Studiu: Ce impact are durerea de dinti asupra copiilor?

31 octombrie 2023, 13:24

Durerea de dinti afecteaza performantele scolare a 85% dintre copiii care o experimenteaza. 1 din 2 copii nu respecta normele de igiena orala
5 lucruri de speriat despre sanatatea orala

Campanie de Halloween pentru constientizarea impactului pe care durerea de dinti il are asupra copiilor


La nivel international, 1 din 2 copii nu respecta normele de igiena orala, astfel incat 514 milioane de copii se confrunta cu aparitia cariilor la dintii primari. Netratate la timp, acestea pot afecta nu doar functia de masticatie, dar si vorbirea, zambetul si intreaga calitate a vietii celor mici.

De Halloween, Clinicile Trident lanseaza campania de constientizare „Trick or teeth”, informand asupra proportiilor reale ale efectelor negative cauzate de problemele de sanatate orala.


Potrivit unui studiu publicat in „Makara Journal of Health Research (MJHR)”, durerea de dinti afecteaza performanta scolara in cazul a 85% dintre copiii care o experimenteaza. In acelasi timp, 73.3% dintre copiii care se confrunta cu durerile de dinti refuza consumul de alimente, iar in cazul a 63.8%, calitatea somnului este afectata.

„Aparitia cariilor dentare la dintii de lapte are un impact major care merge mult mai departe de afectarea propriu-zisa a danturii. Durerile dentare afecteaza alimentatia, somnul si performanta scolara a celor mici. Totodata, amanarea tratarii cariilor dentare se rasfrange si asupra bugetului familiei, in stadiile avansate, tratamentul cariilor dentare putand fi chiar si de trei ori mai scump decat cel necesar in stadiile incipiente ale afectiunii dentare,” afirma dr. Ela Oprea, medic stomatolog in cadrul Clinicilor Trident.

Cum se realizeaza in mod corect igiena orala a celor mici?

Inca de la aparitia primilor dinti de lapte (6-10 luni) se recomanda ca parintii sa realizeze periajul dentar pentru cei mici, de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu periute dentare potrivite varstei copilului.

Dupa varsta de trei ani, copiii pot fi incurajati sa realizeze singuri periajul dentar, insa acesta trebuie verificat si completat de catre adultul care supravegheaza copilul, pana la varsta la care cel mic executa un periaj corect si complet (pana la 8-9 ani).

Complementar periajului dentar, se recomanda folosirea atei dentare, apei de gura si dusului bucal zilnic. Nu in ultimul rand, pentru control si igienizare dentara, se recomanda efectuarea controlului de rutina la medicul stomatolog, din trei in trei luni.

Dintii de lapte pot fi protejati si cu ajutorul fluorizarii si sigilarii dentare

Potrivit specialistei Clinicilor Trident, fluorizarea si sigilarea dentara sunt doua proceduri simple care scad riscul de aparitie a cariilor cu pana la 80%.

Fluorizarea dentara implica aplicarea de fluor pe dinti. Fluorul este un mineral care poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, fortificand smaltul dentar si facandu-l mai rezistent la acizi. Cand este aplicat direct pe suprafata dintelui, fluorul poate sustine remineralizarea smaltului, ceea ce inseamna ca poate ajuta la repararea daunelor provocate de cariile dentare, in stadiile incipiente ale acestora.

Pe de alta parte, manopera de sigilare a dintilor presupune aplicarea unui strat subtire de material de sigilare pe suprafata ocluzala a dintilor – cea folosita pentru mestecarea alimentelor la nivelul molarilor si premolarilor. Aceste suprafete au adesea fisuri si adancituri (numite santuri si fosete) in care se pot aduna particule alimentare si bacterii, creand un mediu propice pentru dezvoltarea cariilor dentare.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Majoritatea barbatilor petrec 3.300 ore din viata pentru a se barbieri. Daca nu ar fi barbierita, barba ar putea ajunge la 9 metri intr-o viata de om.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Ce cauta o blonda intr-o orezarie?
- Pe Unchiul Ben.

› vrei mai mult