Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, considerati ocrotitorii copiilor

4 noiembrie 2022, 14:41

spiritualitate

Fie ca esti crescut intr-o familie religioasa practicanta, fie ca la tine acasa nu se pune prea mare accent pe credinta si spiritualitate, tot stii ca pe 8 noiembrie, in fiecare an, ii sarbatorim pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Stiai ca acestia sunt considerati ocrotitori ai copiilor? Hai sa vedem impreuna de ce!

Despre Arhanghelul Mihail se spune ca vegheaza la capataiul bolnavilor, in timp ce Gavriil este protectorul mamelor, al fecioarelor si al copiilor.

Sfântul Arhanghel Mihail este infatisat in icoane imbracat ca un ostas si purtand in mana o sabie de foc, pregatita pentru a birui toae relele si nedreptatile. Sfantul Arhanghel Gavriil este cel despre care se stie ca i-a adus Fecioarei Maria vestea ca il va naste pe pruncul Iisus, Fiul lui Dumnezeu, pentru ca el sa poata veni astfel intre oameni si sa ii mantuiasca. Imbracat ca un sacerdot si tinand in mana un crin, este mesagerul mantuirii umanitatii si al puritatii.

Sfantul Gavriil, numit si inger al harului, este reflexia bunatatii si blandetii lui Dumnezeu si despre el se spune ca este ocrotitor al familiei, al mamelor, al fecioarelor si copiilor. Poate si de aceea exista obiceiul transmis peste generatii de a pune copiilor si numele acestui Sfant Arhanghel, pentru a putea fi protejat de toate cele rele.

Cine sunt sarbatoritii zilei de 8 noiembrie?

Odata cu Sfintii Arhangheli sunt serbate toate cetele ingeresti, pe care acestia le conduc. Mihail, in limba ebraica, insemna „Cine este ca Dumnezeu”, iar Gavriil inseamna „barbat Dumnezeu”.

In Romania sunt multi cei care poarta numele celor doi Sfinti Arhangheli, sub diferite forme: Mihai, Mihail, Mihaela, chiar si Mihnea vine tot de la Mihail; numele exact de Gavriil era dat mai mult in vechime, astazi fiind intalnite mult mai des Gabriel, Gabi, Gabriela si Gabita.

Sfantul Arhanghel Mihail reprezinta dreptatea si adevarul lui Dumnezeu, iar Sfantul Arhanghel Gavriil este simbolul milosteniei lui Dumnezeu si al binecuvantarii.

De ce sunt sarbatoriti Mihail si Gavriil pe 8 noiembrie?

Data de 8 noiembrie a fost stabilita de Biserica pentru a praznui Sfinții Arhangheli si toti ingerii pentru ca cifra 8 culcata este simbolul infinitului, al vietii vesnice. Simbolistica acestei date are si o alta conotatie: este la exact 9 saptamani dupa sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie), 9 fiind numarul cetelor ingeresti conduse de cei doi Arhangheli.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Azi nu vei fi intr-o dispozitie prea buna, sanatatea iti joaca feste. Asa ca trebuie sa ai grija la alimentatie si la cum iti vei face programul azi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cele mai mari pisici pot atinge 23 de kg. Cele mai mici doar aproximativ 1.8-2 kg.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un moldovean si un oltean .....erau intr-o barca si mancau peste....
Moldoveanul manca doar capetele pestilor si...olteanul il intreaba:
- De ce mananci numai capetele la pesti?
- Ca sa devin mai destept! Uite am o idee... iti vand si tie
ca sa devii destept, la 500.000 lei kg!
- Dar nu e scump mai?
- Daca vrei sa devii destept nu e scump...
- Bine.
Si olteanul a cumparat capetele de pesti si le-a mancat apoi a adaugat:
- Ma dar nu cumva m-ai fraierit?
- Pai vezi, ai devenit mai destept!

› vrei mai mult