Si eu pot fi campion? - program de terapie prin sport adresat persoanelor cu sindrom Down

20 iulie 2023, 18:21

Si eu pot fi campion?

In perioada iulie - noiembrie 2023, Asociatia Club Sportiv Nautic Titanii desfasoara un proiect de terapie prin sport adresat persoanelor cu sindrom Down si alte dizabilitati intelectuale din Bucuresti, Ploiesti, Giurgiu, dar si alte orase situate in apropiere. “Si eu pot fi campion?” urmareste sa ofere cat mai multor persoane din aceasta categorie defavorizate ocazia de a practica o serie de sporturi nautice relaxante, de a afla informatii utile pentru a dezvolta un stil de viata sanatos si de a socializa intr-o comunitate cu valori similare.

Sportul este un limbaj universal al nediscriminarii, iar participarea la activitati sportive comunitare are numeroase beneficii la nivel fizic, psihic si mental. Studiile arata ca pot duce la cresterea stimei de sine, la dezvoltarea independentei si la rafinarea abilitatilor de comunicare. Mai mult, vaslitul in caiac sau barca dragon face parte din categoria activitatilor cu impact scazut asupra articulatiilor, cu risc scazut de accidentare si care intareste sistemul cardiovascular, creste rezistenta si forta si reduce stresul.

“Vaslitul in caiac sau in barca dragon este un mijloc excelent de incluziune sociala si terapie pentru categorii defavorizate, asa cum ne-au demonstrat si celelalte programe pe care le-am dezvoltat pana in prezent. Este momentul sa trecem la nivelul urmator si sa oferim mai multa vizibilitate in cadrul comunitatii sportive prin sesiuni demonstrative in cadrul competitiilor oficiale. Formam sportivi intr-un mediu in care respectul si incluziunea cu privire la categoriile defavorizate este ceva firesc. Si ne dorim sa schimbam perceptii si mentalitati privind persoanele vulnerabile, atat la nivelul antrenorilor, cat si al institutiilor sportive. Impreuna, putem ajunge la normalitate.” explica Cristina Baban, Asociatia Club Sportiv Nautic Titanii.

Participarea la activitati este gratuita pentru toate persoanele vulnerabile cu sindrom Down sau alte dizabilitati intelectuale, in limita numarului de locuri disponibile si in functie de program. Antrenamentele se desfasoara la sediul clubului, pe lacul Titan din Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3, Bucuresti.

Beneficiarii vor vasli in caiac dublu, impreuna cu sportivi cu experienta, sau vor intra intr-o echipa de barca dragon. Toti participantii vor fi instruiti de antrenorii clubului si supravegheati pe toata durata activitatii sportive de traineri specializati, salvamari si un psiholog.

Caiac-Canoe este un grup de sporturi nautice care se practica cu ambarcatiuni usoare, ce folosesc diferite tipuri de vasle nefixate. Caiacul este un sport care dezvolta echilibrul, forta, indemanarea, capacitatea de efort si atentia distributiva. Barca dragon este o barca lunga de 12 metri, in care vaslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un tobosar si ghidate de un carmaci. Este un sport de echipa care dezvolta echilibrul, forta, indemanarea, sincronizarea si atentia distributiva.

Pentru a afla mai multe detalii sau pentru a inscrie persoane vulnerabile in proiect accesati pagina https://www.kayakchampions.ro/si-eu-pot-fi-campion.

Proiectul „Si eu pot fi campion?” este derulat de Asociatia Club Sportiv Nautic Titanii si finantat prin programul In Stare de Bine, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Azi poti sa te consideri norocos. Incearca sa participi la tombole sau concursuri. Posibil sa castigi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Big Ben este numele clopotului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Merge o domnisoara la un magazin si zice:
-Buna ziua, as dori sa cumpar un glob .
Vanzatoarea ii zice:
-Ce marime doriti?
Clienta raspunde:
-Marime naturala!

› vrei mai mult