Turul Romaniei (6-11 septembrie), organizeaza sase competitii de ciclism dedicate copiilor, in orase prin care trece plutonul profesionist

25 august 2022, 18:29

Turul Romaniei

Organizatorii Turului Romaniei, Federatia Romana de Ciclism si Auchan Romania, propun competitii pentru copii în Satu Mare, Bistrita, Targu Mures, Fagaras, Cristian si Bucuresti, pentru a încuraja mersul pe bicicleta - recreational sau ca solutie de transport urban - dar si ciclismul profesionist.

La aceste competitii, organizate sub forma de circuit sau contratimp individual, pot participa copii cu varste între doi si 14 ani, împartiti pe categorii, dupa cum urmeaza: Copii A, nascuti între 2008-2009; Copii B, nascuti între 2010-2011; Copii C, nascuti între 2012-2013; Copii D1, nascuti între 2014-2015; Copii D2, nascuti între 2016-2017 si Pispirici, nascuti între 2018-2020 (pot concura si cu triciclete sau biciclete fara pedale). Participarea este gratuita, înscrierile se fac online, pe pagini dedicate, iar programul competitiilor este urmatorul:

Satu Mare, 5 septembrie, orele 15.30 - 17.40, Piata Libertatii

https://racetime.ro/events/22/register

Bistrita, 7 septembrie, orele 15:00 - 17:00, Piata Centrala

https://racetime.ro/events/23/register

Targu-Mures, 8 septembrie, orele 14:00 - 16:00, Primaria Targu Mures

https://racetime.ro/events/27/register

Fagaras, 9 septembrie, orele 14:00 - 16:00, Cetatea Fagaras

https://racetime.ro/events/24/register

Cristian, 10 septembrie, orele 12:00 - 14:00, Piata Libertatii

https://racetime.ro/events/25/register

Bucuresti, 11 septembrie, orele 15:30 - 17:30, Rondul Kiseleff

https://racetime.ro/events/26/register

Toti participantii primesc medalii care sa le reaminteasca de acest moment, iar primii trei clasati de la fiecare categorie, feminin si masculin, primesc premii din partea sponsorilor Turului Romaniei. Însa cea mai importanta recompensa este ca vor fi premiati pe scena mare a Turului Romaniei, pe care urca si ciclistii din plutonul profesionist”, spune Bogdan Brînza, „omul copiilor” de la Federatia Romana de Ciclism (presedintele Comisiei Copii).

La competitiile similare organizate anul trecut la Timisoara, Deva si Bucuresti au participat peste 450 de copii, din care 250 în Bucuresti.

Competitiile de copii, organizate în orasele de start sau de sosire ale Turului Romaniei, vor aduce cu siguranta în lumea ciclismului viitori campioni si campioane ai sportului cu pedale”, spune Alex Ciocan, presedintele Federatiei Romane de Ciclism (FRC).

Miruna Mada, componenta a lotului national de MTB, este exemplul perfect în acest sens. „În anul Centenarului am aflat ca Turul Romaniei începe din Alba Iulia, iar surpriza a fost si mai mare cand am aflat ca pot concura la cursa de copii organizata în cadrul turului. Îmi aduc aminte cu emotie cum ne-am aliniat la start în santurile Cetatii. Desi mergeam des cu bicicleta pe acolo, atunci totul a fost diferit: traseul era amenajat ca la marile curse, iar un domn cu palarie, cu fluier si steag în patratele, ne-a dat startul. Organizarea, persoanele pe care le-am întalnit si atmosfera m-au facut sa îmi doresc mai mult. Sa urci pe acelasi podium cu marile vedete ale ciclismului este palpitant, iar pentru un copil poate fi chiar marcant.  De atunci m-am legitimat la o echipa si am început sa particip la fiecare etapa din Cupa Romaniei”, spune Miruna care anul acesta a reprezentat Romania la Campionatele Europene de Mountain Bike, desfasurate în Elvetia. „Încurajez toti copiii sa participe la cursele organizate special pentru ei la Tur, pentru ca, în afara de distractia garantata, cursa poate ramane ca o amintire memorabila sau poate fi startul spre o cariera sportiva minunata!”, adauga ea.

Diana Faur, campioana nationala la MTB copii categoria C, îsi aminteste cu drag de prezentarea echipelor participante la editia de acum trei ani a Turului Romaniei, eveniment desfasurat la Cluj-Napoca: „Am stat pana la sfarsitul evenimentului, chiar daca era zi de scoala. Am participat si la cursa copiilor, organizata în zona Cluj Arena si am castigat locul 1. La finalul cursei – care putea fi mai lunga, dupa gustul meu – am acordat un mic interviu, primul din viata mea!”.

În urma cu trei ani, fratii Simon si Tobias Gansca participau la primul concurs de ciclism din viata lor: Cursa Copiilor în cadrul Turului Romaniei la Targoviste. De atunci, au urmat multe ore de antrenament si zeci de medalii obtinute la concursurile de MTB si sosea. Dincolo de rezultate s-a nascut o pasiune pentru ciclism de tipul „cand voi fi mare, ma fac ciclist” si „eu voi purta tricoul cu curcubeu”. Pasiunea copiilor este încurajata de parinti, familia urmarind împreuna concursurile de MTB sau Marile Tururi de sosea. Marea lor bucurie de anul acesta a fost ca au putut sa-l încurajeze pe cel mai titrat ciclist roman al momentului, Vlad Dascalu, la etapa de cupa mondiala de la Lenzerheide si pe concurentii din Turul Frantei, în etapa care a urcat pe Col du Granon.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Ai parte de cateva momente mai incordate din cauza discutiilor cu un coleg/a sau cu un prieten/a. Reusesti totusi sa treci cu rapiditate peste acest incident. Pe seara se anunta musafiri.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Serpii nu isi mesteca hrana si nici nu rup bucati din ea, ci o inghit intreaga. Pot face asta deoarece au o adaptare speciala la nivelul maxilarelor - cele doua jumatati ale falcii inferioare sunt unite printr-un ligament extrem de elastic, ceea ce le permite sa caste o gura enorma si sa inghita prazi cu diametrul mult mai mare decat diametrul lor.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea sarutului:
sa saruti o gura de canal!

› vrei mai mult