Muzeul Antipa va invita la cea de-a doua editie a evenimentului "Cismigiu sub lupa"

2 august 2024, 11:16

Cismigiul sub lupa

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”
va invita pe 8 si 9 august 2024 la evenimentul „Cismigiu sub lupa”, editia a II-a, organizat în cadrul proiectului „Splendor Hortus” al Directiei de Mediu – Serviciul Ecologie Urbana din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti!

 

Evenimentul, dedicat „Zilei Internationale a Gradinilor Zoologice si Parcurilor”, este organizat în parteneriat cu Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul”din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Institutul Astronomic Bucuresti al Academiei Romane, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti si CREART-Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti.

 

Cea de-a doua editie a programului „Cismigiu sub lupa” se va desfasura dupa urmatorul program:

 

Joi, 8 august 2024

 

-orele 10:00 – 14:00, langa Chioscul de fanfara din Parcul Cismigiu, ne dam întalnire cu cercetatorii Muzeului Antipa, care vor dezvalui secrete ale vietatilor din Parcul Cismigiu si detalii ale biodiversitatii urbane.

 

- orele 10:00 – 14:00 - veti porni la „pasarit” împreuna cu dr. Andrei stefan, în cautarea pasarilor care zboara prin Parcul Cismigiu. Le veti observa prin binoclu sau obiectivele aparatelor foto si le veti identifica dupa silueta, culoare si cantec. Cu putina rabdare si atentie vom descoperi împreuna ca parcurile sunt casa pentru multe specii de pasari, mai mult decat binecunoscutele „vrabii si ciori”.

Atentie! Veniti echipati cu binoclu sau aparat foto personal!

 

- orele 10:00 – 14:00 - dr. Oana Paula Popa si dr. Ana Maria Krapal va vor povesti despre melci si scoici care pot fi întalniti în apropierea asezarilor omenesti, prin parcuri si gradini, rauri si lacuri mai mari si mai mici. Dintre acestea, unele sunt specii autohtone, aflate la ele acasa, iar altele sunt musafiri nepoftiti, specii invazive care au fost introduse în habitate mai mult sau mai putin intentionat.

 

- între orele 10:00 – 14:00 veti afla de la colegele noastre, dr. Alexandra Florina Popa si drd. Andreea Catalina Draghici, ca o simpla plimbare prin Cismigiu si putina curiozitate sunt suficiente pentru a-i cunoaste pe vecinii nostri din frunzisuri: fluturi, albinute, libelule, lacuste, gandaci si alte gaze asemenea! Extrem de diverse ca biologie, ecologie si utilitate, insectele se afla peste tot în jurul nostru, din cel mai linistit colt de natura, pana în cea mai mare aglomeratie urbana. Daca v-am facut curiosi, va asteptam cu drag sa descoperim împreuna cateva dintre gazele care se gasesc în apropierea casei noastre!

 

-orele 10:00 – 14:00: Daca despre animale v-am tot povestit, haideti ca împreuna cu voluntarul Muzeului, Sasha Scotnitchi, sa aflam curiozitati din lumea botanicii! Sasha este pasionat de lumea vie, dar mai ales de plante, si ne va arata cum le putem observa si proteja în natura. De asemenea, el ne va arata cum pot fi studiate si conservate plantele în scop stiintific – prin intermediul colilor de herbar!

si pentru ca detaliile fac diferenta, va asteptam sa va convingeti de acest lucru alaturi de dr. Rozalia Motoc. Împreuna veti putea observa fascinanta lume în miniatura revelata cu ajutorul microscopului electronic cu scanare (SEM).

 

- ora 11:00 - dr. Cristina Constantinescu va invita la Atelierul de microscopie „Fauna din sol”. Cei curiosi vor avea ocazia sa descopere sub lupa microscopului viata de sub pasii lor!

Activitatea are ca scop cunoasterea biodiversitatii solului din parcul Cismigiu. Vor fi evidentiate principalele grupe de animale, lanturile trofice existente în sol si importanta faunei în circuitul materiei.

 

-Ora11:00 – atelierul „Descopera lumea fluturilor”, sustinut de Cornelia tolea, specialist al muzeului. Copiii vor putea afla aspecte legate de fluturii exotici care pot fi admirati în aceasta vara în sera din curtea Muzeului Antipa, dar si despre speciile autohtone care ne bucura privirea în parcurile si zonele verzi din Bucuresti. Atelierul va avea si o parte practica, în care copiii vor „mesteri” un produs de lucru manual cu care pot pleca acasa.

 

-Ora 13.00 – „Atelier ecologic”, sustinut de Ruxandra Nitescu, specialist al muzeului. În cadrul atelierului, copiii vor afla care este relatia între speciile de animale si plante si om-natura, vor descoperi în Parcul Cismigiu conexiunile complexe dintre formele de viata si semnificatia lor si vor întelege cum diferite parti din natura interactioneaza alcatuind un ansamblu. Cu ajutorul cunostintelor dobandite, participantii vor putea adopta un comportament mai prietenos si responsabil fata de natura. Atelierul va avea si o parte practica ce va solicita atentia, spiritul de echipa si ingeniozitatea participantilor.

 

Participarea la aceste ateliere este gratuita în limita locurilor disponibile!

 

- orele 14:00 – 18:00 - atelier de astronomie, organizat de specialisti ai Institutului Astronomic Bucuresti al Academiei Romane si cei ai Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, împreuna cu echipa de proiect a Serviciului Ecologie Urbana din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Atelierul se va desfasura langa Chioscul de fanfara din parc iar participantii vor afla informatii captivante despre Univers, vor avea posibilitatea de a vizualiza planetele (sistemului solar) cu ajutorul unor lunete performante si vor admira machetele special concepute pentru acest proiect.

 

-orele 18:00 – 19:00 - Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul” din cadrul Ministerului Apararii Nationale va încanta spectatorii din Cismigiu cu un concert de muzica militara.

 

Vineri, 9 august 2024

 

-ora 18.30 la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” va avea loc deschiderea expozitiei temporare de fotografie „FotoSinteze. Parcurile din Bucuresti #AranjateDeLiana”, deschisa cu prilejul „Zilei Internationale a Gradinilor Zoologice si Parcurilor”.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Scheletul gatului girafei are in compozitia sa acelasi numar de oase ca si in cazul omului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

la biserica ,preotul se intalneste cu un tanar enorias
-Ce te aduce la biserica ,Ioane?
-Iaca,am venit sa ma spovedesc.
-Nu-i nevoie,ti-am citit blogul..

› vrei mai mult