Studiu Cartoon Network: Bunatatea si modelele pozitive pentru copii pot ajuta la combaterea bullying-ului

23 noiembrie 2020, 13:07

Clubul Prieteniei - Fii prietenos, nu rautacios!

Parintii, profesorii si personajele animate sunt in cea mai mare masura inspiratia copiilor pentru a fi buni cu ceilalti

Clubul Prieteniei – Fii prietenos, nu rautacios!

Cartoon Network si Asociatia Telefonul Copilului desfasoara cea de-a sasea editie a campaniei anti-bullying: "Clubul Prieteniei – Fii prietenos, nu rautacios!". Desfasurata intr-un context social extraordinar anul acesta, campania prezinta factorii care stimuleaza comportamentul de bunavointa, bunatate si prietenie la copii. Potrivit datelor colectate in cinci tari, copiii din Romania considera parintii, profesorii si personajele animate ca fiind principalele modele care ii inspira sa fie buni cu ceilalti. Campania din 2020 continua sa consolideze mesajul traditional de prietenie printr-o serie de clipuri animate, care ii incurajeaza pe copii sa relationeze unii cu altii, sa fie empatici si sa nu ramana nepasatori.

Clubul Prieteniei – Fii prietenos, nu rautacios! 

De asemenea, campania subliniaza ajutorul oferit de Telefonul Copilului prin intermediul liniei de asistenta gratuita 116 111, a platformei de consiliere online www.116111.ro si a aplicatiei mobile HappyGraff. Telefonul Copilului ofera asistenta specializata si indrumare pentru copiii afectati de bullying, pentru familiile lor, precum si martorilor care asista la agresiunile de tip bullying si simt nevoia sa ajute.

Potrivit unei cercetari realizate de WarnerMedia si Quantilope pentru Cartoon Network in octombrie 2020*, copiii din Romania considera ca i-ar ajuta sa fie mai buni daca ar vedea un comportament similar la parinti si daca acestia ar incuraja bunatatea. Membrii familiei sunt cele mai importante modele de inspiratie (77%) ale copiilor pentru o atitudine binevoitoare si prietenoasa fata de ceilalti, fiind urmati de profesori (37%) si de personajele animate de la televizor (33%). De asemenea, intr-un alt studiu realizat de Opinion matters pentru Cartoon Network (octombrie - noiembrie 2019)**, copiii romani considera ca joaca impreuna cu altii reprezinta cel mai frecvent act de bunatate pe care il fac (70%), urmat de invitarea cuiva la petrecerea de ziua de nastere (60%), impartirea mancarii (59%) si imbratisarea ori impartirea jucariilor cu alti copii (fiecare cu 59%). Studiul mai releva faptul ca este mai probabil pentru copii sa fie buni cu parintii (66%) si prietenii (51%), bunicii (46%) si fratii (40%).

Daca in anii precedenti, bullying-ul avea loc predominant (circa 80%) in gradinite si scoli, contextul medical actual a generat modificari. Ca urmare a pandemiei, cursurile scolare au suferit modificari structurale, iar tot mai multe cazuri de bullying au avut loc in spatiul public si online. in urma situatiilor inregistrate de Asociatia Telefonul Copilului, bullying-ul afecteaza copiii in continuare, indiferent daca acesta este prezent ca amintire (de exemplu: daca a avut loc inainte de inchiderea unitatilor de invatamant), ca o realitate actuala, respectiv ca un eveniment/comportament pe care acestia il anticipeaza a se desfasura odata cu redeschiderea unitatilor de invatamant. Formele abuzului de tip bullying sesizate au fost: insulte, jigniri, porecle (41,6%), loviri, imbranciri (36,1%), respectiv intimidare, denigrare, insulte cu privire la relatii si statutul social (19,4%). in continuare cea mai afectata categorie de varsta este 13 – 15 ani, urmata de categoria 10 – 12 ani. 

"Bullying-ul continua sa reprezinte o amenintare pentru majoritatea copiilor. Acum, mai mult ca oricand, in contextul pandemiei, participarea parintilor la prevenirea acestui fenomen, precum si implicarea lor activa in educatia copiilor sunt masuri esentiale in lupta impotriva agresiunii bullying la nivel national. Potrivit cercetarilor efectuate de Asociatia Telefonul Copilului in 2019 si prezentate la Forumul National Anti-Bullying, 83% dintre profesori considera ca educatia pe care o primesc copiii in cadrul familiilor lor este esentiala pentru prevenirea bullying-ului. incurajam un comportament pozitiv, cresterea gradului de constientizare a tuturor partilor implicate, precum si raportarea oricarui comportament de bullying prin linia noastra telefonica, 116111, astfel incat vocea fiecarui copil care are nevoie de ajutor sa fie auzita", a declarat Catalina Surcel, Director Executiv, Asociatia Telefonul Copilului.

Proiectul derulat de Cartoon Network impreuna cu Asociatia Telefonul Copilului are ca scop sensibilizarea, prevenirea si identificarea cazurilor de agresiune – violenta fizica sau verbala, abuz emotional, hartuire si excludere – ale caror victime au nevoie de ajutor specializat si care pot beneficia de consiliere oferita de psihologi si asistenti sociali. Copiii, victimele sau colegii lor, precum si parintii sunt incurajati sa ceara sprijin la 116 111 sau sa gaseasca sfaturi pe platforma www.CartoonNetwork.ro/ClubulPrieteniei.

* WarnerMedia/Quantilope, Octombrie 2020, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, Romania, 4.027 copii cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani.

**Opinion matters Octombrie – Noiembrie 2019, 14 tari EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), 6.539 copii cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani 

Cartoon Network este o divizie WarnerMedia ai canalul animat numarul 1 in Statele Unite ale Americii, care ofera cel mai bun continut original pentru copii ai familii, avand in portofoliu seriale ca: Ben 10, Craig ai dumbrava, Steven Univers, Fetitele Powerpuff ai Aventurile Fratilor Urai. Urmarit in 192 de tari ai in peste 400 de milioane de gospodarii, Cartoon Network inspira noua generatie de creatori ai inovatori, implicandu-ai telespectatorii in universul sau prin creativitate ai tehnologie.

Initiativa impotriva bullying-ului, "Cartoon Network Clubul Prieteniei" este o campanie premiata in lume ai reprezinta o sursa de inspiratie pentru copiii ai parintii care cauta modalitati de a primi ajutor pe tema bullying-ului.

WarnerMedia este o companie media ai de divertisment care creeaza ai distribuie continut premium ai recunoscut la nivel global, provenit de la oameni de media care lucreaza pentru branduri ca: HBO, Warner Bros., TNT, TBS, truTV, CNN, DC Entertainment, New Line, Cartoon Network, Adult Swim, Turner Classic Movies ai altele.

  Cu o experienta de 18 ani in domeniul protectiei drepturilor copilului ai ale familiei, Asociatia Telefonul Copilului este singura organizatie neguvernamentala, non-profit, din Romania, care pune la dispozitia copiilor ai parintilor o linie telefonica de asistenta la nivel national. De luni pana vineri, intre orele 08.00-20.00, Asociatia Telefonul Copilului raspunde apelurilor copiilor ai parintilor la 116 111, numar armonizat european. in perioada 21 noiembrie 2001 – 31 decembrie 2019, un numar total de 2.533.650 de apeluri a fost inregistrat de Asociatia Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 82.684 cazuri care au necesitat consiliere de lunga durata si / sau interventia institutiilor abilitate. Apelul este oferit gratuit de Telekom Romania si Telekom Romania Mobile Communications. Asociatia Telefonul Copilului raspunde copiilor si online prin intermediul platformei de consiliere www.116111.ro, totodata prin intermediul aplicatiei mobile Happygraff, accesibila pe telefoane mobile cu sistem de operare Android. Pentru informatii detaliate despre Asociatia Telefonul Copilului ai activitatea acesteia, va invitam sa accesati http://www.116119.ro/ si pagina FB https://www.facebook.com/asociatiatelefonulcopilului.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Chiar daca ziua va incepe foarte bine pentru tine, nu te entuziasma prea tare! Ai face bine sa iti pastrezi anumite rezerve de energie si pentru seara! Nu stii ce surprize poti avea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Stefan cel Sfant (Stefan I al Ungariei) a fondat regatul Ungariei in anul 1000.

› vrei mai mult

Bancul zilei

dece au olteni casele rotunde?CA SA NU STEA HOTII PE LA COLTURI1

› vrei mai mult