Ziua Culturii Nationale la Antipa

9 ianuarie 2023, 13:35

Grigore Antipa si Emil Racovita

Cu prilejul aniversarii Zilei Culturii Nationale, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” va invita duminica, 15 ianuarie 2023, de la ora 12:00, la evenimentul „Grigore Antipa si Emil Racovita, vizionari ai stiintei romanesti”, organizat impreuna cu Asociatia Science & Technology.

Invitatii evenimentului, dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, Acad. dr. Dumitru T. Murariu, dr. Oana Paula Popa si dr. Traian Brad ne vor purta intr-o calatorie in timp prin opera si viata acestor doi vizionari ai stiintei romanesti.

Cu acest prilej, vom afla despre vasta opera stiintifica, organizatorica si diplomatica a dr. Grigore Antipa, cel care a fost deschizator de drumuri in mai multe domenii ale stiintei, primul oceanolog, ecolog si hidrobiolog roman, autorul conceptelor de biosociologie si bioeconomie precum si un diplomat apreciat de cele mai de seama personalitati ale epocii sale. Realizarea cea mai draga lui Grigore Antipa a fost Muzeul National de Istorie Naturala din Bucuresti, una dintre cele mai vizitate si indragite institutii de cultura din Romania, din perioada formarii sale si pana in prezent.

Prin intermediul arhivelor si a epistolelor pastrate in ele, vom descoperi corespondenta dintre Grigore Antipa si Emil Racovita, reconstituind fila cu fila, povestea unei prietenii care a invins timpurile. Vom recompune impreuna cateva episoade din aceasta prietenie, izvor de cunoastere si daruire pentru generatii viitoare de biologi. Scrisorile dintre cei doi savanti-prieteni reprezinta o marturie a provocarilor si bucuriilor pe care istoria le-a lansat fiecarei generatii in parte, dar si a modului in care prin munca sustinuta si dragoste pentru profesia aleasa cei doi mari prieteni au ctitorit institutii care dainuie peste vreme.

Participand la aceasta conferinta, putem afla despre viata si opera lui Emil Racovita, care urmeaza Facultatea de Drept, dar si cursurile Facultatii de Stiinte de la Sorbona, de unde obtine titlul de doctor. Emil Racovita participa apoi ca biolog al Expeditiei Antarctice Belgiene. Dupa 2 ani si infruntarea naprasnicei nopti polare antarctice, Emil Racovita se intoarce in Franta, la Banyuls-sur-Mer pe coasta Mediteranei, devine subdirector al Laboratorului de Oceanologie Arago si conduce o insemnata revista de zoologie pentru mai bine de doua decenii. In 1919, dupa Marea Unire a Transilvaniei cu Romania, Emil Racovita vine la Cluj, unde pune bazele Facultatii de Stiinte si infiinteaza Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume.

Inscrierea la eveniment se face pe: https://antipa.ro/rezervari/, iar participarea este gratuita in limita locurilor disponibile.

Va anuntam totodata ca, pe 15 ianuarie 2023, toti vizitatorii vor avea intrarea gratuita la muzeu. Va asteptam cu drag sa ne vizitati!

Ziua Culturii Nationale la Antipa

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. De cand n-ai mai alergat?

› vrei zodia ta

Cultura generala

Corpul unei meduze este format in proportie de 95-98% din apa, tocmai de aceea meduzele se evapora la soare.

› vrei mai mult

Bancul zilei

2 baieti se jucau WoW in noaptea de paste... unul ii zice :
- Hristos a inviat!
Celalalt: -Ce level e?

› vrei mai mult