Un viitor fara deseuri cu ocazia zilei internationale "Zero Waste"

29 martie 2024, 14:23

BLUE FLAG plaja Turcia

Adoptarea rezolutiei ”Zero Waste”, prezentata de Turcia la Adunarea Generala a Natiunilor Unite (ONU) ca parte a planului de dezvoltare durabila, a determinat comunitatea internationala sa celebreze pentru a doua oara Ziua Internationala ”Zero Waste” pe 30 martie. Evenimentul reprezinta un efort colectiv de a se asigura ca generatiile viitoare mostenesc o planeta curata si care poate fi locuita prin gestionarea deseurilor si care este guvernata de principiile dezvoltarii durabile.

Prin toate aceste initiative, miscarea ”Zero Waste” creste gradul de constientizare international cu privire la initiativele Turciei, previne raspandirea deseurilor, reduce cantitatea de deseuri care sunt daunatoare mediului, creste coeficientul ratelor de reciclare, contribuie la bunul mers al economiei, promoveaza utilizarea eficienta a resurselor naturale si sprijina dezvoltarea durabila.

Bucatarie turceasca fara deseuri si cu deseuri minime

Bucataria fara deseuri este o componenta critica a unui stil de viata fara deseuri. Pe masura ce zilnic se genereaza mai putine deseuri in bucatarie, devine posibila idea de a trai intr-o societate fara deseuri. Intelegerea si promovarea restaurantelor fara deseuri, care sunt fundamentale pentru hrana durabila si pentru viitor, reprezinta un element critic in bucataria turceasca, o gastronomie durabila atat la nivel ecologic, cat si cultural.

Hranite de geografia fertila a Turciei si de bogata mostenire culturala a Anatoliei, traditiile culinare antice turcesti folosesc aproape tot si nu produc deseuri. Bucataria turceasca, care combina procese vechi de secole cu ingrediente locale si retete originale, s-a caracterizat de mult timp prin spontaneitate. In bucataria turceasca, ingredientele ramase devin preparate noi.

De exemplu, cojile de legume sunt folosite in salate iar cojile de fructe pot fi facute gemuri. In mod similar, painea veche este folosita in diverse feluri de mancare si deserturi, iar orezul ramas este consumat in supe sau deserturi cu budinca de orez. In acest fel, bucataria turceasca fara deseuri ofera o experienta culinara. Contribuie la un viitor mai durabil prin incurajarea unui stil de viata care ia in considerare responsabilitatile sociale si de mediu si utilizeaza mai bine resursele alimentare.

Programul Turismului Durabil al Turciei si Transformarea Durabila in Turism

Turcia contribuie la cresterea gradului de constientizare la nivel mondial prin acest eveniment. A fost initiata, de asemenea, o transformare durabila cuprinzatoare a sectorului turistic din ultimii ani. In 2022, Turcia a devenit prima tara din lume care a semnat un acord guvernamental cu Consiliul Global pentru Turism Durabil (GSTC), care stabileste si gestioneaza standarde globale pentru calatorii si turism durabil si are o foaie de parcurs exemplara care faciliteaza adaptarea programului de turism durabil.

Incepand cu locurile de cazare, programul se extinde la operatori de turism si destinatii pentru a incorpora principiile de sustenabilitate in ecosistemul turistic.

Incepand cu 25 martie 2024, numarul total de unitati de cazare documentate/certificate in Turcia a atins 17.393, iar 871 au fost certificate, cu obiectivul ca toate unitatile din Türkiye sa obtina Certificatul de Turism Durabil pana in 2030.

Gestionarea deseurilor (reducerea, separarea, reutilizarea si reciclarea deseurilor), o cerinta a Programului de Turism Durabil al Turciei, este, de asemenea, o conditie a Miscarii Zero Waste pentru a proteja mediul. Drept urmare, Programul de Turism Durabil, implementat prin reglementari legale, intareste eforturile de zero deseuri ale Turciei si serveste drept model esential pentru orase si turism durabil.

O minune naturala cu ecosistemul sau verde, Turcia a folosit de mult timp etichetele de mediu pentru a-si certifica apele albastre. Cu 551 de plaje ”Blue Flag” Turcia are a treia cea mai mare plaja ”Blue Flag” din lume. ”Blue Flag” este una dintre cele mai critice etichete de mediu din lume. In plus, Turcia a facut progrese semnificative in domeniul durabilitatii culturale in ultimii ani, devenind a doua tara din lume, cu 21 de situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO si 30 de elemente ale patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Turcia, aflata intr-o transformare istorica datorita cercetarilor arheologice si intentioneaza sa creasca aceasta cifra la 750 in 2024 si la 800 in 2026, cu 720 de sapaturi planificate pentru 2023.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Vulcanii noroiosi reprezinta formatiuni create de gazele naturale provenind de la 3.000 de metri adancime. Gazele imping spre suprafata apa care se amesteca cu argila, astfel se formeaza namolul care este aruncat afara.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Acuzat, ce meserie ai?
-Filantrop, domnule judecator.
-Cum vine asta?
-Dau de lucru justitiei.

› vrei mai mult