Motivatia si increderea in fortele proprii. O discutie neincetata despre putere interioara, in trei pasi simpli

18 februarie 2022, 08:18

baloane zambitoare
Iti construiesti obiective si apoi le amani. Scrii o lista cu lucruri de facut, dar apoi nu o urmaresti. Asta se întampla de ceva timp, iar tu nu întelegi ce faci sau, mai exact, ce nu faci corect. Ca oameni, suntem extraordinari la a gandi planuri, dar le punem mai greu în aplicare. Ceva se pierde pe drum si cel mai probabil acel ceva se numeste motivatie. Lipsa acesteia frustreaza si duce de multe ori la depresie, comparatii inutile si învinovatire. Din pacate, este creata de propriile convingeri si de lipsa de actiune. De aceea, te invitam sa îti faci un plan bine structurat pentru a trece de la procrastinare la proactivitate. Cum treci de emotiile grele si negre si reusesti sa duci la bun sfarsit un proiect? Iata trei pasi simpli:

1. Fii pozitiv


Te-ai gandit pana acum în ce moment te copleseste amanarea? Cand esti într-o stare proasta, nu? Amanarea direct proportionala cu dispozitia grea a fost demonstrata într-un grup de studenti melancolici si suparati, care credeau ca starea lor de spirit poate fi schimbata si care aveau acces la distractii de tot felul. Cercetarile arata ca fericirea creste productivitatea si succesul. Te poti ajuta de vitamine si suplimente pentru memorie pentru a combate epuizarea si a stimula sistemul imunitar. Ce îi învata armata pe recruti pentru a-i întari din punct de vedere mental? Nu, nu este lupta corp la corp. Este optimismul!

 

Cum devii optimist daca nu simti asta? Monitorizeaza progresul pe care îl faci si sarbatoreste-l. Cercetatoarea Teresa Amabile de la Harvard a descoperit ca nimic nu este mai motivant decat progresul. Psihologii îl numesc „principiul progresului”: dintre toate evenimentele pozitive care influenteaza viata profesionala a unui om, cel mai intens este evolutia semnificativa în munca. Iar dintre toate evenimentele negative, cel mai puternic este opusul progresului, adica esecul în munca. De altfel, facilitarea progresului este cea mai eficienta modalitate prin care managerii de departament pot influenta evolutia profesionala a angajatilor.

2. Recompenseaza-te


Recunoaste: recompensele fac bine la suflet, penalitatile nu, si de aceea ambele pot functiona bine pentru a te motiva. Cercetarile arata ca recompensele sunt responsabile pentru trei sferturi din motivele pentru care faci lucruri. Cercetarile arata ca interesul personal perceput, recompensele pe care cineva crede ca sunt în joc, reprezinta cel mai important factor în prezicerea satisfactiei fata de munca. De altfel, reprezinta 75% din motivatia interioara spre succes si realizari marete. Asa ca rasfata-te ori de cate ori ai trecut un prag si ai încheiat o sarcina, fie ea mai grea sau usoara.

3. Presiunea nu-i un lucru asa rau


Studiile afirma ca presiunea colegilor îi ajuta pe copii mai mult decat îi doare. Interesant, nu-i asa, avand în vedere ca te-ai gandit ca presiunea produce exact opusul. Recunoaste: ca adult, esti un copil mare care se preface din cand în cand ca este matur, iar asta poate fi obositor. De aceea, înconjoara-te de oameni cu care doresti sa fii cu adevarat, pentru ca acest lucru reduce oboseala minciunii de a fi altcineva.

 

De exemplu, cand oamenii se alatura unor grupuri în care schimbarea pare posibila, potentialul ca schimbarea respectiva sa aiba loc devine reala. Grupurile cu care te asociezi determina adesea tipul de persoana care devii. Pentru persoanele care doresc o sanatate îmbunatatita, asocierea cu alti oameni sanatosi este de obicei calea cea mai puternica si cea mai directa de schimbare. Carlin Flora, autoarea cartii „Friendfluence”, care a studiat bazele prieteniei, considera ca alaturi de oamenii potriviti, poti dezvolta obiceiurile alimentare, de sanatate si chiar aspiratiile de cariera conforme cu prietenii tai. Daca faci parte dintr-un grup de oameni care au obiective cu adevarat înalte pentru ei însisi, vei dobandi acelasi sentiment de seriozitate.

 

În concluzie, esti suma alegerilor pe care le faci. Daca simti ca ai pierdut încrederea în fortele proprii, trebuie cumva sa o dobandesti. Daca stai pe loc, nu evoluezi, dar daca faci pasi înainte, atunci ai mari sanse sa realizezi tot ce ti-ai dorit în viata.

 

Sursa foto: Unsplash.com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


O vizita neasteptata iti da peste cap tot programul. Hai, nu dezarmam si incerca sa fii o gazda placuta. Chiar si asa, daca vei sti sa fii diplomat/a, vei scapa foarte repede de musafir.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Colosul din Rhodos a fost construit intre anii 292-280 i.Hr.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un tip in stare de ebrietate, isi duce prietenii de pahar in apartamentul lui, sa-i culce.... Langa pat se afla un gong.
-Ce-i cu gong-ul ala?intreaba prietenii, clatinindu-se.
-Nu-i gong, e un ceas vorbitor...
-Serioooos ? Un ceas vorbitor?
-Ca sa va conving, priviti... spune tipul si apucind gongul trase o lovitura puternica in el. Curind, o voce de cealalta parte a peretelui, striga:
-E 3 dimineata, nenorocitule!

› vrei mai mult