Studiu: Copiii cu probleme de vedere sunt predispusi la anxietate si depresie

5 octombrie 2022, 12:13

De la ce varsta pot purta copiii lentile de contact 

oftalmologie

Un studiu recent al organizatiei Orbis International a aratat ca miopia în cazul copiilor poate sa îi predispuna pe cei mici la anxietate sau depresie. Mai putin cunoscut de catre parinti este faptul ca cei mici pot purta lentile de contact de la varste mici, explica Dr. Mihaela Florescu, medic primar oftalmolog, în cadrul clinicii Ofta Total.

La nivel global, specialistii estimeaza ca peste 19 milioane de copii sub varsta de 14 ani au probleme de vedere, iar rezultatele unui studiu recent arata faptul ca cei mici sunt predispusi la anxietate si depresie în conditiile în care acestia sunt limitati în practicarea unor sporturi, pot avea rezultate mai slabe la scoala sau pot deveni victime ale bullying-ului.

Cu toate acestea, controalele regulate si prescrierea unor lentile de contact ar putea avea un impact semnificativ în viata celor mici. ”Lentilele de contact sunt dispozitive medicale utilizate pentru corectarea defectelor de vedere ca o alternativa la ochelari. Acestea pot fi purtate înca din copilarie, deci nu exista interdictii si nici o varsta minima potrivita pentru copii. În anumite cazuri speciale, chiar si bebelusilor li se prescriu lentile de contact, pentru anumite afectiuni congenitale”, explica Dr. Mihaela Florescu, medic primar oftalmolog, în cadrul clinicii Ofta Total.

Factorii cheie în a determina daca lentilele de contact sunt potrivite copilului sunt tipul afectiunii oculare, evaluarea gradului de responsabilitate al copilului si dorinta acestuia de a le purta. ”Studiile si experienta expertilor în oftalmologie au relevat faptul ca un copil de 7- 8 ani poate fi capabil sa aplice, sa îndeparteze si sa întretina singur lentilele de contact. În principiu recomand ca micutii sa înceapa cu purtarea lentilelor de contact de unica folosinta, pe care le aplica dimineata si le arunca seara, acestia avand astfel ocazia sa se obisnuiasca si sa învete cum trebuie utilizate în mod corect. Apoi se poate trece treptat la lentile de contact ce pot fi utilizate mai frecvent”, recomanda specialistul.

Lentilele de contact la copii pot fi o alegere buna, mai ales cand copilul refuza sa poarte ochelari de vedere sau practica un sport care nu-i permite purtarea ochelarilor permanent.

În plus, lentilele de contact cresc stima de sine a copilului, îl ajuta sa aiba mai multa încredere în el si îi confera confort estetic. De asemenea, nu se aburesc, vederea periferica este mult mai buna si este diminuat impactului razelor ultraviolete, a adaugat Dr. Mihaela Florescu, medic primar oftalmolog, în cadrul clinicii Ofta Total din Sibiu.

dr. Mihaela Florescu

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. Chiar asa! De cand n-ai mai facut miscare pentru a-ti imbunatati conditia fizica?

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lipiciul dateaza din timpuri stravechi. Artistii combinau culorile cu oua crude, sange uscat si seva de plante pentru a face vopseluri lipicioase pentru picturile murale. Mai tarziu, egiptenii si altii au invatat sa faca lipiciuri mai puternice fierband oase de animale si piei.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- John, unde e palaria mea?
- O aveti pe cap, sir.
- Bine, o gasesc eu mai tarziu.

› vrei mai mult