O sursa de inspiratie in folclorul romanesc pentru un viitor reusit

18 aprilie 2022, 15:04

Invie Traditia

Folclorul este o zona extrem de ampla, care cuprinde in totalitatea lui, toate formele de manifestare ale unui popor, în forma plastica. Aici putem include credinte, obiceiuri, arta, forme de comportament, de exprimare, muzica si cunostinte acumulate prin practica.

În Romania, folclorul cunoaste mai multi reprezentanti si particularitati, in special date de zonele geografice. De aici si multitudinea de obiceiuri care este prezenta pe teritoriul tarii noastre. Daca mergi prin tara in perioadele cu mari sarbatori, vei putea întalni o bogatie culturala pe care rar o vei gasi în alta parte a lumii. Un referat complet despre folclorul romanesc este realizat de catre Învie Traditia, proiectul de sustinere si documentare al artei populare si a mestesugului romanesc.

Dar oare de ce ar fi important sa ne cunoaste folclorul?

Daca ne vom uita atent la aceste forme de manifestare si mai ales daca le vom corela cu istoria, vom vedea ca folclorul reflecta modul în care poporul nostru s-a miscat în istorie. Ne vom da seama de felul oamenilor care au trait în aceste locuri, de caracteristicile lor sufletesti, de aplecarea lor spre arta. Iar de aici ne vom lua seva pentru a construi un viitor sanatos. Cultura unui popor, este reflectata în scrierile sale artistice, povesti, mituri, proverbe, zicatori. Este important sa o cunoastem, pentru ca astfel vom afla mai repede si mai adevarat cine suntem, de unde ne tragem radacinile, seva. Iar numai astfel, bine înradacinati în valori, cu o misiune si un tel hotarat în viata, putem ajunge oameni mari si de succes.

Un popor fara traditii este un popor fara viitor. Mergand pe firul invers extrapolarii, ne putem da seama ca si un om fara a fi bine ancorat în valorile familiei sale, ale zonei geografice din care provine, ale neamului, credintei si ale tarii sale, poate deveni ca o frunza batuta de vant în cele din urma. Pentru ca în viata vin si momente grele, în care e esential sa ai la ce sa te întorci. Britanicii au expresia ”Relax and have a cup of tea” sau ”when life gives you lemons make lemonade”, este tot o forma a folclorului lor, si, în sine, o atitudine de a se conserva, de a face fata provocarilor. La noi bogatia culturala exprimata în vorbe de duh si valori spirituale este mult mai ampla, pentru ca romanii au fost in genere un popor care ”simte”. Aceasta întelepciune a batranilor este valabila mai ales în zilele noastre. Este important sa ne întoarcem la ea si sa o valorificam în vietile si familiile noastre.

Muzica populara

Folclorul are mai multe componente. Folclorul muzical, care este probabil cel mai raspandit. Daca ne vom uita în creatiile muzicale trecute vom vedea ca muzica reflecta starea poporului din vremea respectiva. Revenind la scopul nostru, de inspiratie pentru un viitor sanatos, este important sa vedem ce fel de muzica ascultau generatiile trecute. Veti vedea o diferenta clara fata de ce este acum. Muzica in folclorul romanesc nu este doar artistul si vocea ci trairea audientei. Folclorul nu este creat de un compozitor sau de un artist ci de membrii comunitatilor si este creat pentru nevoile lor de exprimare artistica. si este perpetuat de acesti membri din generatie în generatie.

Muzica populara romaneasca este poate cea mai mare forma de reprezentare a folclorului muzical. Cea mai cunoscuta personalitate a muzicii populare romanesti este Maria Tanase, supra-numita „Pasarea maiastra”. Repertoriul sau a fost unul vast, cuprinzand cantece din toate regiunile Romaniei si din toate categoriile: doine, oratii de nunta, cantece de leagan, de joc (hore, sarbe, învartite, jienesti), de dragoste, de petrecere, lautaresti, satirice, bocete. Alte nume sonore sunt Maria Dragomiroiu, Sofia Vicoveanca, Ion Dolanescu, Tudor Gheorge si el cu o amprenta puternica si cu interpretari personale pline de expresivitate. Va lasam pe voi sa îi descoperiti pe ceilalti. Ascultandu-i, vei vedea o alta fata a poporului roman, pe care nu o întalnesti astazi. O fata profunda, iubitoare, mareata, plina de expresivitate. Sa ne amintim ca aceste valori erau promovate la scara larga, iar acesti artisti au fost recunoscuti si peste hotare. Ei si-au asumat valorile în care s-au nascut si pe aceasta temelie solida au construit ceva unic. Acum modul de abordare este unul unic, de aceea vedem putine exemple autentice si de reusita în acest domeniu.

Datinile si obiceiurile

Datina se refera la traditii vechi, care poate sa aiba origine in credinta, în obiceiuri împamantenite ale zonei sau într-o practica traditionala care a fost validata si apreciata de comunitate. Obiceiurile sunt o manifestare comunitara sau individuala a acestor datini. Datinile si obiceiurile în spatiul romanesc pot fi identificate în special în preajma Sarbatorilor de iarna. Atunci, în zona Moldovei si Maramuresului de exemplu, se poate observa o bogatie a acestor forme de manifestare. V-am propune un test, dar doar imaginativ. Sa va imaginati cum ar fi una din marile sarbatori, fara aceste manifestari populare care o împodobesc. De aceea va încurajam sa pastrati datinile si obiceiurile, sa le cautati si sa le introduceti în viata familiilor voastre. Ele vor da un plus de armonie si de caldura relatiilor dintre parinti, copii si bunici, rude apropiate sau chiar vecini. Practic, sunt liantul unei comunitati în cadrul careia sa te simti bine si în siguranta. Ele vor face peste ani sa îti vina sa te întorci cu drag acasa, sa îti pretuiesti originile si familia si sa te simti ca facand parte din ceva semnificativ.

Obiectele de arta populara si artizanat si portul popular

tara noastra, fata de multe alte state ale lumii înca are puternice centre mestesugaresti care duc mai departe o traditie veche de secole. Acestea sunt Horezu, Bucovina, Maramures, Corund, Baia Mare si altele mai mici. Descoperirea acestor obiecte si a mesterilor care le realizeaza poate fi o aventura nemaipomenita. Este un mod unic de a explora si cunoaste Romania. Va recomandam ca de fiecare data cand faceti o excursie prin tara sa va interesati care sunt centrele mestesugaresti din zona pe care o vizitati si sa nu ezitati sa le explorati. Va vor umple de energie, inspiratie si motivatie. Ia traditionala este plina de semnificatie si de modele unice. Purtarea ei nu numai va va fi apreciata, dar te va face sa te simti bine, sa te simti în pielea ta cum se zice, pentru ca ADN-ul ei curge în sangele acestui popor de mii de ani.

Materialul a fost realizat în colaborare cu Învie Traditia, magazinul de arta populara, cadouri si traditii romanesti, caruia îi multumim pentru vastele informatii si pentru misiunea pe care o desfasoara în aceasta zona. Proiectul reuneste exponate de arta populara din toate zonele geografice ale tarii, de la lut si ceramica populara, sculptura în lemn, tesatura, ii traditionale, obiecte din lemn si împletituri, cadouri traditionale romanesti dar si produse artizanale si bunatati traditionale. Daca înca nu i-ai trecut pragul, te invitam sa îl descoperi. Pentru ca te vei îmbogati doar privind obiectele. De asemenea, ai posibilitatea sa cumperi produse traditionale, care altfel ar fi gasite doar în atelierele mesterilor populari si sa îti fie livrate direct acasa. Ele sunt utile pentru a da o nota aparte ambientului casei tale, a face un cadou unic si apreciat sau pur si simplu a te bucura alaturi de cei dragi de gusturi de mult uitate ale copilariei, de zacusca, dulceata, cozonac si multe altele. si acestea fac parte tot din folclorul nostru, din cel culinar. Misiunea proiectului te va inspira sa aprofundezi mai mult aceasta calatorie in valorile autentice ale romanilor.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cimpanzeul este cea mai apropiata "ruda" a omului. Este capabil sa scoata 31 de sunete diferite, in functie de expresia faciala pe care o are in momente diferite. Mai mult decat atat, cimpanzeii au dat dovada de multa inteligenta, fiind capabili sa se recunoasca in oglinda, spre deosebire de alte maimute.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Trei blonde asteptau la semafor.Acesta se face rosu.Prima zice:
-A...ce culoare frumoasa e rosul asta!
La semafor se face galben a doua zice:
-Ia uite ce galben frumos,este mai cool decat rosul ala.
La semafor se face verde.A
treia zice:
-Ce vede frumos .ESTE culoarea mea favorita.
Lasemafor se face iar rosu,
prima spune:
-Iar rosul asta!?!Hai sa trecem odata.

› vrei mai mult