Obiecte necesare copiilor pe timpul verii

22 august 2022, 08:55

Obiecte necesare copiilor pe timpul verii
Este vara, bine-mi pare... Dar atat timp cat sunt protejat cum trebuie! De ce? Pentru ca, într-adevar, vara este un anotimp minunat, numai bun pentru a porni într-o aventura memorabila alaturi de întreaga familie – parinti si copii! Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam de faptul ca pe cat de stralucitor si luminos este soarele, pe atat de daunator poate fi pentru pielea noastra, deci pentru sanatatea întregului organism. Pielea nu doar ca reprezinta contactul direct dintre noi si mediul extern, ci este si un indicator fidel al starii generale de sanatate a organismului.

Vremea frumoasa, caldura sufocanta din propria locuinta ne îndeamna, deseori, sa iesim afara. Ce-i drept, vara este anotimpul în care, atunci cand temperaturile nu sunt extreme, este cel mai recomandat sa iesi din casa. În timpul expunerii la soare, un compus din piele, 7-dehidrocolesterolul, absoarbe radiatiile UVB si se transforma în vitamina D, esentiala pentru asigurarea integritatii structurale a oaselor, dintilor si muschilor. Totusi, expunerea trebuie sa aiba loc în conditii de maxima siguranta, deoarece radiatiile UV sunt, de altfel, foarte nocive. 

Protectia împotriva radiatiilor UV – o necesitate 

Nici nu mai trebuie mentionat faptul ca este absolut necesara aplicarea SPF-ului în perioada verii, cu spectru larg de actiune împotriva razelor soarelui, reprezentand prima bariera în calea razelor UVA sI UVB. Aceasta trebuie aplicata pe orice zona expusa la soare, astfel încat sa creeze biofilmul necesar „amortizarii” actiunii nocive. Pentru un plus de siguranta, hainele cu protectie UV trebuie luate în considerare: fie ca vorbim despre palarii, costume de baie, un material cu UFP 50 care acopera pielea reduce cu 98% expunerea la radiatiile UV. 

Exista foarte multe studii care documenteaza faptul ca radiatiile UV au efect mutagen asupra celulelor din organism, ceea ce compromite, în foarte multe situatii, functionalitatea acestuia, ajungandu-se la dezvoltarea patologiilor specifice. Din aceste motive, siguranta copiilor (si nu numai) pe timpul verii trebuie sa fie o prioritate pentru parinti. Articolele vestimentare cu UFP, ochelarii de soare, crema cu SPF (cel putin +30) reprezinta cele mai bune solutii, pe langa evitarea expunerii la soare în perioadele sale de maxima intensitate (între 10-17). 

Jucarii si obiecte care stimuleaza activitatea fizica 

Serile de vara reprezinta cele mai bune oportunitati pentru a iesi si a te plimba în natura, pentru a te relaxa citind o carte pe o banca, într-un parc, sau pur si simplu pentru a socializa cu prietenii. Este un prilej nemaipomenit si pentru copiii care debordeaza de energie si cauta sa se bucure cat mai mult de vremea calda. Asadar, nu uita ca n-ar trebui sa le lipseasca niciodata „din recuzita” obiectele pe care le pot folosi pentru a face sport si crea conexiuni cu altii copii: o minge, o bicicleta, un pistol cu apa sau orice altceva ce i-ar putea stimula dorinta de a fi activ. 

Prin sport copiii nu doar ca-si dezvolta organismul, musculatura, anduranta si aptitudinile motrice, dar reusesc sa-si cizeleze si rafineze comportamentul social. Sportul înseamna autoeducatie, disciplina si reprezinta cel mai bun mijloc prin care ei îsi pot descoperi punctele forte si pe cele slabe. În cele din urma, nu este vorba doar despre a face activitate fizica, despre a se misca si alerga, ci si despre a socializa, a-si face noi prieteni. Jocul, în sine, se manifesta în moduri efervescente si deosebit de frumoase, uneori luand forma unei adevarate competitii. 

Ce nu trebuie sa-ti lipseasca dintr-o vacanta cu familia 

Daca doresti sa pleci într-o aventura alaturi de întreaga familie, nu trebuie sa uiti niciodata sa împachetezi toate obiectele necesare unei vacante lipsite de griji si întamplari neasteptate: dincolo de lucrurile absolut normale, nu uita de crema cu protectie solara, hainutele cu UPF sau realizate din materiale naturale (te asteptam cu o colectie variata la IYA),ochelarii de soare si spray-ul pentru tantari. Da, vara este anotimpul în care, mai ales seara, tantarii îsi fac de cap oriunde te-ai afla. Bineînteles, acestia sunt mult mai numerosi în zonele de padure si de campie, dar uneori este îndeajuns unul singur pentru a-ti crea stres si disconfort. 

Iubim vara, iar motivele pentru care o facem s-ar putea înscrie într-o lista lunga, lunga. Totusi, asta nu înseamna ca este un anotimp lipsit de riscuri. Din pacate, radiatiile UV sunt din ce în ce mai penetrante, iar stratul de ozon al Pamantului se subtiaza tot mai mult. Date fiind aceste conditii, este esential sa ne asiguram ca atat noi, cat si copiii nostri avem la dispozitie toate masurile si optiunile necesare pentru a evita impactul negativ pe care aceste radiatii le-ar putea avea asupra organismului si, astfel, asupra calitatii vietii. Preventia înainte de orice altceva! 

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Din cauza programului incarcat, se poate sa fi neglijat cititul unei carti sau a noutatilor, activitate pe care o faci zilnic. Poti totusi sa recuperezi, daca maine esti mai atent/a.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cand ne incruntam folosim 50 de muschi, cand zambim 15, iar pentru a face un singur pas antrenam 200 de muschi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

maria shi ion dorm unul la cap shi unul la picioare
ion:marie , iti miros picioarele
maria : miroasele ionele shi lasa- ma sa dorm

› vrei mai mult