5 motive pentru a vizita Fagarasul

26 mai 2020, 12:07

Orasul Fagaras, in centrul Romaniei, are una dintre cele mai bine pastrate cetati din tara. Poate fi o baza buna pentru explorarea siturilor din jur sau a tarii Fagarasului.


Fagaras

Cetatea Fagaras

Cetatea Fagaras este principalul obiectiv turistic al orasului si se afla la mica distanta de Brasov. Constructia sa a inceput in secolul al XIV-lea si au urmat diverse completari si modificari pana in secolul al XVII-lea. In timp, a servit ca inchisoare, baraca si ca sediu al episcopatului Bisericii Romane Unite cu Roma. A fost resedinta printesei Transilvaniei si un centru administrativ in perioada medievala.

Istoria cetatii este legata si de printul Mihai Viteazul, care a realizat prima unificare a provinciilor romanesti. El a daruit cetatea si pamantul sau sotiei sale, Doamna Stanca, iar familia lui a avut o resedinta acolo. Printii Gabriel Bethlen si Gheorghe Rackozi I au facut, de asemenea, lucrari importante in cetate.

Mai aproape de vremurile noastre, cetatea a fost o inchisoare politica pentru adversarii regimului comunist, pana in 1960. Muntii Fagaras au fost un ascunzator al rezistentei anticomuniste din anii '50.

Sambata si duminica, vizitatorii Cetatii Fagaras pot vedea schimbarea garzii.

Cetatea gazduieste Muzeul Valer din tara Fagarasului, care are o colectie care acopera istoria zonei si a breslelor locale. Are camere dedicate artei religioase, armamentului, ceramicii, precum si Galeria de sculpturi Virgil Fulicea.

Partea veche a Fagarasului are multe exemple de arhitectura influentata de sasi. Alte atractii turistice ale orasului sunt Biserica Evanghelica, Biserica Sfanta Treime si Biserica Franciscana. Curtea interioara a acestuia din urma gazduieste doua ceasuri solare, care arata ora intre 08:00 si 15:00.

Mergeti la o pastravarie

Pastravariile sunt un punct de reper important in tara Fagarasului, unde exista multe ferme de pastrav, unele construite inainte de 1989. Stema Fagarasului prezinta de fapt doi pesti, marturie a comertului din zona. Festivalul pastravului Fagaras are loc in oras la mijlocul lunii septembrie.

Satul Dejani, situat la o distanta rutiera de aproximativ 20 km sud de Fagaras, gazduieste o ferma de pastravi despre care se spune ca a fost favorita fostului dictator Nicolae Ceausescu. Un pic mai departe, la 39 km sud-est de Fagaras, se afla Pastravaria din Albota, una dintre cele mai cunoscute din zona. Turistii pot gasi, de asemenea, cazare la Pensiunea Rau Sadului sau la campingul din incinta.

Vezi "Piramidele" Sona

La 20 de minute de mers cu masina de oras, satul Sona gazduieste opt dealuri, cunoscute sub numele de "piramidele sona". Formatiunile au dat nastere mai multor legende, implicand daci, celti sau uriasi, dar geologii explica faptul ca dealurile, numite "guruiete", au fost formate ca urmare a alunecarilor de teren care au avut loc in urma cu aproximativ 10.000 de ani. O eroziune suplimentara a contribuit la aspectul lor actual si a explicat diferentele de inaltime ale acestora. Pentru cei care ajung in satul Sona, de asemenea locul natal al pictorului roman Stefan Caltia, peisajul interesant s-ar putea dovedi demn de o fotografie de Instagram.

Explorati mostenirea saseasca din Cincsor

Fagaras se afla pe malul stang al raului Olt, iar peste el, la 13 km de oras, se afla satul sasesc Cincsor, cu biserica fortificata veche. In ultimii ani, satul a inceput sa-si valorifice potentialul turistic, deoarece scoala Evanghelica din 1910 si fosta casa parohiala au fost transformata in pensiune fermecatoare. Biserica fortificata gazduieste concerte in cadrul proiectului Muzicii din Cincsor.

Vizitati ferma de cai din Sambata de Jos

Satul Sambata de Jos, situat la 15 km distanta de Fagaras, gazduieste o ferma de cai infiintata in 1874. Ferma este cunoscuta pentru caii sai Lipizzan, luandu-si numele din fermele de langa satul Lipica, in Slovenia de astazi. Ferma ofera lectii de calarie si diverse spectacole de echitatie. Tot in Sambata de Jos se afla si castelul Brukenthal, pe langa cele din Sibiu si Avrig.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pasarea flamingo se hraneste tinand ciocul in pozitie inversa.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Una isi viziteaza sotul in inchisoare. Acesta ingrijorat de situatia ei financiara o inteaba:
-Cum te ajungi cu banii?
-Nici o grija pe urmatorii trei ani imi mai ajung banii primiti ca recompensa pentru prinderea ta...

› vrei mai mult