Petardele pun oftalmologii in garda de Sarbatori!

28 decembrie 2022, 10:38

Prof. Univ. Dr. Adriana Stanila

Apropierea sarbatorii de Anul Nou si, mai ales, a obiceiului de a aprinde petarde, pune in garda oftalmologii din intreaga tara. Traumatismele oculare aparute in perioada sarbatorilor de iarna sunt cele mai frecvente si cele mai grave, mai ales din cauza pocnitorilor, avertizeaza Prof. Univ. Dr. Adriana Stanila, medic primar oftalmolog.

Chiar daca restrictiile impuse de autoritati in ultimii ani au facut ca numarul cazurilor sa mai scada fata de acum zece ani, de exemplu, Prof. Dr. Adriana Stanila, medic primar oftalmolog in cadrul clinicii Ofta Total, atrage atentia asupra faptului ca pericolul este in continuare cat se poate de real. Vizati sunt atat adultii, cat si copiii.

”Un copil de 7 ani a venit pur si simplu cu un ochi perforat de o petarda, avea o gaura in mijlocul ochiului. Am facut ecografie, am suturat plaga, am incercat de mai multe ori si cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rau si avea dureri. Am decis impreuna cu parintii copilului ca nu se mai putea salva si sa il indepartam. Cand am incercat sa indepartez ochiul, avea o bucata de metal de 8-10 centimetri in interior, care nu s-a vazut la ecografie, mai ales ca ochiul era plin de sange. Deci sunt traumatisme foarte grave si trebuie avuta multa grija! Cel mai grav accident pe care l-am vazut a fost in cazul unui ajutor de mecanic auto. Tanarul si cel la care lucra s-au gandit sa umple niste cauciucuri cu o substanta inflamabila, cu gandul ca le vor aprinde de sarbatori. Al doilea cauciuc a explodat in timp ce il umpleau, iar tanarul a suferit rani grave la ambii ochi. Toata noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a povestit Prof. Univ. Dr. Adriana Stanila, medic primar oftalmolog.

Din pacate, in astfel de situatii grave, sunt putine moduri in care cei din jurul pacientului pot interveni pentru a-l ajuta. Ce este insa foarte important la primul ajutor in cazul unui traumatism ocular este ca pacientul sa incerce sa nu traumatizeze suplimetar globul ocular. Adica sa nu se frece la ochi! Un corp strain in interiorul ochiului se poate deplasa si poate zgaria ochiul si mai mult. Doar in cazul in care persoanele din jur dispun de un anestezic usor, il pot aplica local pentru a calma durerea. Imediat insa este esential ca pacientul sa ajunga cat mai repede la un medic, de preferat specialist.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Incepi sa interactionezi mai mult cu familia. Asta iti va da ocazia sa descoperi multe lucruri noi pe care nu le stiai despre unii membri ai familiei. Este un moment bun de reconectare si relaxare.

› vrei zodia ta

Cultura generala

O zi pe Jupiter dureaza doar 9.9 ore, astfel ca Jupiter are cea mai mare viteza de rotatie in jurul axei proprii din toate planetele Sistemului Solar.

› vrei mai mult

Bancul zilei

stiti care este culmea sarutului?Sa saruti o gura de canal.

› vrei mai mult