Peste 10.000 de persoane au purtat sosete desperecheate de Ziua Internationala a Sindromului Down

24 martie 2021, 11:34

Peste 10.000 de persoane au fost #Socksy (au purtat sosete desperecheate) de Ziua Internationala a Sindromului Down (21 martie) in campania de incluziune si constientizare initiata de Fundatia Special Olympics Romania. Un numar de 200 de persoane au donat 21 de lei, bani care vor ajuta organizatia sa premieze 200 de Campioni Special Olympics la urmatoarele evenimente.

Ziua Internationala a Sindromului Down (21 martie)

Prieteni de pretutindeni, cunoscuti sau necunoscuti s-au alaturat provocarii #FiiSocksy de 21 Martie 2021, postand in social media sau trimitand pe email sau in mesaje fotografii purtand sosete desperecheate.

Cea mai frumoasa surpriza a venit din partea elevilor (prescolari si scolari) din judetele parte a programului scoala Generatiei Unificate care au trimis fotografii colorate si amuzante, mobilizand, la randul lor, multe alte persoane din jur, facand cunoscuta cauza persoanelor cu Sindrom Down. S-au alaturat campaniei 60 de scoli de masa si scoli speciale din sase judete (Bucuresti, Hunedoara, Iasi, Mures, Bistrita si Constanta)ai caror elevi au purtat cu ocazia zilei de 21 Martie sosete desperecheate, dar si organizatii si asociatii partenere din toata tara. Urmand exemplul lor au trimis fotografii si alte cadre didactice din scoli sau gradinite din tara care si-au provocat elevii sa raspunda campaniei de Ziua Internationala a Sindromului Down.
Ziua Internationala a Sindromului Down (21 martie)Campania a fost gandita de Special Olympics Romania pentru a sarbatori abilitatile si potentialul persoanelor cu Sindrom Down, iar invitatia de a DONA a fost menita sa asigure setul de campion pentru un BRAV la competitiile pe care le organizam (in aceasta perioada multe din ele se desfasoara online insa fiecare sportiv primeste tricou si medalie, indiferent de locul ocupat). Banii stransi in urma donatiilor vor ajuta la premierea a 200 de BRAVI.

La Special Olympics Romania, incluziunea se face in primul rand prin sport. Fiecare competitie Special Olympics se incheie pentru BRAVI pe podium – cu o medalie, o diploma si un tricou (setul de Campion). E dovedit ca sportul imbunatateste viata persoanelor cu dizabilitati intelectuale si le creste stima de sine. O mare parte din sportivii Special Olympics Romania (IQ < de 70) au Sindromul Down, dar ambitia si dorinta lor de a fi Integrati si priviti/ tratati ca toti ceilalti ii face sa munceasca de zece ori mai mult pentru a ajunge la rezultate care iau mult mai putin persoanelor fara dizabilitati intelectuale.

Partenerii din acest an care si-au incurajat angajatii/membrii sa fie #Socksy sunt: HERVIS SPORTS and Fashion, Districtul Lions 124 Romania, Cluburile LEO, Consiliul National al Elevilor, Accenture, Regus si Spaces.

Multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi!

 

Despre Sindromul Down

Sindromul Down este termenul folosit pentru un set de simptome cognitive si fizice care pot rezulta din existenta unui cromozom in plus la perechea cromozomiala 21 (trisomia 21). Sindromul Down este cea mai frecventa cauza cromozomiala pentru dizabilitatea usoara spre moderata.

In general, copiii cu Sindrom Down se dezvolta comportamental mai lent decat alti copii. Cauza aparitiei trisomiei 21 este necunoscuta.

Dezvoltarea fizica a copiilor cu Sindrom Down este, adeseori, mai lenta decat in cazul celor fara Sindrom Down. De exemplu, din cauza musculaturii slab tonifiate, un copil cu Sindrom Down invata mai greu sa se intoarca de pe o parte pe alta, sa stea, sa se aseze si sa mearga. in ciuda acestei lentori, copiii cu Sindrom Down pot participa la activitati pe care le fac, in mod obisnuit, copiii fara dizabilitati. Primilor le va lua mai mult timp sa faca unele lucruri, insa, intr-un final, le pot face pe cele mai multe dintre ele.

Problemele cognitive – gandire si invatare – sunt caracteristice persoanelor cu Sindrom Down si sunt, de obicei, moderate. Printre problemele cognitive si comportamentale se numara: deficitul de atentie, invatarea lenta si intarzierea in vorbire.

Cu toate acestea, nimic nu ii impiedica sa iasa din casa si sa faca sport pentru sanatate, cu atat mai mult cu cat problemele de sanatate asociate (probleme hormonale si glandulare, pierdere a auzului si a vazului, precum si probleme cardiace ) se pot agrava daca nu fac acest lucru.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Girafa este expusa unui atac al pradatorilor cand bea apa. Momentele in care se adapa sunt cele mai periculoase pentru girafe, pentru ca atunci nu mai pot observa imprejurimile, fiind cu capul jos, chiar atunci pradatorii putand ataca.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Culmea inotului: cu o mana inoti si cu cealalta sa dai din picioare.

› vrei mai mult