Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Grosimea pielii variaza de la 1 mm la pleoape la 3 mm in palme si pe talpi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Era Bula la scoala. Si-i spune profesorul:
-Bula, daca-mi raspunzi la o intrebare, te trec clasa. Cate frunze sunt in copacul din fata clasei?
-268.986.568 de frunze domn' profesor.
-Dar de unde stii?
-Ei, asta e a doua intrebare.

› vrei mai mult

home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : NU violentei fizice

Bataia NU este rupta din Rai!

"Inca nu stim cum ar arata lumea īn care copiii ar fi crescuti fara a fi supusi umilintelor, īn care parintii i-ar respecta si i-ar trata serios, ca pe niste fiinte umane."
Alice Miller, Pentru binele tau propriu, 1987

I.
II.
III.
IV.
V.
Ce este pedeapsa fizica
Pedeapsa fizica
Pedeapsa fizica si drepturile omului
Pedeapsa fizica si Conventia ONU
Progrese obtinute īn interzicerea pedepsei fizice
VI.

VII.
VIII.
IX.

X.
Iniatiativa pentru stoparea pedepselor corporale
Opinia copiilor
De ce adultii lovesc copiii?
Disciplina pozitiva fara a lovi sau umili copiii
Recomandari

Capitolul I.
CE ESTE PEDEAPSA FIZICA?

...orice pedeapsa īn care forta fizica este folosita pentru a provoca durere sau disconfort: lovirea copiilor cu māna sau cu nuiaua, cureaua sau alt obiect, bruscarea sau zdruncinarea copiilor, ciupirea sau trasul de par, legarea lor, s.a.m.d.

In limba romāna exista expresii ca "o mama de bataie", "bataia-i rupta din rai", "unde da mama creste", "eu te-am facut, eu te omor" care reflecta aprobarea societatii fata de utilizarea bataii, ca metoda educativa.
Exista si alte metode dureroase si umilitoare de pedepsire a copiilor, care nu implica īnsa īn mod direct utilizarea fotei fizice.
Prin schimbarea atitudinii fata de pedeapsa fizica si, de fapt, fata de copii, vom descuraja utilizarea altor forme de pedepsire a acestora. Copiii trebuie tratati cu respect. Ei trebuie sa se bucure de o atentie si protectie deosebite. Ei trebuie sa se bucure de drepturile lor de fiinte umane. Adultii nu au nici un drept īn a lovi si a umili pe cei mai mici, mai vulnerabili. Cercetarile realizate au evidentiat efectele distructive īn dezvoltarea fizica si psihica a copiilor, ca rezultat al bataii. Pe plan intern si international specialistii au adus argumente stiintifice pentru ca aceasta practica sa īnceteze.

Din experientele Comitetului (ONU) s-a constatat ca problemele au aparut atunci cānd legea interna a unui stat a permis un nivel "rezonabil" al pedepsei corporale(Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, Raport Oficial, 30 ianuarie 1995).

"Este de presupus faptul ca acceptarea pedepsirii corporale a copiilor deschide drumul spre toate tipurile de excese si da posibilitatea folosirii ei din partea tertilor." (Recomandarea Consiliului de Ministri al Europei, R1985/4, Memoriu Explicativ)

"A venit timpul sa se īntrerupa obiceiurile proaste care tind sa treaca de la o generatie la urmatoarea. Ar trebui luate masuri legale si de alta natura īmpotriva tuturor pedepselor fizice si umilintelor deliberate asupra copiilor. Drepturile lor trebuie sa fie respectate atāt īn familiile lor cāt si īn afara acestora." (Declaratia conduziva a Raportului General la conferinta Consiliului Europei pentru "Evolutia rolului copiilor īn viata de familie", Madrid, Decembrie 1994).

hai sus! :  home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : NU violentei fizice