fiecare cate unul si vedem de ce sunt in stare.
- Foarte bine.
- Mike, vino aici si da-i o palma lui Iliescu.
Sta asta se gandeste, pana la urma spune:
- Nu pot sefu`; e presedinte, e la noi in vizita, nu pot
Iliescu: - Da imi place, da hai sa vezi si tu acum. Gheorghe, vino ma incoa`.
- Sa traiti; ordonati!
- Da-i o palma lui Bush!
Asta se conformeaza, si ii trage una de mai sa cada pe jos.
Bush: - Bravo ma, da acum la ce se gandeste?
Iliescu: - La ce te gandesti ma?
- Pai ma gandeam ca la palma aia mai mergeau doi pumni.

› vrei mai mult

750 de idei ale elevilor despre cum salvam planeta de plastic

11 Decembrie 2023

ASAP Romania si Animest
Au participat elevii din Bucuresti, judetele Ilfov si Constanta. Iata castigatorii editiei a doua a concursului BANDA ASAP


Editia a doua a concursului BANDA ASAP, organizat de ASAP Romania si Animest, si-a desemnat castigatorii! Elevii si liceenii din Bucuresti, judetele Ilfov si Constanta au avut 2 luni la dispozitie sa realizeze lucrari pe tema reciclarii, prin care sa prezinte viziunea proprie, creativa, despre cum putem salva planeta de plastic. Entuziasmul de a participa si de a-si exprima ideile se poate vedea din numarul record de 750 de creatii inscrise in concurs.


Avand ca punct de plecare tema "2040. In Romania inca se mai arunca plastic la gunoi. Un erou/ o eroina decide sa ia soarta plasticului in propriile maini", elevii au exemplificat prin stiluri diverse de desen cum vad ei salvarea planetei. Daca unii au ales eroi fantastici precum „Cei 3 muschetari ai reciclarii", „Ninjaboy si invazia gunoiului", „Eco-Man si Robo Curatatorii", „Zana Plasticului", altii se incred ca ei insisi, elevii, ne vor salva, animalele sau chiar muzica. Exista insa si lucrari prin care elevii arata puterea lui „Impreuna", schimbarea fiind in mainile locuitorilor acestei planete: „Tu esti eroul", „United We Stand, Divided We Fall", „Familia Reciclescu-Eroi salvatori".


Juriul, format din experti in domeniul benzilor desenate si al ilustratiei - Maria Surducan, Nini Tuan si Ligia Soare - a fost impresionat de expresivitatea elevilor si de ardoarea cu care vor ca lucrurile sa se schimbe pe viitor: „Cu numarul mare de benzi desenate inscrise in concurs a venit si varietatea ideilor, a stilurilor de desen, a povestilor exprimate grafic, dar si a solutiilor pe care participantii le-au gasit pentru problema plasticului. Raman dupa aceasta jurizare cu doua idei care imi intaresc increderea in generatia tanara: pe de o parte, puterea exemplului, prin care comunitati intregi ajung sa se implice, iar pe de alta parte, puterea grupului, care lucreaza pentru un scop comun.


Sunt convinsa ca aceste benzi desenate au puterea de a motiva si de a da o lectie de implicare, dincolo de bucuria de a privi niste creatii artistice frumoase realizate de copii talentati", a declarat Ligia Soare, cofondator si coorganizator Animest.


407 elevi de gimnaziu si liceu din capitala si din judetul Ilfov si 246 din judetul Constanta au inscris o lucrare sau mai multe in editia a doua a concursului BANDA ASAP.


Iata lista castigatorilor:


Bucuresti


- Colegiul National „Iulia Hasdeu" / Premiul Banda ASAP pentru eleva Riana-Teodora Rotaru, 15 ani, lucrarea „Nu putem continua asa" / Prof. Mariana Lili Badea;
- Scoala Gimnaziala „Elena Vacarescu" / Premiul Banda ASAP pentru elevul Teodor Chita Stefanescu, 12 ani, lucrarea „O alegere poate schimba lumea" / Prof. Celestin-Septimiu Solon;


Ilfov


- Liceul Teoretic „Ioan Petrus" Otopeni, Jud. Ilfov / Premiul Banda ASAP pentru elevul Sebastian Florentin Ion, 17 ani, lucrarea „Luarea initiativei" / Prof. Alice Ghiorcila;
- Scoala Gimnaziala Nr. 1 Ciorogarla / Premiul Banda ASAP pentru eleva Mirela Cristea, 13 ani, lucrarea „Eco-Bot" / Prof. Denisa Elena Grindei;


Constanta


- Liceul Teoretic „Traian" / Premiul Banda ASAP pentru eleva Eva Pavlicu, 14 ani, lucrarea „Arta Plasticului Reciclat" / Prof. Gabriela-Violeta Tanasescu;
- Scoala Gimnaziala nr. 24 ,,Ion Jalea'' / Premiul Banda ASAP pentru eleva Iulia Maria Pintilie, 12 ani, lucrarea „Angela, eroina plasticului" / Prof. Maria Druga;
- Liceul Teoretic „Emil Racovita" Techirghiol, Jud. Constanta / Premiul Banda ASAP Pentru elevul Alexandru Ovidiu Bulf, 18 ani, lucrarea „Estrella salveaza Pamantul (Plasticul este la moda)" / Prof. Anamaria Florescu;
- Scoala Gimnaziala Nr 3, Coslugea, jud. Constanta / Premiul Banda ASAP pentru elevul Constantin Moldoveanu, 13 ani, lucrarea „Pamantul trebuie salvat de plastic" / Prof. Ioana Alexandra Constantin.


Editia a doua a concursului BANDA ASAP a venit cu si mai multe premii pentru toti cei implicati, fata de editia anterioara. Astfel, 8 table interactive vor ajunge la scolile si liceele declarate invingatoare, cate un hoverboard pentru cei 8 tineri entuziasti amintiti mai sus si un curs online de orientare privind cariera oferit fiecarui profesor care a inscris si a ghidat in concurs elevii castigatori.


„Nu ne asteptam la un asa raspuns al elevilor de a participa la a doua editie BANDA ASAP. Pornisem cu mai putin avant in aprilie, cand am organizat concursul pentru elevii din Brasov si Iasi, dar acum pare ca au reusit sa ne ia prin surprindere si ne bucuram. Foarte multe idei creative, multa culoare, mult sens, e clar ca avem o generatie care vine din urma cu solutii, asa ca ne putem pastra optimismul in ceea ce priveste adoptarea unui comportament mai responsabil, mai atent la ce este in jur. Cel putin, asa imi doresc sa cred, pentru ca asta imi transmit acesti elevi. Felicitari lor, dar si profesorilor. Multumim tuturor pentru implicare, iar castigatorilor - sa se bucure de premii!", a mentionat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.


„M-a bucurat acest concurs! Cand eram mica, bunicii imi citeau din cartile Garfield si pe masura ce am crescut, benzile desenate au devenit din ce in ce mai atragatoare, mai ales dupa ce fratele meu mi-a aratat cartile manga. Iau subiectul mediului foarte in serios. Consider ca incalzirea globala este una dintre cele mai acute probleme ale societatii moderne si trebuie sa actionam cat mai repede ca lucrurile sa nu escaladeze", a mentionat Eva Pavlicu, eleva castigatoare, Liceul Teoretic „Traian", Constanta.


„Ma intereseaza tot ce tine de mediu, de aceea am si facut aceasta banda desenata. De vreme ce sunt printre castigatori consider ca este momentul sa-mi folosesc talentul si pasiunea pentru arta in folosul mediului, dorind sa atrag atentia altor oameni, asa cum mi-a fost atrasa si mie", a precizat Alexandru Bulf, elev castigator, Liceul Teoretic „Emil Racoviță", Techirghiol.


BANDA ASAP e concursul prin care ASAP Romania si Animest isi propun sa creasca nivelul de informare si de constientizare cu privire la colectarea separata si la reciclare in randul elevilor, sa-i responsabilizeze implicandu-i activ intr-o competitie pozitiva si sa le dezvolte spiritul ecologic.

ASAP Romania si Animest

Inapoi la lista de stiri