O viata sanatoasa incepe din copilarie. Sapte medici despre obiceiurile sanatoase pe care copiii ar trebui sa le deprinda

26 iunie 2023, 10:41

Dr Bitoleanu Daniela Medikali

Obiceiurile sanatoase invatate inca din copilarie joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii pe termen lung si in imbunatatirea calitatii vietii. Potrivit specialistilor, copiii deprind inca din primii ani de viata obiceiuri care le pot asigura un parcurs bun si o viata mai sanatoasa atat din punct de vedere fizic, dar si emotional. Mai mult, o buna parte dintre aceste rutine sunt in directa legatura una cu cealalta, astfel ca igiena, miscarea, vizitele la medic sau nutritia si starea emotionala nu pot functiona una fara cealalta.


Intelegerea importantei sanatatii inca din copilarie si promovarea unor obiceiuri sanatoase in aceasta etapa cruciala a vietii este esentiala pentru buna dezvoltare a copilului. Sapte specialisti din cadrul clinicii Medikali vorbesc despre obiceiurile pe care cei mici ar trebui sa le deprinda cu ajutorul parintilor si de ce sunt acestea importante.

Preventia medicala

 ”Cum meseria de parinte nu se preda, ci se deprinde pe parcurs, este de cele mai multe ori util ca medicul de familie sa vina in sprijinul parintilor si sa ii ghideze pe parcursul cresterii unui copil cum sa il obisnuiasca pe cel mic de timpuriu cu deprinderi sanatoase. Prin acestea intelegem deprineri precum alimentatia echilibrata, o hidratare corespunzatoare, somn suficient, igiena personala, miscare regulata in aer liber si socializare, dar, nu in ultimul rand, copilul trebuie obisnuit cu vizitele regulate la medicul de familie astfel incat sa ii fie familiar faptul ca medicul este cel care il poate sprijini sa isi pastreze starea de bine si sanatatea, dar si ca il poate ajuta atunci cand nu se simte bine. Copilul trebuie sa stie ca merge la medic nu numai in cazurile cand acesta trece printr-un episod de suferinta fizica, ci si la vizitele periodice de evaluare generala si cele pentru administrarea de vaccinuri. De partea cealalta, medicului este cel care trebuie sa asigure un ambient placut si sa aiba o atitudine pe masura incat sa creeze o experienta placuta si nu una stresanta pentru copil si parinte deopotriva”, explica Dr. Georgiana Cosneanu, medic primar Medicina de Familie.

Spalatul mainilor 

”Inca din primii ani de viata, ar fi bine sa le explicam copiilor despre bacterii si virusuri si care sunt momentele in care este indicat sa ne spalam pe maini pentru a evita anumite boli, spre exemplu: inainte de a manca, atunci cand ne intoarcem de la scoala sau din parc, dupa ce am suflat nasul in servetel sau dupa ce am stranutat si dupa folosirea toaletei. Copiii invata prin imitatie, asa ca le putem arata cei cinci pasi simpli de urmat: Udam mainile cu apa si aplicam sapun; intindem sapunul printre degete si in palme; frecam palmele aproximativ 20 de secunde; tinem mainile sub jetul de apa cu degetele ridicate; stergem mainile cu un prosop uscat”, ne invata Dr. Daniela Bitoleanu, medic specialist Pediatrie in cadrul Medikali.

Igiena personala

”Unul dintre primele lucruri pe care copiii ar trebui sa le invete de mici este importanta igienei personale, care tine la distanta microorganismele patogene (bacterii, virusuri, paraziti). Igiena corpului este necesara inca din primele zile de viata, incepand cu baita nou-nascutului, apoi a sugarului, ca rutina zilnica de ingrijire, cu produse de spalare blande, potrivite fiecarui tip de piele. O atentie deosebita trebuie acordata igienei mainilor, in special cand se intorc de la joaca de afara, inainte de masa sau dupa ce merg la toaleta. Trebuie invatata tehnica corecta de curatare a mainilor, cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, avand grija sa se curete bine intre degete si sub unghii. De asemenea, este bine sa le repetati copiilor regula de a nu-si atinge fata, in special gura, nasul si ochii cu mainile nespalate, pentru a preveni raspandirea germenilor. Igiena intima trebuie mentinuta cu foarte mare atentie, in primul rand dupa folosirea toaletei, evitarea atingerii toaletelor comune fara dezinfectare prealabila si, bineinteles, copilul trebuie invatat de mic sa-si schimbe lenjeria intima zilnic sau ori de cate ori este necesar”, arata Dr. Mirela Romascu, medic specialist Pediatrie, Medikali.

Mancatul sanatos

”Mancatul sanatos se invata, iar parintii sunt primii care influenteaza comportamentul alimentar al copiilor, iar modul in care ei se raporteaza la mancare contribuie la relatia copiilor cu aceasta. Copilul urmeaza un tipar vazut si experimentat in familie si, coroborat cu alti factori precum sedentarismul, lipsa de optiuni, programul incarcat si chiar bani de buzunar la scoala pentru a-si putea cumpara ce doreste in pauza (in cazul copiilor mai mari), sfarseste prin a acumula kilograme in exces. Ar trebui ca parintii sa fie cei care se asigura ca mesele sunt luate impreuna, ca meniul zilnic cuprinde trei mese principale si una sau doua gustari sanatoase, iar daca este innebunit dupa pizza sau burger si e un obicei ca el sa le consume, nu ar trebui incercat sa le eliminam total, ci sa incercam sa il obisnuim sa manance burger-ul fara paine si/sau cartofi si sa aiba si o mica salata langa sau sa aleaga o pizza cu cat mai putine ingrediente”, recomanda Alexandra Alexandru, Nutritionist.

Protejarea ochilor

”Daca vorbim de obiceiurile sanatoase care protejeaza vederea, ne referim in primul rand la timpul petrecut in fata ecranelor. OMS nu le recomanda copiilor intre 0 si 2 ani o expunere la ecranele device-urilor. Intre 2-5 ani, maximum o ora pe zi, iar de la 5 pana la 18 ani o expunere de 2 ore pe zi. In situatia in care petrec mai mult timp in fata acestor dispozitive, atentia le este diminuata, se pot izola, creeandu-si o lume proprie. De asemenea, poate aparea oboseala vizuala si, uneori, se poate dezvolta un viciu de refractie, cum ar fi miopia. In plus, pentru ca a inceput vacanta de vara, trebuie mentionat ca ochelarii de soare nu sunt un moft nici la copii. Ochii lor sunt mai afectati de expunerea la UV din cauza unor particularitati anatomice: iris mai deschis la culoare, pupila mai mare decat la adult si timp mai mult petrecut in aer liber. De aceea, protectia ochilor fata de radiatiile UV trebuie inceputa de la varste mici. Se recomanda acoperirea capului cu palarii sau sepci, dar si folosirea ochelarilor de soare”, explica Dr. Oana Budileanu, medic oftalmolog.

Obisnuinta de a face miscare

”Copiii sunt in general activi inca din primii ani de viata, insa ei invata de la noi, din tot ce facem si spunem. Daca ii incurajam sa alerge, vor alerga, daca le spunem sa aiba incredere in ei, vor avea, dar si daca le spunem sa stea langa noi, chiar daca la varstele mici nu asculta, in timp vor face acest lucru si se vor misca tot mai putin. Ar trebui sa avem incredere in ei in ceea ce priveste efortul pe care il depun, mai ales ca fata de noi adultii, care vrem sa ne depasim recordurile, copiii stiu sa se opreasca daca au obosit. Ei se manifesta de fiecare data atunci cand un efort ii depaseste, chiar daca sunt parinti care afirma ca au copii lenesi, ca nu vor sa faca efort, desi acestia au atins pragul lor de toleranta fizica sau, din contra, parinti care le spun sa faca pauza ca obosesc, desi copiii sustin efortul fara nicio dificultate. Oboseala care apare in urma efortului fizic este normala si prin pauze si odihna, copilul se reface foarte repede. Cu cat face mai mult sport cu atat oboseala apare mai tarziu si astfel se imbunatateste si performanta intelectuala pentru ca sangele circula si iriga creierul si copilul poate sustine mai mult timp si activitati scolare”, declara Alice Munteanu, kinetoterapeut Medikali.

Bucuria de a petrece timp de calitate

”Un obicei pe cat de simplu, pe atat de sanatos si cu implicatii pe tot parcursul vietii este petrecerea timpului cu familia, care are un impact profund asupra dezvoltarii copilului. Aceasta ii ofera o baza solida pentru dezvoltarea emotionala, sociala si cognitiva, contribuind la formarea unor relatii sanatoase si la construirea unei identitati puternice. Astfel, timpul de calitate petrecut cu familia va ajuta la la construirea si intarirea legaturilor emotionale intre membrii familiei si, totodata, reprezinta o oportunitate excelenta pentru copii sa-si dezvolte abilitatile sociale si relationale. Ei invata sa comunice, sa colaboreze si sa-si imparta resursele cu ceilalti membri ai familiei, dar asimileaza si valorile, traditiile, normele sociale si abilitatile practice.

Petrecerea timpului cu membrii familiei ii ajuta sa se simta acceptati si apreciati asa cum sunt, ceea ce contribuie la dezvoltarea unei stime de sine sanatoase. Prin interactiunea cu familia, copiii primesc incurajare, sprijin emotional si validare a eforturilor lor, ceea ce le ofera incredere in abilitatile lor si in explorarea lumii inconjuratoare”, explica Steliana Lefter, psiholog.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Trebuie sa ai mai multa grija de sanatatea ta pentru ca altfel, nu e exclus sa ajungi la doctor! Daca simti ca nu ai forta, trebuie sa iei legatura cu medicul tau de familie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Serpii nu aud, ci doar simt vibratiile cu ajutorul limbii. Serpii folositi la spectacole se ghideaza de fapt dupa miscare si nu dupa muzica, asa cum am putea crede.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un politist isi facea rondul de noapte, cind aude un betiv cintind:
- Lume, lume, soro lume...
Politaiul zise:
- Ba, betivule, nu mai cinta cintece de-astea, cinta si tu un cintec patriotic.
- Bine, dom'le. Trei culori cunosc pe lume, lume, soro, lume...

› vrei mai mult