Noaptea Muzeelor la Sate, o premiera europeana si nationala

23 iunie 2023, 10:06

Muzeul Chihlimbarului Colți

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania anunta organizarea in premiera a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, o adevarata nocturna muzeala care activeaza si prezinta in exclusivitate potentialul patrimoniului cultural din spatiul rural romanesc. 

Unica in Europa, aceasta noua marca culturala derivata din evenimentul european Noaptea Muzeelor se va desfasura in data 2 septembrie 2023. Ea va propune publicului activari culturale si programe educative in diverse spatii cu valoare istorica si de patrimoniu, din satele si comunele Romaniei.

„Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania are in vedere prin acest program de debut muzeele, colectiile, casele memoriale si obiectivele de patrimoniu imobil localizate in comune si sate din Romania, unele aflate in subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee judetene, a unor primarii locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, adresam invitatia publica de participare si bisericilor cu mare valoare de patrimoniu si celor fortificate, cetatilor si palatelor din mediul rural, manastirilor cu o bogata si valoroasa colectie de arta religioasa, resedintelor nobiliare, culelor sau siturilor arheologice deschise publicului, dar si pensiunilor care doresc sa organizeze si sa gazduiasca activitati muzeale sau experimente si proiecte curatoriale, rezidentelor de creatie, taberelor de arta contemporana, morilor, fermelor de animale si asa mai departe” – a precizat Dragos Neamu, Coordonator Departament Relatii Internationale si Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.

Entitatile care doresc sa participe pot solicita fisa de inscriere printr-un mesaj expediat la adresa de email - noaptea_muzeelor@yahoo.com. Perioada de inscrieri este 22 iunie – 25 iulie 2023.

”Noaptea Muzeelor la Sate” ofera publicului prilejul sa descopere si sa se bucure de un patrimoniu cultural mai putin cunoscut, dar foarte bogat. Evenimentul pune in dezbatere publica problemele patrimoniale actuale ale taranului roman si ale satului romanesc. De asemenea, urmareste dinamizarea si valorificarea colectiile muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute mult mai bine publicului larg si crearea de obisnuinte culturale care sa contribuie la cresterea gradului de alfabetizare culturala si de atractivitate turistica a mediului rural. 

Cu ocazia acestui eveniment se va lansa si un kit pedagogic, ce va fi pus gratuit la dispozitia participantilor interesati in organizarea de programe educative pentru copiii si tinerii din satele si comunele tarii. Kit-ul include asistenta din partea specialistilor si un pachet complet, cu fise de programe educative, instrumente si resurse pentru implementarea lor. Asadar, este incurajata includerea acestor ateliere pentru copii in programul oferit de ”Noaptea Muzeelor la Sate”.  

In cadrul primei editii a Noptii Muzeelor la Sate, organizatiile inscrise in program vor beneficia de promovare si de reprezentare in cadrul platformei noapteamuzeelor.org (in curs de actualizare), care va oferi publicului informatii despre evenimentele, activitatile si proiectele gazduite pe 2 septembrie in toata tara.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Simti ca cel/cea mai buna/a prieten/a a ta te ignora de o buna bucata de timp. Trebuie sa porti o discutie serioasa pe aceasta tema pentru a afla ce anume o/il supara.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Maimutele din peninsula Malaca au talent de pescar. Ele isi lasa coada in apa si, imediat ce s-a prins de aceasta un rac, o scot afara si se ocupa de captura.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un barbat suna disperat la pompieri si zice:
-Soacra mea vrea sa se arunce de la etaj!
-Si care e problema?
-Nu se deschide fereastra!

› vrei mai mult