Categorii

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

alinuta, de ai pus ziarul in frigider?
sa fie stirile proaspete!

› vrei mai mult

Stiati ca ...

Daca ochiul uman ar fi o camera digitala, camera ar avea in jur de 120 de megapixeli.

› vrei mai mult


nebunul27 a intrebat pe 05.08.2011 in categoria Gramatica:

Credeti ca (virgula) calculatorul "dauneaza" limbii romane?

Din cate se pare multi copii care se aventureaza pe Internet uita sa foloseasca corect limba romana si folosesc prescurtari precum:"brb","dnd","trb" sau folosesc inloc de litera "c" litera "k"(si lista poate continua)... Voi de ce parere sunteti?

Raspunsuri:


violetta_nr1_fan a raspuns pe 14.12.2013:

Eu cred ca mai rau e televizorul. Vara mea e in clasa intai si a avut un concurs de limba romana si a avut la un monent dat o intrebare:"cati iezi sunt in povestea capra cu trei iezi?" doar zice chiar in intrebare ca sunt 3 iezi, dar toti au spus ca sunt 7 iezi pentru ca este pe minimax un desen animat care se cheama "capra cu 7 iezi". Si asa au gresit toti copii.

andreutza1 a raspuns pe 28.10.2012:

In primul rand, tu ai intrebat daca face rau limbii romane. Prescurtarile "DND" si "BRB" sunt formate prin mijlocul de imbogatire a vocabularilui numit abreviere, si deriva din engleza. (DND-Do not disturb, si BRB-be right back) astea nufac rau nimanui. Insa atunci cand vezi "sau" in loc de "s-au", "tz" in loc de "t" , "s" in loc de "sh" si altele iti vin rau.Cea mai scarboasa dintre toate e "sa" in loc de "s-a".

Nu calculatorul dauneaza, ci internetul si copiii imbecili. Si mai nou, se incepe stalcirea limbii engleza cu nesimtire, nu numai a limbii romane.

Am vazut ca unii nu faceti difenreta intre abreviere si prostie. Brb, Dnd si Ok, se pot folosi si sunt chiar acceptate. Dar sunt ABREVIERI si le cunoaste toata lumea. Pe cand, atunci cand vezi unul scriind "sh am fosth achol" nu e bine. Nici "vb" sau "dak" sau "akm" nu sunt acceptate, cum e "pt" de exemplu. Nu cred ca atunci cand scrii ceva la scoala, mai ales fizica, matematica, chimie etc nu folosesti "pt." , "nr.", "etc." Sper ca am lamurit putin problema.

Abreviere:
-BRB
-DND
-pt. (pentru ca)
-nr. (numere/numeral)
-N, Ac. ,D, G, V (nominativ, acuzativ, dativ, genitiv, vocativ (cazurile substantivului))

Prostie
-akm
-vb
-sh

andreea_and97 a raspuns pe 06.08.2011:

ai dreptate ,nebunu27, ar trebuii sa ne invatam sa nu ne mai fie lene sa scriem cuvintele intregi..,

EmoVip a raspuns pe 05.08.2011:

nu ..(pe net) dar daka vb asha si in realitate nu e bne

nebunul27 a raspuns pe 05.08.2011:

Simi_iove,recunosct,am mai folosit uneori si aceste presurtari uneori...CAt despre ok...Acest cuvant nu este o prescurtare asadar poate fi folosit;)

Simi_iove a raspuns pe 05.08.2011:

Da...poate nu e bine, dar chstia asta se intapla numai pe net, nu si la sc sau afara, dar sa ne gandim umpic, cati dintre noi scriu gresit, gresit! sau dus afara...sau? e s-au...nu are nik daca prescurtezi, atata timp cat si cel/cea cu care vb sctie prescurtarile, si toata lumea le stie, toti copii! Deci nu are rost sa tot pui intrebari dinaste a fara rost! si sa nu-mi spui ca tu vorbesti cu prietenii fara sa prescurtezi! Pe messenger, nu imi spune ca nu te cred! sincer, toti mai folosim, spune-mi de exeplu ca nu ai folosit niciodata cuv. "ok"...pt. ca nu te-as crede.

nebunul27 a raspuns pe 05.08.2011:

larisuka89,nu poate fi facut nimic.Odata ce copii sunt de vina fiindca ei folosesc acest limbaj,profesorii de la scoala nu pot corecta acest limbaj chiar daca ar incerca...Probabil ca este si vina parintilor fiindca ii lasa prea mult la calculator.

larisuka89 a raspuns pe 05.08.2011:

nu stiu de ce imi sterge cuvantul si spun [cuvant urat]

larisuka89 a raspuns pe 05.08.2011:

zice si [cuvant urat]

larisuka89 a raspuns pe 05.08.2011:

Normal ca dauneaza eu am o verisoara care imi zice mie odata pe mess:shy cam asa mai sta treaba hay ca vb mai trz p-p.Deci da eu cred ca este daunator si pe clopotel mai vad astfel de lucruri si cateodata nici nu inteleg de exemplu unii oamenii la tastatura atunci cand vor sa zica , cool spun c00l si verisoara mea mai zice si [cuvant urat] deci tehnologia ii face pe copii sa numai scrie corect sa nu mai scrie normal limba romana mai bine s-ar repara acum caci daca nu asa va iesi pentru toata viata asa si nu le va fi bine si decat sa regrete atunci cand vor fi mari mai bine sa se repare acum ca sa nu le fie mai rau atunci cand o sa fie mici dar ma rog eu nu prea am vazut multi multi oameni pe clopotel.ro scriind asa dar am vazut vreo 2-3 dar e ceva ca acestor 2-3 persoane nu o sa le fie bine atunci cand vor fi mai mari si sa se repare acum ca sa nu regrete mai tarziu.