Muzee pentru copii si locuri cool din Europa pe care sa le vezi intr-o vacanta

30 mai 2016, 12:56

Muzee pentru copii si locuri cool din Europa pe care sa le vezi intr-o vacanta

Astãzi, vacanța mare nu mai vine cu trenul din Franța, ci cu zboruri și neapãrat cu avionul. Dacã pãrinții tãi au planificat excursii prin Europa în lunile care urmeazã, pune-ți la punct o listã cu atracții cool și locuri pe care tu ai vrea sã le vezi. Cel puțin o dupã-amiazã ar trebui sã îți fie rezervatã, doar aveți drepturi egale în familie. Aflã care sunt cele mai interesante locuri din Europa dacã pleci într-un city break în Italia, într-o vacanțã în Barcelona, un sejur în Istanbul sau dacã zbori spre Atena.

 

Joaca-te de-a adultul la Muzeul copiilor din Roma

 

Joacã-te de-a adultul la Muzeul copiilor din Roma 

 

Poate cã ai vãzut animația Zootopia. Ei bine, dacã ajungi într-un sejur la Roma, poți vizita Muzeul copiilor din Roma, un loc foarte prietenos, mai ales dacã ai frați mai mici. E un loc unde poți juca și tu un rol temporar în lumea adulților, sã afli cum ar fi sã lucrezi într-o bancã, sã fii bucãtar sau vânzãtor într-un supermarket, ori sã experimentezi cu poțiuni magice și compuși chimici despre care nu ai mai auzit pânã acum. În plus, ai șansa sã interacționezi cu alți copii de vârsta ta, sã asculți povești sau sã afli povești despre istoria Romei sau despre Colosseum.

 

Și dacã tot veni vorba de Roma, unul dintre locurile pe care ar trebui sã le vezi alãturi de pãrinții tãi e Colosseumul, da,  locul acela unde în urmã cu mii de ani se luptau animale fioroase și mai târziu, gladiatorii romani. Dacã știi cum sã-ți îndrumi pãrinții, s-ar putea sã-i convingi sã te lase sã probezi un costum pentru copii și sã te lupți cu arme din lemn. Sunt mini-școli de gladiatori pentru copii în zonã.

 

Ce zici, te-ar tenta sã fii gladiator pentru o zi în Roma sau mai degrabã ai prefera sã te joci într-un muzeu dedicat exclusiv copiilor? Muzeul copiilor se aflã chiar lângã Piazza del Popolo și e dedicat, cu precãdere, copiilor pânã în 12 ani. Dacã ești deja în școala generalã, pune pe lista obiectivelor pe care tu ai vrea sã le vezi într-un city break in Roma, Technotown. Poți intra în contact cu tot felul de tehnologii de ultimã orã și participa la experimente științifice. În plus, poți face o cãlãtorie interactivã ca într-un joc pe calculator în Roma Anticã. Cool, nu?

 

Aflã despre începuturile curentului renascentist în Florența

 

Aflã despre începuturile curentului renascentist în Florența 

 

Iar dacã știi deja cã în iunie aveți bilete de avion București-Florența, orașul acela cu catedrala imensã, ai la dispoziție cel puțin la fel de multe locuri pe care sã le vizitezi. În Palazzo Vecchio, pe care pãrinții tãi s-ar putea sã-l viziteze, e un Muzeu al copiilor (în italianã se numește Museo dei Ragazzi), unde poți participa la un tur de 90 minute prin intermediul cãruia vei afla istoria medievalã a orașului și detalii despre cea mai importantã familie care a trãit în Florența, familia Medici. Dacã ai frãțiori mai mici, nu-i nicio problemã, istoria e povestitã diferit pentru copiii de pânã în 10 ani. Dacã aveți la dispoziție mai mult timp, pune pe lista ta Muzeul de Istorie naturalã și Muzeul La Specola, cel mai vechi muzeul de științã din Europa, cu schelete și animale împãiate.

 

Și poate cã ți-ar plãcea mai mult sã vezi orașul de la înãlțime decât sã stai la cozi și sã intri în niște încãperi destul de reci. Propune-le pãrinților tãi sã mergeți cu autobuzul pânã la Piazzale Michelangiolo, de unde veți avea parte de cele mai frumoase vederi panoramice deasupra orașului.

 

A, și mai pune pe lista ta încã o propunere pentru un city break in Florența. Trebuie sã ajungeți în Piazza della Republica, unul dintre cele mai mișto locuri din Florența, unde te poți da în carusel. Și dupã ce ai fãcut o turã, du-ți pãrinții de mânã pânã la magazinul Bartolucci din apropiere. Acolo o sã gãsești cele mai frumoase pãpuși de lemn Pinocchio. Poate ți-ar plãcea sã-ți cumperi una, chiar dacã ai trecut de ceva vreme de timpurile când te jucai cu pãpuși. Ia-ți un suvenir ca sã-ți amintești cu drag de vremurile când citeai sau ascultai povești.

 

Savureazã înghetatã dupã înghetatã la Milano

 

Savureazã înghetatã dupã înghetatã la Milano  

 

Cu siguranțã ți-ai pus pe listã ceva ce trebuie numaidecât sã încerci într-un sejur în Italia - gelato, așa cã nu mai e nevoie sã îți mai amintim cã e unul dintre specialitãþile locale delicioase pe care sã nu le ratezi.

 

Dar dacã tot veni vorba de mâncãruri și lucruri pe care ai vrea sã le încerci în Italia, ce zici sã te alãturi unui grup de copii care învațã sã gãteascã? Ești pasionat de gãtit și te-ai uitat la mai toate emisiunile ca MasterChef? In acest caz, un city break in Milano modul perfect prin care ai putea învãța câteva trucuri în bucãtãrie și câteva rețele simple pe care sã le perfecționezi acasã.

 

Iar dacã locurile tale preferate când vizitați un oraș nou sunt muzeele, noteazã-þi numele câtorva muzee care s-ar putea sã te intereseze: Muzeul de Istorie naturalã din Milano, unde principala atracție sunt scheletele unor dinozauri cu organe interne fosilizate.

 

Descoperã leagãnul civilizatiei la Atena

 

Nici capitala Greciei nu stã mai prejos când vine vorba de spații și muzee dedicate copiilor, așa cã poți adãuga ușor câteva obiective pe lista ta de vacanțã dacã urmeazã sã pleci într-un city break in Atena alãturi de pãrinți.

 

Printre cele mai cool locuri unde poți ajunge se numãrã Muzeul elen pentru copii, care se aflã în cartierul Plaka. E un muzeu interactiv pe care frãțiorii mai mici o sã-l îndrãgeascã cu siguranțã. E locul unde vei afla cum funcționeazã și cum sunt fãcute diferite obiecte. Și nu în ultimul rând, o sã afli și câteva principii ale geometriei lui Pitagoras, explicate mult mai prietenos decât la școalã.


Un al doilea muzeu pe care meritã sã-l vezi e Muzeul de istorie naturalã Goulandris, potrivit pentru copii pânã în 12-14 ani. Prin intermediul unor prezentãri interactive despre Terra, poți afla mai multe informații despre diferite habitate în care sunt implicate mii de specii de animale și plante, dar și lucruri inedite despre celelalte planete din Sistemul solar.

 

Iar dacã vrei sã împaci întreaga familie, de la mic la mare, ai putea vizita alãturi de pãrinții tãi Planetariumul Fundației Eugenides, unde atât copiii, cât și adulții se pot familiariza cu lumea științei prin intermediul unor jocuri și proiecții interactive. Pentru copii mai mici sunt proiecții din Micul Prinț, iar pentru cei mai mari, cãlãtorii în spațiu cum rar ți-a mai fost dat sã vezi. Oricât de cald e afarã luați cu voi o jachetã, pentru cã în Planetariu e destul de rãcoare. Ce spui, pe tine te-ar tenta sã zbori spre Atena, capitala lumii antice?

 

 

Pregãteste-te sã devii magician sau om de stiintã în Barcelona 

 

Barcelona e un loc unic în Europa atât pentru adulți, cât și pentru copii. Așa cã nu îți va fi greu sã îți convingi pãrinții cã vrei un city break în Barcelona sau o vacanțã în Spania pentru lunile de vacanțã. Începe-ți aventura în frumosul oraș spaniol cu o vizitã la Aquariumul din Portul Vel, un loc absolut fascinant, în care vei vedea peste 11.000 specii din lumea acvaticã. De pe lista prãdãtorii nu lipsesc rechii, delfinii prietenoși, sutele de feluri de pești exotici sau crocodilii.

 

Iar când vine vorba de muzee, oferta pentru Barcelona e infinitã, trebuie sã te hotãrãști ce îți dorești cel mai mult sã vezi. În topul listei se aflã Muzeul științei din Barcelona, cel mai mare muzeu al științei din Europa, CosmoCaixa, cu 6 etaje numai bune de explorat. Vei gãsi o pãdure inundatã de ape care e replica unor teritorii mlãștinoase din Amazon, o camerã special amenajatã cu istoria Terrei în diferite perioade geologice, dar și un telescop care e principala atracția a muzeului atât pentru copii, cât și pentru adulți.

 

În cazul în care ești la vârsta la care îți dorești sã devii inventator celebru sau om de științã, s-ar putea sã îți gãsești inspirația la Muzeul Ideilor și al Invențiilor, un muzeu tematic cu un colț dedicat ideilor absurde, o camerã pentru societãțile inovatoare ale viitorului îndepãrtat și un Reflectionarium. Pânã și toaletele pentru copii sunt diferite de ce ai vãzut pânã acum. Iar dacã ai vreo invenție pe care o ții într-un folder pe computer sau în jurnalul tãu, poți sã o iei cu tine și sã o lași la muzeul din Barcelona. Copiii și adolescenții sunt invitați sã contribuie cu idei și proiecte. N-ai de unde sã știi, poate ideea ta va fi aleasã și transformatã în realitate. În fiecare lunã este ales câte un câștigãtor.

 

Mai avem câteva idei pentru Barcelona care s-ar putea sã ți se parã interesante. Unul dintre ele e Muzeul ciocolatei din Barcelona, în interiorul cãruia poți afla povestea ciocolatei de la origini și pânã în prezent. Partea și mai bunã e cã sunt numeroase workshop-uri la care poți participa și degusta ciocolatã. Încheie-ți sejurul în Barcelona cu o vizitã la Muzeul magiei, unde se țin spectacole de magie în fiecare sâmbãtã și duminicã. Poate prinzi niște trucuri și te faci magician.


Sursa foto: shutterstock.com


 

 

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Aceasta zi poate deveni foarte eficienta pentru tine, daca ai destula rabdare si tenacitate. S-ar putea ca acest lucru sa iti dea multe batai de cap, deoarece stai cam prost la acest capitol. Tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi si sa te focusezi doar asupra acestui lucru, sa nu te pierzi cu firea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Taipanul de uscat, intalnit in Australia, in zona central-estica, este considerat cel mai veninos sarpe din lume. Din fericire, nu iese prea des in calea oamenilor si ataca doar daca este atacat.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Sotul:
- Iti promit ca te fac cea mai fericita femeie din lume.
Sotia:
- Cand pleci?

› vrei mai mult