Scoala de Vara la Antipa 2024

13 iunie 2024, 11:45

Scoala de Vara

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”
îi invita pe copiii cu varste cuprinse între 9 si 14 ani într-o fascinanta calatorie în lumea cunoasterii stiintifice! Din 24 iunie pana pe 6 septembrie2024, urmand cursurile scolii de Vara de la Antipa, participantii vor fi implicati în activitati de cunoaºtere a biodiversitatii ºi de ocrotire a mediului, prin însuºirea ºi experimentarea practicilor utilizate de catre specialistii muzeului.

Anul acesta, Muzeul Antipa va gazdui 8 module, care vor avea loc de luni pana vineri, între orele 10:15 si 12:15, atat în Sala Atelier cat si în gradina muzeului, si vor avea urmatoarea succesiune:

Modulul I (24 – 28 iunie 2024): În cautarea vietuitoarelor cu opt picioare - Arahnidele

Coordonatori: Dr. Costica Adam si Dr. Ioana Cristina Constantinescu

Muzeul Antipa propune la început de vacanta o incursiune într-o lume fascinanta, cea a paianjenilor si acarienilor. Vom descoperi împreuna cu Dr. Costica Adam si Dr. Ioana Cristina Constantinescu, coordonatorii cursului, diversitatea extraordinara a acestor animale, vom vedea care este locul lor în natura si cum viata oamenilor se intersecteaza adesea cu viata acestor creaturi.

Împreuna o sa descoperim ca în orasul nostru, în parcuri, langa bloc si chiar în propria noastra locuinta suntem înconjurati de prietenii nostri cu opt picioare cu care încercam sa traim fara a ne incomoda prea mult reciproc. Vom studia la microscop acarieni minusculi si vom urmari paianjeni, descoperind împreuna lucruri uimitoare despre aceste animale, care ne vor face sa le întelegem mai bine si sa le privim cu mai multa prietenie. Daca studiul naturii este una dintre pasiunile tale, atunci cu siguranta trebuie sa vii alaturi de noi, specialistii muzeului Antipa, în aceasta aventura!

Modulul II (1 – 5 iulie 2024): Academia Insecta

Coordonator: Drd. Andreea Catalina Draghici

Între 1 si 5 iulie 2024 scoala de Vara continua cu modulul „Academia Insecta”. În aceasta saptamana, împreuna cuDrd. Andreea Catalina Draghici, vom face studii în teren, pentru a ne reconecta cu mediul înconjurator si pentru a descoperi fascinanta lume a vietuitoarelor pe 6 picioare, fara de care societatea umana nu ar putea exista.

Pentru a întelege anatomia acestor complexe vietuitoare le vom studia, folosind instrumente profesionale precum microscop si truse de disectie, si vom experimenta activitatea unui entomolog în deplasarile de cercetare.

Vom afla motivul pentru care societatea depinde de insecte si ce presupune declinul acestora din ultimele decenii. Recent, entomologii din colectivul Muzeului Antipa au descoperit chiar în Bucuresti o specie noua de gandac pentru fauna Romaniei, asa ca putem face descoperiri surprinzatoare chiar si în orasul în care locuim. 

Modulul III (8 – 12 iulie 2024): Ora pasarilor

Coordonator: Dr. Andrei Stefan

Între 8 si 12 iulie 2024, la „Ora pasarilor”, pasionatii de ornitologie vor afla de la Dr. Andrei stefan de ce canta pasarile ºi ne încanta, cand vin ºi unde pleaca ele, unde îsi fac cuibul, cati pui au, sau cum învata sa zboare. Vor descoperi cele mai comune dintre pasarile care-si fac cuiburile langa casa noastra, în parcul sau padurea din apropiere, ori pe lacurile sau baltile din Bucuresti.

Cursul se desfasoara atat în gradina Muzeului Antipa, cat si în parcuri vecine. Voi trebuie sa veniti cu bucurie si cu dorinta de a învata, iar noi va întampinam cu entuziasm, dragoste de natura plus echipamentul de care aveti nevoie „la pasarit”.

Modulul IV (15 – 19 iulie 2024): Animale ocrotite

Coordonator: Dr. Alexandru Iftime

În modulul „Animale ocrotite”, din perioada 15 – 19 iulie 2024, tinerii cursanti vor face cunostinta cu specii ocrotite din fauna Romaniei si vor afla de la Dr. Alexandru Iftime de ce unele specii de animale ajung sa aiba nevoie de ocrotire, precum si ce putem face fiecare dintre noi pentru a le oferi aceasta protectie. Participantii vor afla ce specii de animale sunt ocrotite de lege, cum sa le recunoasca si sa le protejeze în natura, de la vietati binecunoscute si spectaculoase precum balena albastra sau tigrul siberian la pestisori întalniti doar în Romania, precum aspretele sau rosioara de Petea. Vor învata care sunt necesitatile acestor specii si ce putem face pentru ele – si pentru a reduce impactul activitatilor noastre asupra naturii.

Modulul V (22 – 26 iulie 2024): Curioasa si fascinanta lume a fluturilor

Coordonator: Dr. Mihai Stanescu

Va invitam într-o calatorie de explorare a lumii fluturilor, în care veti putea afla amanunte interesante despre acest grup de insecte, ce cuprinde o zecime din totalul speciilor de animale cunoscute la ora actuala.

Din 22 pana pe 26 iulie 2024, Dr. Mihai Stanescu va dezvalui celor interesati cateva dintre secretele transformarilor prin care trec aceste insecte frumoase si delicate de-a lungul vietii lor, cum le putem studia si ce putem afla în urma acestor studii. Într-un mod relaxant si distractiv, veti afla cateva dintre secretele ascunse în spatele frumusetii acestor insecte si ce importanta poate avea bogatia de culori de pe aripile fluturilor pentru supravietuirea si reproducerea lor. 

Pe parcursul acestui modul veti avea sansa sa admirati o parte dintre colectiile Muzeului „Grigore Antipa” care nu sunt expuse publicului; veti urmari filmari inedite si veti vedea cateva dintre activitatile care sustin existenta unei colectii fascinante, gazduita de cel mai mare muzeu de istorie naturala din Romania – toate acestea în ritmul unei altfel de scoli din vacanta de vara.

Modulul VI (29 iulie – 2 august 2024): Natura la microscop

Coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Dr. Alexandra-Florina Popa, Dr. Oana Paula Popa

O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvaluite în saptamana 29 iulie – 2 august 2024 tinerilor naturalisti care vor dori sa priveasca „Natura la microscop”. Folosind instrumente stiintifice din laboratorul muzeului, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Dr. Alexandra-Florina Popa si Dr. Oana Paula Popa, coordonatorii acestui curs, vor dezvalui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietatilor microscopice si a structurilor marunte din natura.

Participantii vor afla cu aceasta ocazie ca, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor nepretuit, adevarati „ochi magici” ai cercetatorilor. Cursantii nostri vor avea astfel posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoara, descoperind lumea minuscula a creaturilor si a plantelor din gradina. Lucrarile practice realizate împreuna în timpul acestei saptamani a scolii de Vara îi vor ajuta pe copii sa înteleaga cum „functioneaza” natura, iar la sfarsitul acestui modul, vor privi lumea cu alti ochi! 

Modulul VII (26 – 30 august 2024): Crustacee mici si mari, printre alge si corali

Coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu si Drd. Maxim-Jean Balcu 

Între 26 si 30 august, îi invitam pe copiii pasionati de biologie marina sa devina mici cercetatori si sa petreaca o saptamana alaturi de coordonatorii modulului, Dr. Ana-Maria Petrescu si Drd. Maxim-Jean Balcu. Cursantii vor patrunde în universul lumii subacvatice, plin de animale misterioase din abisul oceanelor, sau din recifele de corali, dar si din marea noastra, Marea Neagra.

Tinerii curiosi vor afla informatii despre habitatul, biologia si anatomia acestor vietuitoare, pe unele dintre ele le vor studia folosind lupa binoculara si microscopul optic, apoi le vor putea determina si clasifica. Vor desfasura diferite activitati practice printre care, de exemplu, îsi vor realiza propriile preparate microscopice, vor tria si determina materialul si îl vor putea fotografia sau chiar desena.

Modulul VIII (2 – 6 septembrie 2024): Prinde momentul! Curs de fotografie în natura pentru copii

Coordonator: fotograf Ruxandra Nitescu

Încheiem scoala de Vara la Antipa cu un curs de fotografie, care va va învata diferite tehnici utile pentru fotografia în natura. Vom fi atenti la modelul de obiectiv de care avem nevoie, inclusiv pentru tehnica fotografiei macro, pentru a scoate în evidenta detaliile subiectului fotografiat. Împreuna cu Ruxandra Nitescu vom explora tehnicile de iluminare naturala si artificiala si ne vom folosi de texturi, de linii si forme din jurul nostru pentru a adauga noi elemente fotografiilor noastre.

Fotografia îi poate ajuta pe copii sa învete arta „încetinirii”. Este un curs potrivit exploratorilor care doresc sa îsi perfectioneze spiritul de observatie si creativitate.

Copiii sunt rugati sa vina cu propriul aparat foto digital (ideal D-SRL sau compact) cu functie manual (M) ºi prioritate de diafragma/apertura (A sau Av).

La terminarea fiecarui modul, toti copiii vor primi diplome de participare si premii surpriza.

Înscrierea copiilor la scoala de Vara 2024 la Antipa se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari, în limita a maximum 15 locuri/grupa.

Dupa completarea formularului de rezervare, veti primi un email de confirmare a rezervarii locului, iar apoi veti putea achita taxa de participare prin https://antipa.bilet.ro/.

Programarile se vor face în ordinea înscrierii, în limita locurilor disponibile, iar costul de participare este de 290 lei/modul/participant, 560 lei/ modul/doi frati sau 560 lei/ 2 module/participant.

Rezervarea ferma a locului se transmite doar dupa achitarea taxei de participare.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Planeta Mercur NU ofera un mediu propice pentru om. Oricine ar ajunge acolo ar arde instantaneu pe timpul zilei. Pe timpul noptii ar ingheta. Temperaturile pe timpul zilei ajung la 427 de grade Celsius si noaptea la -183 de grade Celsius. Daca planeta ar fi totusi colonizata, din cauza lipsei atmosferei, oamenii ar fi bombardati de meteoriti. Planeta neavand atmosfera nu are nici fenomene meteo. Fotografiile realizate de sonda Messenger au indicat faptul ca la polii planetei Mercur exista apa inghetata ce rezista in aceasta forma pentru ca se afla mereu in intuneric. Gravitatia mult prea mica a acestei planete (aproximativ 38 la suta din cea a Pamantului) ar face ca oamenii sa piarda masa musculara, sa li se micsoreze picioarele si sa li se deregleze inima. Totodata, oamenii ar face osteoporoza, iar calciul din oase ar ajunge in sange, putand duce la constipatie, pietre la rinichi si chiar depresie.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un politist, cercetand un geam spart:
"Exact cum mi-am inchipuit, e spart pe ambele parti!

› vrei mai mult