Scaunul auto pentru copii: sapte reguli simple pe care trebuie sa le respecti

15 martie 2021, 16:12

scaun copii

Modul in care instalezi scaunul auto pentru copil este foarte important pentru siguranta acestuia, in cazul unui accident. Insa, potrivit unor studii, peste 70% dintre scaunele pentru copii folosite in masini sunt incorect instalate si atunci rolul lor de protejare a celor mici in cazul unui accident este redus semnificativ. Specialistii spun ca in majoritatea cazurilor in care copiii sunt raniti intr-un accident, aceasta nu este o consecinta a faptului ca nu calatoreau intr-un scaun auto, ci ca acesta nu a fost instalat corect. Centura de siguranta poate reduce riscul de deces intr-un accident cu pana la 80%, in timp ce utilizarea corecta a scaunelor auto scade probabilitatea de ranire cu 50% pana la 80%. Iata mai jos sapte reguli pe care trebuie sa le respecti. 

Scaunul nu trebuie sa se miste stanga-dreapta

Una dintre greselile cele mai frecvente este instalarea incorecta a inaltatorului auto. Pe langa faptul ca ar trebui sa fie potrivit pentru inaltimea, greutatea si varsta copilului, acesta nu ar trebui sa se poata deplasa mai mult de un centimetru in fiecare parte. Centurile trebuie, de asemenea, sa fie suficient de stranse, atat de tensionate incat sa nu le poti indoi cu doua degete.

Verifica unghiul spatarului

Este esential ca un scaun copii sa fie inclinat la 45 de grade, in special pentru nou-nascuti. Daca scaunul auto nu este inclinat conform instructiunilor producatorului, este evident ca nu este instalat corect. In plus, un scaun cu spatarul prea ridicat face ca bebelusului sa ii cada capul in fata, deci sa respire mai dificil. 

Nu intoarce prea repede scaunul cu fata la sensul de mers 

In prezent, expertii americani recomanda intoarcerea scaunului auto pentru copii cu fata la sensul de mers dupa implinirea varstei de doi ani sau atunci cand copilul a depasit inaltimea sau greutatea limita a dispozitivului. Inainte de a implini doi ani, oasele care protejeaza maduva spinarii sunt inca in curs de dezvoltare. Astfel, cea mai sigura pozitie este cea opusa sensului de mers, pentru ca spatele este cea mai puternica parte a corpului, fiind capabil sa amortizeze un eventual impact. 

Evita sa cumperi un scaun la mana a doua

Atunci cand vine vorba despre scaune auto, este mai bine sa achizitionezi unul nou decat unul la mana a doua. Scaunele care au fost deja folosite sunt dispozitive carora nu le poti cunoaste istoricul, nu stii daca au fost implicate intr-un accident sau daca nu sunt expirate. Scaunele auto au un termen de valabilitate de aproximativ sase ani, corespunzatoare degradarii materialului plastic din care sunt produse. In ceea ce priveste preturile scaunelor auto noi, alege unul pe care ti-l permiti: in principiu, toate trebuie sa indeplineasca standarde foarte stricte de siguranta.

Foloseste mai putine accesorii

Patura, jucarie, sticla de apa, perna – exista o mare tentatie de a-ti inconjura bebelusul cu o gramada de accesorii, astfel incat acesta sa se poata bucura de calatorie. Cu toate acestea, obiecte aparent inofensive se pot transforma in proiectile in cazul unui accident sau al unei frane bruste. 

Foloseste scaunul auto potrivit legislatiei

Legislatia rutiera de la noi recomanda ca toti copiii cu varsta sub 12 ani si/sau inaltimea mai mica de 135 cm sa calatoreasca numai in scaune auto. Nu se pune problema eliminarii scaunului auto, chiar daca cel mic spune ca este prea mare pentru asa ceva. In plus, daca fiul tau sau fiica ta nu a ajuns la inaltimea minima de 135 cm, centura de siguranta a masinii va fi pozitionata incorect, ceea ce ii poate provoca rani grave in cazul unui accident.

Foloseste scaunul auto inclusiv pentru deplasari scurte

O greseala foarte simpla si nu fara consecinte este aceea de a alege sa nu-l pui pe copil in scaunul auto sub pretextul ca faci o deplasare foarte scurta. Din pacate, nimeni nu poate prezice cand si unde este posibil sa se produca un accident. Chiar daca te grabesti, trebuie sa iti protejezi copilul. 

 

Pe langa respectarea acestor recomandari, rolul soferului este esential pentru a-i proteja pe cei mici atunci cand calatoresc. Soferul trebuie sa respecte regulile, sa circule cu calm, fara miscari agresive sau bruste, sa stea la o distanta de siguranta fata de vehiculul din fata, sa adapteze viteza la trafic si conditiile meteorologice. Nu numai ca iti vei proteja familia, dar vei oferi si un bun exemplu copilului tau. 

 

Sursa foto: Shutterstock

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Terra are apa pentru toata lumea, chiar daca doar 0,46% din volumul de apa dulce poate fi utilizat direct. Din intreaga cantitate de apa a planetei doar (2,7%) o reprezinta apa dulce. Dar daca se are in vedere faptul ca numai 0,46% din volumul de apa dulce poate fi utilizat direct (restul fiind reprezentat de vaporii de apa din atmosfera, izvoare subterane, ghetari, zapada sau aisberguri) apa dulce disponibila pentru utilizare reprezinta de fapt numai 0,0124% din intreaga cantitate de apa a planetei. De retinut, ca ponderea apei din rauri, cu precadere utilizata in activitatea umana, este deosebit mica (0,01% din apa dulce si 00027% din volumul total de apa de pe planeta).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Merge iepurele pri padure tarand o funie. Se intalneste cu lupul care il intreaba:
-Mai, iepure, de ce tarai funia aceasta?
-Dar ce vrei sa o imping?

› vrei mai mult