Pe 25 iulie incepe editia a VIII-a a Boovie, festivalul international de book-trailere, cu un numar record de peste 5.500 de participanti

20 iulie 2023, 20:06

Boovie, festivalul international de book-trailere

Boovie, festivalul international de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu si liceu, are loc anul acesta la Brasov, in perioada 25-28 iulie, sub tema „The book of new beginnings”. Din cele 555 de echipe care s-au inscris in perioada februarie-martie, 494 au finalizat book-trailerele si, dupa o prima selectie, au ramas in concurs 385 de echipe. Acestea au intrat in doua etape de jurizare, prima stabilind clasamentul pe sectiuni, iar cea de-a doua se va desfasura chiar la Brasov, unde juriul de gala va desemna castigatorii marilor premii pe categorii si pe cel al trofeului Boovie.

Ce este Boovie de fapt?

Boovie este un festival-concurs creat de doamna profesor de limba si literatura romana, Carmen Ion, acum opt ani, din nevoia de a incuraja elevii sa creada in potentialul lor si sa creasca dincolo de limitarile simtite in cadrul scolii. Acest „alt fel” de festival a luat nastere la Focsani, iar acum a ajuns la Brasov datorita anvergurii imense pe care a reusit sa o dobandeasca prin numarul de participanti. Definit inca de la inceput ca un festival „altfel”, in cadrul Boovie, cartile sunt abordate dintr-o perspectiva originala si transformate in book-trailere de catre echipe formate din elevi de gimnaziu sau liceu, fiecare echipa fiind coordonata de catre un profesor. Dupa formarea echipelor, elevii dezvolta integral un trailer pe baza unui roman suport, de la scenariu si regie, pana la interpretare si montaj. La final, trailerele sunt evaluate de catre un juriu de specialitate, care stabileste castigatorii.

Cum se desfasoara jurizarea 

Trailerele elevilor participanti, impartiti in 555 de echipe formate din 6-11 membri, sunt jurizate de persoane cu experienta in domeniu, iar echipele inscrise la fiecare carte vor primi premiile I, II si III, precum si mentiuni.  

Anul acesta, in premiera, juriul va acorda Marele premiu separat pentru gimnaziu si liceu la categoriile actorie, regie, scenariu, coloana sonora originala, imagine, costume, montaj si editare. Cel mai bun trailer din concurs va primi Marele Premiu Boovie, singurul din competitie.  Marele premiu Boovie are o  valoare 1000 de euro.  

Pe langa concursul propriu-zis de book-trailere, cei aproximativ 2.000 de participanti care vor participa la editia de anul acesta a festivalului Boovie, vor avea parte de peste 50 de evenimente pregatite de organizatori, printre care proiectii de film, concerte si workshop-uri realizate de specialisti in domenii diferite: Daniel Sandu, Doina Rusti, Gabriel Cartarescu, Alec Blenche, Craita Nanu, Iulia Voicu, Alexei Turcan, Lucia Chicos, Vlad Basarabescu, Marina Marcu, Titus Peride, reporteri Recorder, dar si multi tineri in curs de afirmare: „Am crescut numarul trainerilor tineri si al elevilor si studentilor care vor sustine workshopuri, multe evenimente vor fi prezentate sau sustinute de elevi, tocmai pentru a fi si mai aproape de copiii Boovie”, marturiseste doamna Carmen Ion, fondatoarea festivalului.

De asemenea, participantii se vor bucura de o serie diverisificata de activitati: incursiune in proza si poezie, intaniri cu autori, educatie cinematografica (prin „Ora de cinema” si prin European Film Factory), dezvoltare personala prin trainerii Ascendis, ateliere de arta actorului si de muzica de trailer etc.

In Piata Sfatului va fi instalat un hub de educatie financiara, unde expertii programului Scoala de Bani, vor veni alaturi de robotelul Pepper si vor descifra copiilor si adolescentilor, in mod interactiv, cum sa-si gestioneze mai eficient banii. In Piata Brassai, voluntarii elevi vor propune o redescoperire a jocurilor copilariei, in parcul Gheorghe Dima traineri din Focsani si Brasov vor sustine ateliere de jocuri teatrale, iar in spatiile de la Centrul Reduta, Banca de Cultura Apollonia si Filarmonica vor avea loc workshopuri si proiectii de filme.

Aceste cifre mentin evenimentul pe primul loc in randul concursurilor extrascolare din intreaga tara, Boovie facand parte si din calendarul oficial al Ministerului Educatiei.

Mai multe detalii despre editia de anul acesta a festivalului Boovie se gasesc pe www.boovie.ro.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Ar fi bine sa acorzi mai multa atentie celor apropiati, pentru ca risti sa ai discutii cu parintii din cauza orelor petrecute pe jocurile din telefon. Sigur ca si divertismentul este important, dar nu ar trebui pus pe primul loc inaintea familiei.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Schimbarile de temperatura pericliteaza viata multor animale. Broscutele aurii traiesc astazi numai in padurile montane umede si cetoase din Costa Rica. In 1998, din cauza secete, numarul broscutelor aurii a scazut dramatic, iar din 1990 nu a mai fost vazuta niciuna.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Detinut, de ce nu vine nimeni sa te viziteze? Ce, tu n-ai rude?
- Cum sa nu am, am! Dar toti sunt deja aici...

› vrei mai mult