Stima de sine la copii: cum cresti un pui de om curajos si cu stima de sine crescuta

22 februarie 2022, 17:04

mama si copilul
Copiii sunt capabili inca din pantecul mamei sa atraga informatia intr-un ritm ametitor. In primii sapte ani, creierul copiilor este ca un burete. Ce ii oferi conteaza enorm, ce simti se transmite intr-un mod subtil asupra lui, iar modul in care face fata lumii inconjuratoare se datoreaza in cea mai mare parte parintilor. Pentru a evolua, copiii trebuie sa aiba incredere in propriile capacitati si, in acelasi timp, parintii trebuie sa le exerseze independenta intr-un mod inteligent si responsabil.

 

De aceea, iata sfaturile de care este bine sa tii cont pentru a creste un copil sigur pe el si curajos:

1. Incurajeaza-ti copilul sa incerce lucruri noi

Este atat de important pentru un copil sa aiba un program cat mai variat si inca de la o varsta frageda sa cunoasca lumea ghidat de catre tutorii sai. Dobandirea de noi abilitati ii face pe micuti sa se simta capabili si increzatori ca pot sa cucereasca intregul univers.Fa-l sa se simta validat, ofera-i cuvinte de incurajare si rasplateste-l atunci cand face o fapta buna sau cand trece cu brio peste un efort. In acest mod ii dezvolti si pasiunile, iar daca observi ca iubeste povestile, o carte educativa si jucausa este o alegere perfecta. De asemenea, jucariile tip masini cu telecomanda pentru copii reprezinta cea mai buna cale sa-i bucuri sufletul, dar numai atunci cand merita recompensat pentru actiunile sale. Trebuie sa invete ca fiecare actiune este urmata de o reactie care depinde 100% de comportamentul sau.

2. Nu te supara cand copilul greseste

A desenat peste linie sau a uitat poezia la serbare? Nu-l certa, ci explica-i cu iubire si blandete ca data viitoare o sa se descurce minunat. Nu te opri asupra greselilor, ci ajuta-l sa invete din acestea. Oamenii cu stima de sine crescuta nu lasa frica de esec sa le stea in cale, si asta nu pentru ca sunt siguri ca nu vor esua vreodata, ci pentru ca stiu sa accepte esecurile cu liniste si responsabilitate; iar tu un astfel de om doresti sa cresti.

3. Lauda-i perseverenta

A invata sa nu renunti la prima infrangere este o abilitate importanta de viata. Increderea si stima de sine nu inseamna a reusi mereu, ci inseamna sa fii suficient de puternic pentru a incerca in continuare fara a te compara cu cei din jur si fara a simti cum gheara fricii sta in spatele tau ca o naluca. Lauda-l mereu atunci cand insista sa-si depaseasca limitele si felicita-l cand obtine rezultate.

4. Lasa-l sa imbratiseze imperfectiunea

Ca adult, stii deja ca perfectiunea nu-i reala si trebuie sa-ti faci copilul sa inteleaga din primii ani de viata acest aspect. Indiferent de colegii de gradinita, de grupurile de prieteni de la clubul de dans sau de ce vede la televizor, copilul trebuie sa inteleaga ca micile comparatii pot aduce cu sine marile complexe. Doar daca il validezi zilnic si ii intaresti stima de sine vei putea sa cresti un copil curajos si intelept. Dar gandeste-te ca nu il poti tine pentru totdeauna intr-un glob de cristal, iar micile sicane sunt inerente vietii.

 

In concluzie, parintii trebuie sa-si arate iubirea fata de puii lor. Asta nu inseamna ca o sa cresti niste rasfatati, ci din contra, cu iubire, blandete si responsabilitate ai cele mai mari sanse sa schitezi niste suflete bogate in empatie, compasiune si curaj.

 

Sursa foto: Unsplash.com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Azi vei cunoaste pe cineva deosebit. Va trebui sa lasi timiditatea la o parte si sa te comporti la fel cum o faci cu cei mai buni prieteni.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Reciclarea este procesul de refolosire a materialelor si produselor vechi pentru crearea altora, fara a apela la materii prime noi, reducand astfel consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Toti politicienii Romaniei se afla pe un vas.Vasul se sfufunda.Cine se salveaza?
-Romania!!!

› vrei mai mult