Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cu ocazia aniversarii a 110 de ani de la castigarea independentei, Statele Unite ale Americii au primit in dar "Statuia Libertatii" de la Franta.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi copii stau de vorba. Primul spune cu mandrie:
- Tatal meu e inginer. El face nave spatiale! Al tau ce face?
- Ce zice mama!

› vrei mai mult

O secunda pentru viata ta


    Printre Hotarārile Conferintei Nationale a Automobil Clubului Romān din decembrie 1999 s-a numarat si cea privind amplificarea educatiei rutiere a copiilor. Acestia sunt cele mai inocente victime ale accidentului rutier. Astfel s-a nascut ideea, care s-a materializat apoi īn practica a Proiectului Pilot de Educatie Rutiera. Realizat sub patronajul ACR, proiectul are drept scop cunoasterea legislatiei rutiere, a sensului indicatoarelor si a regulilor de circulatie pe drumurile publice de catre copii. Proiectul Pilot nu se suprapune, prin tematica si stilul de īnvatare si consolidare a deprinderilor de a circula corect si preventiv pe drumurile publice, Programei de Īnvatamānt, ci este complementar acesteia. Proiectul īmbina, prin mobilitate si spirit creativ, dorinta de joaca si visare proprii copiilor, cu scopul major de pregatire pentru viata, de īnvatare si deprindere a regulilor dupa care sa circule īn lumea noastra de fiecare zi. Genericul sub care se desfasoara actiunile din cadrul proiectului este : "O secunda pentru viata ta". Conceptia acestor laboratoare tine cont de conditiile de trafic, pozitia geografica si caracteristicile topografice a unitatilor de īnvatamānt unde au fost implementate.

    Prima materializare a proiectului a fost la Scoala Generala nr.1 din Balotesti, situata pe Drumul National nr.1 Bucuresti-Ploiesti, cu cea mai intensa circulatie rutiera din Romānia : 35.000 autovehicule īn 24 ore. Conducerea scolii a oferit, pentru realizarea scopului propus, o sala de clasa (Laboratorul de Circulatie Rutiera), unde se desfasoara activitatile de educatie rutiera. Un cadru didactic coordoneaza pe scoala activitatea laboratorului. Īn anul scolar 2000-2001 a fost propus un program minimal de activitate, care a cuprins, prin actiunile realizate īn cadrul laboratorului, pe cei 600 de elevi ai acestei scoli. Participarea elevilor la activitati a fost facultativa, īnsa prin tematica, diversitatea si fantezia cu care sunt pregatite actiunile, au fost atrasi toti copiii din scoala. Laboratorul este dotat cu casete video, diapozitive, pliante, reviste de profil, statistici privind dinamica accidentelor de circulatie si alte materiale didactice. Laboratorul este echipat cu panouri cu tematica diversa specifica educatiei rutiere a elevilor.

    Dupa o saptamāna de la inaugurarea laboratorului de la Balotesti (26 septembrie 2000), o actiune similara s-a desfasurat la Scoala Generala de la Jijila (judetul Tulcea). Aici, datorita situarii localitati īntr-o zona īn care circulatia rutiera este dezavantajata de īntinderile de apa care maginesc aceasta comuna, micii pietoni sunt dezorientati atunci cānd se afla īn traficul rutier. Pānā īn prezent, cu sprijinul filialelor judetene ale ACR, peste 150 de laboratoare fiind deschise īn scoli atāt din orase, cāt si din comune, cu zeci de mii de participantila activitatile care se desfasoara sub auspiciile lor. Elevii care au avut bune rezultate pe planul educatiei rutiere au fost prezenti īn vara anului 2001 la tabara scolara din cadrul Complexului hotelier al ACR din zona montana Nehoiu, judetul Buzau, profilata pe activitati rutiere. Dupa aproape doi ani de la lansare, putem spune ca eficienta proiectului este nesperata. Un exemplu sugestiv īn acest sens este dat de elevii de la scoala din Balotesti care nu au mai fost victimele nici unui accident de cānd a fost īnfiintat laboratorul de circulatie rutiera. Situatia de la Balotesti nu este unica, ea se repeta la toate unitatile de īnvātāmānt la care a fost implementat proiectul pilot.

    Succesul proiectului pilot a determinat ACR sa implementeze programe specifice de constientizare a conducatorilor auto, atāt cei amatori, cāt si cei profesionisti, īn legatura probelemele specifice traficului rutier. Clubul nostru a considerat ca sfidarii civilizatiei automobilului trebuie sa-i se raspunda printr-o provocare pe masura vizānd implementarea unui nou concept de conduita rutiera prin demersuri educative permanente. Acestui imperativ īi raspunde Laboratorul Mobil de Educatie Rutiera, inaugurat cu ocazia Conferintei Nationale pentru Siguranta Rutiera, desfasurata la Bucuresti, īn perioada 1-3 octombrie 2001. Prin intermediul Laboratorului, ACR īsi propune sa fie prezent īn acele unitati de īnvatamānt care nu au fost cuprinse īn proiectul pilot, īn societati de transport marfa si calatori, īn locuri publice intens circulate. Laboratorul este conceput īn sistem modular, dotat cu o logistica adecvata si personal calificat.

    Prin managementul lor, Proiectul Pilot si Laboratorul Mobil asigura implicarea, alaturi de Automobil Clubul Romān, a Inspectoratelor Scolare Judetene, Inspectoratelor Judetene de Politie, a autoritatilor locale si altor factori interesati.

    Demersurile Automobil Clubului Romān pentru asigurare educatiei permanete īn plan rutier, a tinerilor īn special, sunt unice īn tara noastra prin faptul ca preocuparile īn domeniu si-au gasit o materializare īn practica.