Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ceaiul verde cu menta este bautura traditionala in Maroc.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Ai venit sa-mi sugi sangele? Il intreba femeia ingrozita pe vampirul flamand.
- Da, dar numai daca ai analizele la zi!

› vrei mai mult

NU DROGURILOR!

Selectati capitolul:

 

 

 

 

 

 

 

 

Oare copilul meu consuma droguri?

Poate ca înca nu, dar puteti fi sigur ca pe copilul dumneavoastra, acum destul de mare, nu îl intereseaza drogurile - ca pe oricare altul de seama lui. Iata câteva motive pentru care drogul ar putea sa fie interesant:
*) El este cunoscut deja de catre cei mai buni prieteni
*) Pare a fi deosebit fata de orice alta preocupare
*) Simplul fapt ca este interzis de catre adultii cu autoritate
*) Are valoare comerciala
*) Poate fi împartasit cu prietenii
*) Ofera trairi deosebite

Atentie: acum stiti ca adolescentul dumneavoastra este interesat de drog. Poate fi aceasta o acuzatie la adresa lui? Cu siguranta ca nu. Trebuie sa recunoasteti ca puteti fi victima propriei temeri în fata drogului, a propriei suspiciuni cu privire la lumea adolescentilor si a neîncrederii în discernamântul propriului copil, în nici un caz nu trebuie sa lansati catre el afirmatii precum: „Sunt sigur ca tu te droghezi; nu vezi cum arati? De azi nu mai iesi din casa" înainte de a lua orice masura, aveti de facut doua lucruri importante:
*) Trebuie sa cautati informatii pertinente asupra fenomenului consumului de drog (vedeti anexa noastra cu privire la serviciile care va stau la dispozitie). Retineti: poate ca informatiile pe care le cautati vor confirma ceva ce nu va place deloc, dar trebuie s-o faceti.
*) Trebuie sa va acordati ceva timp pentru a observa comportamentul adolescentului. Cereti si altora din familie sau anturaj sa contribuie la alcatuirea unui puzzle care sa edifice asupra consumului. Daca evenimentele sunt edificatoare, puteti sa le scrieti, cu date si detalii pe o hârtie, pentru a va ajuta în confruntarea cu adolescentul.

In cele ce urmeaza, iata câteva elemente care va vor orienta în cazul eventualitatii consumului de drog la un adolescent:

Indicii de probabilitate:
- Pur si simplu adolescentul pe care-1 iubesti s-a schimbat: minte, nu mai are pofta de mâncare, umbla neglijent, lipseste de la scoala, este nelinistit, agitat, uita sa faca lucrurile pe care i le-ai cerut, cheltuie mai multi bani - Vezi anexa l
- El braveaza în fata celor de-o seama cu faptul ca nu doar a auzit, dar a si pus mâna pe droguri.
- Cunoaste detalii cu privire la senzatiile produse de drog; aceste detalii nu sunt mentionate imediat ce este solicitat sa le mentioneze, ci atunci când relatarile altuia nu corespund realitatii.
- Adolescentul poate avea atitudini experientiale adica - legate de situatii concrete pe care le-a trait. De exemplu, face fara sa vrea gestul de a-si freca bratul în care de obicei se injecteaza, strânge din buze si inspira adânc atunci când sunt evocate anumite momentele de satisfactie ale consmului etc. Toate acestea au însa un pronuntat caracter individual si pot fi evaluate corect de catre un psiholog.
- Un important semnal de alarma este urmatorul: cu cât adolescentul are mai multi prieteni consumatori, cu atât este mai probabil ca el sa consume la rândul lui.
- Unii dintre adolescentii din anturajul lui pot fi îngrijorati de consumul lui de drog si pot face marturisiri în acest sens. De aceea este foarte important sa aveti legaturi pozitive cu acesti adolescenti, bazate pe încredere reciproca. Nu va aratati insultat daca cineva dinafara familiei dvs. lanseaza ipoteza ca fiul sau fiica dvs. consuma drog.

Indicii de certitudine:
- Confesiunea din partea adolescentului care consuma drog, mai ales în situatia în care constientizeaza ca are nevoie de ajutor pentru a se lasa sau pentru a trece cu bine peste o criza în dependenta lui.
- O certitudine cu privire la consumul de drog o confera semnele clinice si paraclinice (de laborator) evaluate de un profesionist.
Alterarea functiilor psihomotorii ale creierului poate fi cauzata de multe alte evenimente, în afara de drogurile ilegale. Iata câteva dintre ele:
*) Starea de oboseala, care poate îmbraca diverse forme în functie de solicitarile la care se supune adolescentul în dorinta lui de a face performanta. Mersul la sala de forta sau fitness, jocul pe calculator ore în sir, sporturile extreme pot modifica atitudinea corpului, privirea, coerenta în comunicare a unei persoane. Spre deosebire de somnolenta consumatorului de drog, cel obosit are o atitudine activa fata de nevoia de a se odihni.
*) Anxietatea, o forma de teama fara o cauza bine conturata, poate apare mai ales atunci când o persoana nu stie la ce sa se astepte în viitorul apropiat. Ea este caracterizata de neliniste, suspiciozitate, incoerenta în atitudine.
*) Consumul de alcool, în diversele lui faze, poate da serioase tulburari de atitudine, în cazul în care este cronic, poate fi însotit de tulburari psihice precum delirul (în faza de abstinenta).
*) Bolile care afecteaza creierul sunt atât de numeroase si de variate în simptome, încât pâna si medicului îi este, uneori dificil sa le diferentieze de consumul de drog.
*) Putem avea de-a face cu boli afective care includ starea de euforie, sindroame de agitatie, halucinatii, boli neurologice care dau tulburari de echilibru sau de vorbire, iar unele boli infectioase si metabolice pot afecta creierul dând cele mai bizare manifestari.
*) Hoinarind prin locuri neasteptate si experimentând, cei tineri pot fi afectati de multe alte intoxicatii cum ar fi cele cu insecticide, solventi, medicamente.
Mai departe >>