Peste 154.000 de carti ilustrate au ajuns in ultimii patru ani la copiii din familii defavorizate din toata tara

4 martie 2024, 13:29

 Punguta cu doua carti

Pentru al patrulea an consecutiv, Asociatia OvidiuRO si Kaufland Romania investesc in educatia copiilor in primii trei ani de viata, prin ateliere de lectura - Punguta cu doua carti.

Obiectivul principal este deincurajare a lecturii in familiile defavorizate care au copii mici, astfel incat acestia sa beneficieze de stimulare cognitiva inca de la nastere si sa aiba sanse reale pentru succes scolar si un viitor bun. Proiectul a fost implementat la nivel national, in cele mai sarace comunitati rurale si urbane, unde peste 3.000 de voluntari - ambasadori ai lecturii - care si-au dorit sa faca o schimbare in comunitatea lor au organizat ateliere pentru familii.

Astfel, in anul scolar 2023-2024, 20.000 de copii cu varste intre 0-3 ani din familii defavorizate au fost vizitati acasa de voluntari si au primit cate o punguta cu doua carti ilustrate de calitate, adecvate varstei lor, iar parintii au fost informati despre importanta cartilor pentru cei mici precum si despre rolul educatiei timpurii si al frecventarii gradinitei pentru dezvoltarea copiilor.

Punguta cu doua carti

„Datorita acestui proiect, parintii care abia aduceau copii la grupa mare in gradinita, acum ma roaga sa-i primesc de la doi ani jumatate. Interactiunea parintilor cu cartile si faptul ca cei mici au fost foarte incantati, au adus parintii mai aproape de gradinita si de noi”, ne-a povestit Mirela, voluntar Punguta cu doua carti.

Peste 2.000 de voluntari au participat la sesiuni de formare pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale copiilor si au primit pungutele cu cele doua carti pentru fiecare familie.

Prin implicarea civica activa, atat a companiilor, cat si a organizatiilor neguvernamentale, copiii din medii defavorizate au sanse reale de a se dezvolta armonios si de a deveni cetateni care contribuie la bunastarea comunitatii.

„Investitia in educatie este o prioritate pentru Kaufland Romania si ne bucuram de succesul proiectului Punguta cu doua carti. Impreuna cu partenerii nostri de la Asociatia OvidiuRO crestem viitoarele generatii de cititori si ii sustinem sa performeze in secolul 21. Recunoastem importanta lecturii din primii ani de viata si apreciem efortul tuturor voluntarilor de a duce punguta in cat mai multe comunitati din tara, acolo unde este cea mai mare nevoie. Suntem convinsi ca acest proiect poate contribui la reducerea inechitatii educationale si creste sansele de reusita in viata ale copiilor”, subliniaza Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Kaufland Romania.

De la lansarea din 2019 si pana acum, cu sprijinul Kaufland Romania, peste 154.000 de carti au ajuns la 77.300 de copii si cel putin tot atatia parinti si bunici au aflat despre importanta cititului si a stimularii intelectuale timpurii. Peste 3.000 de profesori (educatoare, educatori-puericultori, invatatori), bibliotecari, asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, mediatori sanitari si alti specialisti au fost formati si au devenit ambasadori ai lecturii in comunitatile lor.

POVESTI PENTRU DIVERSITATE

„Prin activitati in primii ani de viata bazate pe joc si lectura, putem asigura copiilor abilitatile necesare pentru a-si modela viitorul, influentand in mod pozitiv nu doar propria lor traiectorie, ci si bunastarea comunitatii. Parteneriatele pe termen mediu precum cel cu Kaufland Romania, sunt esentiale pentru a identifica si implementa solutii eficiente care sa previna inechitatea in educatie si sa ofere fiecarui copil sanse reale de invatare si dezvoltare inca de la nastere” a declarat Maria Gheorghiu, cofondatoare Asociatia OvidiuRO.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

80% dintre milionari conduc masini la mana a doua.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La Radio Erevan se intreaba:
- Este adevarat ca si barbatii pot avea copii?
- In principiu nu, dar se fac tot timpul experimente.

› vrei mai mult