Muzeul Copilariei in Vreme de Razboi in premiera la Bucuresti

2 mai 2023, 12:22

Muzeul Copilariei in Vreme de Razboi

Invitat special al editiei a 19-a a Noptii Muzeelor 

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania anunta invitarea in premiera, in Romania, a expozitiei itinerante curatoriata de catre War Childhood Museum/Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi, singurul muzeu din lume dedicat memoriei copilariei afectate de experienta razboiului.

Expozitia LISTEN / ASCULTA va fi gazduita de Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, la Noua Galerie, si va fi inaugurata pe 12 mai 2023, cu o zi inainte de Noaptea Muzeelor.

Creat de un grup de tineri care si-au trait copilaria in timpul razboiului din Bosnia si Hertegovina, War Childhood Museum/ Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi si-a deschis portile in 2017, in Sarajevo. In ultimii ani, muzeul si-a extins activitatile catre zonele de conflict contemporane, devenind o platforma internationala care da voce copiilor afectati de razboi din toata lumea. In prezent, colectia multi-premiatului muzeu este formata din peste 4.000 de obiecte personale si sute de ore de marturii de istorie orala si marturii video.

Expozitia de la Bucuresti, care va fi deschisa pentru vizitatori intre 12 mai si 12 iunie 2023, va include povestile emotionante si obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiati in Romania.

Datorita perspectivei unice a experientelor copiilor afectati de razboaie, War Childhood Museum/ Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi prezinta naratiuni inspirationale care celebreaza rezilienta celor mici. Pe langa expozitii si activitati de cercetare, muzeul a dezvoltat si implementat o gama larga de programe educationale, pentru a creste gradul de constientizare a publicului privind importanta pacii si a asumarii responsabilitatii pentru mentinerea pacii. Educatorii muzeului lucreaza anual cu peste 5.000 de copii, atat online cat si fizic.

In timpul expunerii de la Bucuresti, echipa Asociatiei Da’DeCe, cu sprijinul oferit de War Childhood Museum/ Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi, va sustine ateliere dedicate copiilor romani si ucraineni.

Mai multe informatii despre ateliere vor fi disponibile in curand pe evenimentul de Facebook al expozitiei - https://www.facebook.com/events/1646217212510485.

War Childhood Museum/ Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi este invitatul special al Noptii Muzeelor, care va avea loc sambata, 13 mai, intr-o editie comuna Romania - Republica Moldova.

Noaptea Muzeelor 2023 va aduce publicului peste 300 de expozitii, interventii culturale si experimente artistice, proiectii, spectacole, ateliere, concerte si tururi interactive. Ca in fiecare an, vor putea fi vizitate pana tarziu in noapte muzee si case memoriale, galerii de arta, institute si centre culturale, rezidente, saloane si studiouri creative, spatii ale memoriei, castele, cetati, mori, teatre, biblioteci sau case ale experimentelor, strazi si palate din toata tara. Detalii complete si actualizate despre organizarea generala si programul evenimentelor din 13 mai se actualizeaza permanent pe canalele Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum si pe retelele de comunicare ale institutiilor culturale implicate.

Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Singura pasare fara aripi este pasarea kiwi, din Noua Zeelanda.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Culmea lenei:Sa te scoli de dimineata ca sa ai mai mult timp de pierdut.

› vrei mai mult