Planificator pentru invatarea unei limbi straine: ghid pentru crearea planului ideal de studiu

9 februarie 2024, 14:02

Fara un plan, orice obiectiv ramane doar o dorinta. Descopera secretul învatarii unei limbi straine cu ajutorul acestei tehnici inedite si dovedite. Planifica eficient intregul proces cu ajutorul sablonului!

Planificator

Language Pro a intervievat 85 de vorbitori nativi de limba engleza, care nu intentioneaza sa studieze o noua limba straina. Cea mai frecventa scuza? „Nu am timp.”

Cu toate acestea, trucul nu consta în a avea mai mult timp, ci în a gasi mai mult timp! Un planificator pentru studiul unei limbi straine te ajuta la mentinerea unui program organizat si la identificarea obiceiurile care îti consuma timpul si nu ajuta la îndeplinirea obiectivelor. 

În acest articol îti oferim un plan gratuit de învatare a unei limbi straine, care sa te ajute sa gestionezi programul. Dar, mai întai, hai sa întelegem tehnica dovedita care sta la baza acestui plan (de învatare a unei limbi straine) si modul în care îti poate duce abilitatile lingvistice la urmatorul nivel.

Un model dovedit de planificare a obiectivelor pentru învatarea unei limbi straine

Exista nenumarate metode atestate pentru stabilirea si atingerea obiectivelor. Totul depinde de preferintele tale. Totusi, înca din anii ‘50, mii de persoane si companii au folosit o anumita tehnica de stabilire a obiectivelor demonstrata, denumita OKRs.

OKR înseamna Obiective si rezultate cheie (Objectives and Key Results). Metoda este utilizata de companii gigant din întreaga lume, printre ele Amazon, Google si Spotify, dar si de catre indivizi pentru a-si stabili obiectivele personale. Care este diferenta dintre un obiectiv si un rezultat cheie? Ei bine, simplu spus:

 • Obiectiv: rezultatul final pe care doresti sa îl obtii
 • Rezultat cheie: activitati propriu-zise pe care le vei face pentru a împlini obiectivul (realizari)

Iata un exemplu cum sistemul OKR poate fi implementat pentru a încheia un semimaraton:

 • Obiectiv: sa alerg un semimaraton în 3 luni.
 • Rezultat cheie 1: alerg de 4 ori pe saptamana;
 • Rezultat cheie 2: gatesc o masa sanatoasa noua în fiecare saptamana;
 • Rezultat cheie 3: am un somn de calitate de 8 ore în fiecare noapte.

OKRs reprezinta un sistem pentru a crea obiceiuri mai bune, a atinge tintele si care permite sa îti înregistrezi progresul. Sablonul (de învatare a unei limbi straine) de mai jos este inspirat din sistemul OKR, pentru a usura atingerea obiectivele si a oferi un progres tangibil.

Plan de studiu pentru cei care învata o limba straina

Plan de studiu pentru cei care învata o limba straina 

Poti folosi acest sablon în mai multe moduri, de exemplu xeroxat direct sau completat într-un caiet. Îl poti chiar lipi pe un perete sau adauga la calendarul Google. Astfel vei primi notificari despre timpul de studiu si obiective. Tine cont de sfaturile de mai jos pentru ca planul tau sa devina valoros si de succes.

Cum sa creezi planul de studiu a unei limbi straine

1. Concentreaza-te pe ce poti realiza în fiecare saptamana 

Pentru a îndeplini obiective marete, trebuie sa faci doar mici schimbari în rutina ta de zi cu zi. De aceea, recomandam o planificare saptamanal în locul uneia lunare sau pe un an întreg. Astfel, obiectivele tale par mai accesibile, realizabile si mai putin intimidante. De asemenea, daca întampini obstacole în atingerea obiectivelor, nu veti simti ca te abati complet de la traseul dorit, asa cum s-ar întampla daca ai o saptamana întreaga fara activitati planificate în calendarul pe o luna. Foloseste acest plan în fiecare saptamana pentru a-ti ghida ambitiile si pentru a te mentine concentrat pe progres.

2. Urmareste cu atentie obiectivele

În plan exista doua sectiuni inspirate de OKR care vor sustine atingerea tintelor. Obiectivul tau este unul de mare amploare, ambitios, tocmai de aceea studiezi o limba straina. Cele mai frecvente: 

 • Mutatul în alta tara
 • Trecerea unui examen de limba straina nivel B2 
 • Dezvoltarea profesionala si discutiile cu clientii, colegii si cumparatorii

Cu toate acestea, obiectivele ambitioase au nevoie de pasi propriu-zisi, iar aici intervine rezultatul cheie. Poti adauga pana la trei rezultate cheie pentru a-ti atinge obiectivul (în functie de cat de mult timp doresti sa aloci studiului). Rezultatele tale cheie trebuie sa fie practice si usor de cuantificat, pentru a-ti facilita parcursul spre obiectiv. 

3. Cauta mereu activitati noi pentru a evita monotonia

Înainte de a începe programul, gandeste-te la activitati care ar putea transforma procesul de învatare într-unul distractiv si eficient. Exista multe optiuni pentru a învata o limba straina de acasa, iar noi am adaugat cateva exemple pentru o persoana a carei obiectiv este sa impresioneze familia partenerului. Aceasta persoana va citi cele mai recente stiri si va asculta podcasturi, astfel încat sa aiba subiecte interesante de discutie. Efectiv, ar putea: 

 • Sa citeasca 5 pagini dintr-o carte; 
 • Sa asculte 30 de minute dintr-un podcast;
 • Sa vizioneze o emisiune pe Netflix, oprind-o din cand în cand pentru a repeta pronuntia si a-si nota cuvintele noi;
 • Sa converseze cu un prieten sau un partener cu care face schimb lingvistic;
 • Sa asculte muzica în limba studiata si sa fredoneze versurile.

În urma sesiunii de brainstorming, acum ai o lista interesanta pentru a combina exercitiile de învatare a unei limbi straine în fiecare saptamana. Schimba-le periodic, iar procesul va deveni mult mai atragator. 

4. Diversifica!

Desi vorbitul este adeseori considerat cel mai bun mod de a învata o limba, ar trebui sa studiezi cititul, scrisul, vorbitul si ascultatul într-un mod cat mai uniform. Astfel vei avea o imagine de ansamblu asupra limbi. De exemplu, ascultand podcasturi poti întelege cum sa pronunti cuvintele noi, ceea ce îmbunatateste si vorbitul! 

În sablon vei gasi un rand dedicat exclusiv dezvoltarii vocabularului. Scopul este sa îti reîmprospatezi memoria cu toate cuvintele noi pe care le-ai învatat din ascultat, din citit si din conversatii. Descarca o aplicatie flashcard de tip Quizlet sau Drops pentru a exersa ori de cate ori ai cateva minute libere.  

5. Adapteaza planul pentru conform rutinei tale

În sablon, ai o sectiune privind timpul pe care îl planifici pentru studiu si una pentru intervalul efectiv. Acesti indicatori sunt prezenti pentru a vedea daca reusesti sa îndeplinesti obiectivele sau daca trebuie sa schimbi pasul. 

În primele saptamani, fii atent(a) la aceste cifre si sa vezi cat timp aloci în mod real programului. Daca sesiunile de învatare par prea scurte, adauga cateva minute. Daca ti se par prea lungi, nu te stresa! Important este sa nu te simti prost daca nu înveti la fel de „repede” ca altii. În schimb, încearca sa progresezi cate un pic în fiecare zi. 

6. Nu studia în fiecare zi

Este posibil sa progresezi foarte mult daca înveti o limba straina în fiecare zi, dar vei obosi rapid. Odihna corespunzatoare si somnul sunt extrem de importante pentru a consolida ceea ce ai învatat, conform acestui studiu din Nature

Studiaza 5 zile pe saptamana cel mult! Daca esti foarte pasionat si extrem de motivat, poti încerca oricand o activitate usoara în timpul zilelor pauza. De exemplu, asculta muzica sau urmareste un film în limba pe care o studiezi.

7. Tine evidenta folosind repere 

Dupa fiecare luna, verifica-ti progresul! Tine un jurnal (de preferinta acelasi caiet sau dosar folosit pentru a exersat scrisul în limba tinta) si întreaba-te:

 • Mi-am atins obiectivele luna aceasta? De ce sau de ce nu?
 • Ce am înteles cel mai bine? 
 • Ce am înteles cel mai putin?
 • Ar trebui sa îmi schimb activitatile saptamana viitoare?
 • Ar trebui sa cresc sau sa reduc timpul dedicat învatarii?

Aceste întrebari te ajuta sa planifici urmatoarele obiective, sa eviti plafonarea în studierea limbii si sa îti monitorizezi progresul, ceea ce reprezinta o motivatie uriasa! 

Studiaza recomandarile expertilor privind obiceiurile în procesul de învatare a unei limbi straine

Stim ca planificarea si realizarea unei rutine eficiente de învatare a unei limbi straine pot fi dificile, asa ca am discutat cu cativa experti! Mai jos sunt cateva sfaturi de la doi profesori de limba engleza Preply, precum si a unui membru al echipei de programe Preply. Iata cei mai importanti factori pentru a crea un program de studiu eficient!


Jan
Profesoara experta în limba engleza, specializata în pregatirea pentru IELTS:

 • Nu uitati sa includeti toate cele patru abilitati: citit, scris, ascultat si vorbit;
 • Folositi materiale autentice (ziare reale, postari pe bloguri, discutii la emisiuni TV, etc.) în plus fata de manuale; 
 • Alocati perioade scurte de timp pe durata zilei pentru studiul limbii engleze. 15-20 de minute sunt suficiente pentru fiecare sesiune, dar trebuie sa respectati programul! Dupa cateva saptamani, va deveni parte a rutinei si nici nu va mai trebui sa te gandesti la acest aspect, devine un obicei, ca si exercitiile fizice!
 • Faceti ca „timpul dedicat limbii” sa fie distractiv atunci cand puteti: discutati cu prietenii în limba engleza, urmariti filme bune cu subtitrare, etc. Cu cat va place mai mult sa învatati, cu atat procesul va fi mai usor;
 • Gasiti un profesor bun. Puteti face foarte multe singuri, dar un profesor bun va vedea unde aveti nevoie de îndrumare si feedback, va poate raspunde la întrebari si va poate mentine motivati.


Sylvia
Sefa sectiei de metodologie de la Preply, creeaza materiale de studiu pentru limbile straine.

„Persoanele care învata cu maxim succes limbi straine se asigura ca aloca timp adecvat în program studiului lingvistic, prioritizand cele 10-15 minute pe zi. Mai mult, au si un plan de studiu lingvistic cu perioade de timp alocate exersarii.”

„Persoanele care studiaza folosind un program de studiu se simt responsabile pentru îndeplinirea sarcinilor stabilite. Timpul este un bun deosebit de pretios în prezent si studentii implicati considera acest timp drept o investitie. Învatarea eficienta a unei limbi straine implica existenta unui obiectiv clar si întelegerea faptului ca fiecare sesiune de studiu e un pas pentru atingerea acestui obiectiv. Daca învatati putin si des va veti atinge mai rapid obiectivul si mai eficient decat o singura sesiune maraton o data pe saptamana. Excesul are beneficii doar pentru Netflix, nu pentru învatarea unei limbi straine!” 


Leonah
Profesoara autorizata nativa de limba engleza. Instructor pentru examene IELTS, TOEFL, TOEIC si Cambridge ESOL:

Învatarea unei limbi straine este un angajament care implica o planificare si o executie eficiente
Cand planificati, concentrati-va pe urmatoarele:

 1. Gasiti cea mai buna metoda de învatare a unei limbi straine si includeti-o în programul vostru (studiu individual sau cu un profesor online); 
 2. Descoperiti ce tip de student sunteti: logic, solitar, social, auditiv sau o combinatie a mai multor astfel de tipuri; 
 3. Tratati învatarea limbii straine la fel cum va tratati întalnirile programate sau sedintele si adaugati sesiunile în calendar cu notificari. 

Atunci cand va puneti planul în aplicare: 

 1. Gasiti un interval regulat în care va puteti concentra, în special pentru gramatica si scris. 
 2. Folositi timpii morti, precum naveta sau momentele petrecute in trafic, pentru citit, ascultat si studiat flashcards. De asemenea, puteti folosi timpul liber de la finalul zilei uitandu-va la emisiuni ori filme în limba tinta pentru exersarea ascultatului.
 3. Încercati sa asociati învatarea limbii straine cu treburi zilnice si încercati sa povestiti ce se întampla în jurul vostru, aceasta reprezentand o metoda foarte eficienta.

Îndeplineste-ti mai rapid obiectivele cu un profesor online 

Împlinirea unui obiectiv asociat cu învatarea limbii nu este ceva usor realizabil de unul singur. Ai nevoie de cineva cu care sa vorbesti constant, care te poata corecta ori de cate ori gresesti si îndruma în directia corecta.

Un profesor online este o persoana care se poate plia pe programul tau si te poate ajuta sa exersezi toate abilitatile lingvistice de baza concomitent. Pe Preply, poti alege dintre mii de profesori online experti, care te pot îndruma prin orice provocari ai putea întampina atunci cand înveti limba visata. Fie ca doresti sa îti îmbunatatesti engleza pentru afaceri sau sa vorbesti limba spaniola de baza pentru momentul cand vei calatori în America de Sud, pe Preply gasesti profesorul perfect care sa te ajute în a-ti atinge obiectivul.  

Se spune ca „fara un plan, orice obiectiv ramane doar o dorinta”, asa ca fa-ti planul împreuna cu un profesor iar în scurt timp îti vei transforma obiectivele lingvistice în realitate!

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Azi vei avea parte de o atmosfera rece in jurul tau. Din fericire, reusesti sa extragi ce e mai frumos din orice situatie si sa iei intotdeauna cele mai bune decizii. Tine-o tot asa!

› vrei zodia ta

Cultura generala

In 1935, un scriitor pe nume Dudley Nichols a refuzat pentru prima oara premiul Oscar acordat pentru filmul The Informer.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Ce faci cand esti plictistita si nu vrei sa fii deranjata deloc?
-Ma pun pe invisible.

› vrei mai mult