Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Starea de sanatate te poate trimite la medicul de familie pentru un control amanuntit. Poate ca nu este nimic grav, dar ar trebui sa acorzi mai multa atentie alimentatiei si hidratarii.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Salata de mare (Ulva lactuca) este o alga verde, cu talul latit si alungit, ca o frunza. Este foarte abundenta in Marea Neagra, unde valurile o arunca deseori pe plaja.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un oltean si un ardelean in tren. Ardeleanului i se face foame si isi scoate niste slana, niste peste afumat si o bardaca de palinca. Si da-i si mananca! Olteanul saliveaza langa el. Sperand sa primeasca si el ceva, incearca sa lege vorba cu ardeleanul:
- Ma cheama Ion...
Nimic.Peste 10 minute:
- Ma cheama Ion!...
Iar nimic. La urma, olteanul mai incearca o data:
- Ma cheama Ion!!
Da' ardeleanu ii raspunde:
- No, pai daca te cheama, du-te...

› vrei mai mult

home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : Manual pentru parinti

Manual pentru parinti

Introducere
Copilul meu nu consuma droguri
Oare copilul meu consuma droguri?
Copilul meu consuma droguri
Semne ale consumului de droguri
Drogurile si femeile
Vocabular
Servicii
Legislatie

Oare copilul meu consuma droguri?

Ce puteti face pentru a va lamuri o banuiala privitoare la consumul de drog:


Puteti conveni cu adolescentul sa mergeti la un medic, dupa ce în prealabil ati gasit interese comune în aceasta initiativa. Accentul nu trebuie sa cada pe înlaturarea suspiciunilor, ci pe ajutorul pe care-1 poate oferi medicul. Atentie: orice persoana care are discernamânt legal poate fi dusa la medic numai daca exprima un consimtamânt în acest sens. Desi legea permite parintilor sa-i duca la medic pe copiii lor, drepturile copilului cer ca si el sa-si poata exprima consimtamântul pentru aceasta.
Dar înainte de a propune prezentarea la medic, este important sa încercati facilitarea unei eventuale dezvaluiri, în acest sens, sunt importante urmatoarele detalii:
- alegerea unui confident agreat de adolescent; acesta nu trebuie sa fie neaparat din fam i l ie;
- transmiterea unor mesaje pozitive; din ele trebuie sa se înteleaga urmarile bune pe care le poate avea confesarea, exemplele pozitive ale unor prieteni care au avut încredere în parintii lor etc. în cazul în care adolescentul îi critica pe cei care s-au confesat, nu este necesar sa le luati apararea;
- oferirea unui cadru deschis de a se confesa cu impresia ca este timp destul, ca oriunde si oricând se poate face acest lucru etc. Din experienta unor parinti este mai bine ca prima confruntare sa se produca acasa la altcineva si nu în camera adolescentului.

Trebuie sa stiti ca o eventuala intentie de a se confesa asupra drogului este îngreunata si chiar zadarnicita daca:
- înainte de dezvaluire anticipati diverse catastrofe legate de situatia de consum (de exemplu "m-ar distruge sa stiu ca tu te droghezi");
- trisati sau santajati adolescentul sau pe cel care-i apara;
- aplicati tortura psihologica sau fizica pentru extragerea cu orice pret a marturisirii, aratând ca ea este mai importanta decât însusi cel pe care vreti sa-1 ajutati. Uneori exista deja marturisiri indirecte sau incomplete, dar parintii nu se multumesc si forteaza declararea ferma a consumului de drog.

Din experienta noastra, exista unele atitudini tipice pe care parintii le adopta atunci când se confrunta cu posibilitatea unui consum de drog al copiilor. Iata o scurta descriere a lor. Confruntati cu ideea ca un om care consuma drog este pierdut pentru totdeauna, unii parinti fac un fel de reactie de "doliu". Primul mecanism din cadrul acestei reactii este negarea. Ca o consecinta a negarii, unii parinti sunt aparent indiferenti fata de situatia în care s-ar putea afla adolescentul. Ei spun adesea: "daca iei droguri, sa-ti iei valiza si sa pleci, pe mine nu ma mai interesezi". Alti parinti dau dovada de o neîncredere totala în relatie cu adolescentii lor, spunând "ce stii tu ce înseamna sa te droghezi?". Ei preiau toate interesele adolescentului, fie pentru a-1 proteja pe acesta, fie pentru a proteja imaginea familiei. Uneori, în comportamentul unor parinti se poate observa o atitudine duplicitara, adica aparent indiferenta fata de cei din jur si foarte afectata fata de adolescent. Cel în cauza realizeaza destul de repede ce se întâmpla si îsi cauta un alt confident care are o atitudine deschisa constant.
<< Inapoi Mai departe >>

hai sus! :  home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : Manual pentru parinti