Neatentia la scoala sau notele mici se pot vindeca la oftalmolog!

16 septembrie 2022, 11:02

Specialistii recomanda un control pentru copii la inceputul anului scolar

Dr. Mihaela Florescu, Ofta Total

Un copil care are probleme la scoala, fie de neatentie, fie de performanta, determina parintii sa se îndrepte catre un psiholog sau catre un profesor meditator. Ar trebui însa ca, mai înainte, cel mic sa faca si un consult oftalmologic. Problemele cu vederea pot determina exact astfel de efecte, explica Dr. Mihaela Florescu, medic primar oftalmolog, în cadrul clinicii Ofta Total.

Principalele semne ca un copil are probleme cu vederea sunt tendinta de a sta cât mai aproape de obiecte, înclinarea capului, închiderea sau acoperirea cu mânuta a unui ochi în timpul privitului la TV, dureri de cap sau de ochi, oboseala, lacrimatul sau clipitul excesiv, frecatul ochilor, sensibilitatea exagerata la lumina, roseata ochilor, miscari anormale si orice aspect neobisnuit al ochilor.

Anumite afectiuni oculare pot fi unilaterale si asimptomatice, de aceea recomand un consult oftalmologic complet în jurul vârstei de 3 ani, chiar daca nu sunt semne de afectare oculara. În plus, recomand o consultatie înainte de începerea anului scolar ca sa exclud sau sa tratez o posibila afectiune oculara care care ar putea afecta vederea copilului si, implicit, confortul si performantele scolare”, declara dr. Mihaela Florescu.

Studiile demonstreaza ca vederea buna este extrem de importanta, deoarece ochii percep 80-90% din informatiile din mediu înconjurator, asa ca trebuie sa verificam si sa tratam înca din copilarie posibilele afectiuni oculare pentru a beneficia de capacitatile maxime ale ochilor si de a ajunge la performanta în activitatea pe care s-o doreste fiecare.

Potrivit specialistului, cea mai mare problema pe care o are la scoala un copil care nu vede bine este dificultatea de a urmari scrisul de pe tabla, iar de aici apar multe alte semne derivate precum neatentia, reactiile întârziate, starea de nervozitate si, implicit, scaderea performantelor scolare. ”Încurajez pe aceasta cale si cadrele didactice sa recomande parintilor controlul oftalmologic complet al copiilor în situatiile în care sesizeaza un comportament vizual neobisnuit în sala de clasa”, declara dr. Mihaela Florescu.

Medicul atrage atentia ca, daca unul dintre parinti este purtator de ochelari, sunt sanse mult mai mari ca si copilul sa aiba nevoie de ochelari. Studiile arata ca parintii cu modificari de strabism, hipermetropie, miopie sau astigmatism prezinta un risc de 70-80% de a avea copii cu acelasi tip de deficienta.

Copiii carora le-a fost recomandata purtarea ochelarilor ar trebui sa mearga o data pe an în cabinetul medicului oftalmolog pentru un control sau ori de câte ori apar diverse simptome care ar avea legatura cu o deteriorare a vederii copilului. Nediagnosticarea si netratarea în timp util a anumitor afectiuni oculare poate duce la un handicap vizual definitiv.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Coroana solara se extinde in spatiu pe milioane de km si este vizibila doar in timpul eclipselor, temperaturile atingand aici valori de peste 1.000.000 K.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Cel mai scurt banc cu evrei: "N-am!".

› vrei mai mult