Scaunul auto pentru copil nu este un lux, ci o necesitate

16 august 2016, 17:39

scaune auto de copii


Am fost obișnuiți sã considerãm o persoanã ca fiind maturã în momentul când împlinește 18 ani, însã cea mai bunã dovadã a maturitãții este datã de responsabilitatea pe care un adult o acordã unui copil. În ultimul timp, tot mai mulți pãrinți acordã o mare atenție asigurãrii unei grad cât mai crescut de protecție și siguranțã propriilor copii, ceea ce nu poate decât sã ne bucure.


Pe lângã grija acordatã alimentației și sãnãtãții unui copil, un pãrinte responsabil acordã o mare atenție articolelor de îmbrãcãminte, jucãriilor și, mai ales, modului în care îl transportã pe cel mic. În același timp, viața de familie din vremurile moderne în care trãim presupune o mobilitate mult crescutã comparativ cu perioada de acum 20-30 de ani, iar prețurile autovehiculelor aflate în continuã scãdere fac ca achiziționarea unei mașini sã fie la îndemâna multora dintre noi.


Toate aceste schimbãri din viața noastrã trebuie sã ne facã sã înțelegem cã, așa cum avem grijã de noi într-o mașinã purtând centurile de siguranțã, la fel trebuie sã-i oferim copilului nostru toate condițiile pentru ca el sã ne însoțeascã în cãlãtoriile noastre fãrã a-i pune viața în pericol, reducând la maxim riscul unui accident. Una dintre deciziile cele mai importante pe care trebuie sã le luãm în acest sens este achiziționarea unui scaun auto pentru copil.

 

Caracteristicile scaunelor auto pentru copii

 

Întâi de toate, atunci când vã decideți sã cumpãrați un scaun auto de copil, primul lucru de care trebuie sã țineți cont este greutatea copilului, folosirea unui scaun nepotrivit vârstei și greutãții punându-i viața în pericol.


În magazinele specializate pe articole pentru copii, așa cum e și magazinul pebebe.ro, veți gãsi zeci de modele de scaune auto de copii clasificate în mai multe grupe:


Grupa 0+, de la stadiul de nou-nãscut pânã copilul ajunge la o greutate de 13 kg (pânã la 12-15 luni), acestea fiind cunoscute și sub denumirea de scoici auto, având un mâner pentru a fi ușor de transportat precum și un sistem de integrare fixat cu centuri cu prindere în 3 sau în 5 puncte (acestea din urmã oferind un grad mai mare de siguranțã), recomandat fiind ca un astfel de scaun sã fie folosit pânã copilul poate sta minim 30 de minute în picioare fãrã ajutor. În scoicã este obligatoriu ca bebelușii sã stea numai cu spatele la sensul de mers, oferind astfel în caz de accident cea mai bunã protecție pentru cap, gât și coloana vertebralã. În cazuri cu totul excepționale se admite montarea pe scaunul din fațã, însã doar dacã am dezactivat airbag-ul și am deplasat scaunul mașinii la distanța cât mai mare de bord. Toate celelalte tipuri de scaune auto sunt plasate cu fața spre sensul de mers.


Grupa 1, pentru copii cu greutatea între 9 și 18 kg (6 luni – 4 ani), grupa 2 - pentru copii cu greutatea între 15 și 25 kg (3-8 ani), grupa 3 – pentru copii cu greutatea între 22 și 36 kg (6-12 ani). În magazinele specializate veți întâlni și scaune concepute pentru mai multe grupe (2-3 sau 1-2-3), acestea fiind reglabile și, cu toate cã sunt mai scumpe și mai voluminoase decât un scaun conceput pentru o singurã grupã, veți economisi bani prin faptul cã nu va fi nevoie sã cumpãrați periodic câte un scaun auto, în funcție de vârsta și greutatea copilului. Scaunele din grupele 1-3 sunt securizate prin prindere în centurile scaunului mașinii cu sistem de fixare în 3-5 puncte sau sistem ISOFIX (mai sigure pentru cã nu permit mișcarea scaunului), fiind indicat sã se monteze pe scaunul din mijloc al banchetei din spate a mașinii.


scaune auto de copii

 

Mãsuri de siguranțã

 

Centurile de siguranțã trebuie strânse bine pe corpul copilului, astfel încât sã nu puteți introduce mai mult de douã degete între copil și centurã, sã treacã deasupra zonei pelviene (nu peste stomac), iar banda diagonalã sã treacã peste umãr (nu peste gât).

 

Este interzis sã punem copilul în scaun îmbrãcat în haine pufoase, geci de iarnã sau pãturi sub centurã. În schimb, putem pune o pãturã fãrã probleme peste centurã dacã chiar considerãm cã e cazul.

 

Întotdeauna copilul trebuie sã aibã capul între tetierele scaunului


Nu porniți mașina pânã nu vã asigurați cã centurile scaunului auto pentru copil sunt bine fixate. Copiii mai mari vor accepta mai ușor centura dacã le explicați rolul ei în siguranța lor și dacã vad cã toți ceilalți pasageri din mașinã o poartã.

 

Nu doar responsabilitatea proprie ci și legea vã obligã sã folosiți scaunele auto speciale pentru copiii cu o înãlþime de pânã la 135 cm, iar în cazul copiilor de pânã în trei ani este obligatorie supravegherea lor de cãtre un adult. Nerespectarea acestor dispoziþii se penalizeazã cu trei puncte.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Trateaza-ti cu respect prietenul cel mai bun si fii mai atent/a la ce vorbeste cu tine! In ziua de azi gasesti foarte greu o persoana pe care te poti baza.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ichthyostega a fost unul dintre primele animale cu patru picioare. Acest amfibian se tara prin padurile calde si mlastinoase existente in Groenlanda acum aproape 360 de milioane de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un tip vazand un beat pe bordura (langa un bar), i se adresase:
-Tu cine mai esti ?
-Eu ? Sunt Iisus Hristos !
-Cum asa?
-Vrei sa-ti arat ? Vino in bar cu mine !
La care barmaru ii zise beatului :
-Iisuseee !! Iar ai venit !?!

› vrei mai mult