Prea rebel sa fii condus!

23 august 2012, 14:48

Consumul de droguri in randul populatiei si in randul subgrupurilor specifice - prezinta situatia consumului de droguri in randul populatiei generale (15-64 de ani), conform datelor obtinute prin derularea in anul 2010, de catre ANA, a celui de-al treilea studiu la nivel national.
Comparativ cu studiul anterior (GPS, 2007), reiese o scadere a consumului de tutun si alcool, o crestere a consumului de droguri ilegale si de sedative si/ sau tranchilizante si aparitia celui de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de „droguri legale sau „etnobotanice”, pentru care se inregistreaza, pentru segmentul 15-64 de ani, si cea mai mare prevalenta pentru consumul de-a lungul vietii - 1,9%.

Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul -1,6%, urmat de ecstasy – 0,7%, heroina – 0,3% si cocaina – 0,3%.
Prea rebel ca sa fii condus!In concluzie, prevalenta consumului de droguri de-a lungul vietii continua sa fie concentrata pe droguri recreationale cum ar fi canabisul si ecstasy care sunt consumate cu predilectie de tineri intre 15-34 de ani, majoritatea de sex masculin, cu precadere din euroregiunea Bucuresti/ Ilfov si Vest.

Noutatea consta in aparitia consumului de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de „droguri legale sau „etnobotanice”, la un nivel ingrijorator, semnalarea pentru prima oara la nivel national a consumului de ketamina si diversificarea consumului pentru generatia adulta, inclusiv  persoane de sex feminin in majoritatea regiunilor tarii.

Noile evolutii evidentiate de studiile de prevalenta si de tendintele in evolutia indicatorilor epidemiologici cheie determina modificari in abordarea fenomenului de catre  Agentia Nationala Antidorg, in calitatea sa coorodnator national in domeniul de referinta.

In acest context, masurile coerente de prevenire, pot fi unicele instrumente capabile sa produca rezultate eficiente pe termen lung. In plus, plasarea acestor masuri intr-un context evaluativ, bazat pe diagnoze locale, confera eforturilor preventive fundamentul solid atat de necesar unui demers eficient.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Pitulicea fluieratoare poate supravietui unei calatorii din nordul Serbiei pana in punctul cel mai sudic al Africii - mai departe decat ar putea ajunge orice alta pasare.

› vrei mai mult

Bancul zilei

de ce a trecut gaina strada? ca sa faca un ou

› vrei mai mult