Mii de copii institutionalizati au nevoie de psihoterapie in lupta cu traumele

6 decembrie 2022, 11:16

Nu le putem aduce familiile inapoi, dar le putem vindeca sufletul copiilor abandonati
Ajungem MARI

Ajungem MARI, cel mai mare program educational in sprijinul copiilor din sistemul de protectie din Romania, da startul campaniei „Suflet fragil, caut o inima mare!”, pentru a atrage atentia asupra nevoilor emotionale ale acestora si necesitatii psihoterapiei pe termen lung.

Copiii din centrele de plasament traiesc un Craciun de singuratate, an de an. Niciun camion plin cu dulciuri si jucarii nu le poate aduce familia inapoi. Dar exista un cadou ce le poate vindeca sufletul ranit - psihoterapia. Ajungem MARI doreste sa le aduca acestor copii un strop de speranta si sa vindece, cu ajutorul terapiei, traumele provocate de abandon, abuz, separarea timpurie de familie. Traumele acestea au provocat rani adanci in sufletele lor, despre care se vorbeste mult prea putin, pentru ca (aparent) nu se vad. Totusi, acestea pot lua forme „vizibile” serioase: delincventa, abandon scolar, imposibilitatea de a se integra in comunitate.

„Ne dorim ca in urma acestei campanii sa le oferim cat mai multor copii sansa de a avea tot ce nu au acum: Iubire, Familie, Viitor, Educatie, Sustinere, Incurajare, Acceptare, Curaj, Prietenie, Experiente. Ne dorim cat mai multi copii cu suflete vindecate prin TERAPIE. Haideti sa punem impreuna un „globulet” cu iubire, acceptare, viitor in bradul copiilor institutionalizati. Un brad pe care sa nu il mai despodobim dupa Craciun, pentru ca ei au nevoie de sprijinul nostru si dupa Sarbatori. Terapia este un proces de durata, iar de cele mai multe ori, pentru rezultate vizibile este nevoie de cel putin 1 an de psihoterapie. Doneaza pentru copiii abandonati si ajuta-i sa mearga la sedinte de psihoterapie.” - Vivianda Nicolae, Vicepresedinte Ajungem MARI.

Oricine vrea sa sprijine programul de psihoterapie pentru copiii din centrele de plasament derulat de Ajungem MARI o poate face donand 4 euro pe luna printr-un un SMS la numarul 8864 cu textul „IUBIRE”. Sau poate alege o alta forma de donatie disponibila pe site-ul www.ajungemmari.ro (transfer bancar, redirectionare 20% din impozitul pe venit/profit etc.).

Psihoterapia poate salva mii de vieti!

In Romania, subiectul psihoterapiei este inca unul foarte delicat. Emotiile in sine reprezinta un subiect sensibil, iar cand vine vorba de copiii din centrele de plasament, lucrurile sunt si mai complicate.

In prezent, 70 de copii si tineri institutionalizati beneficiaza de sedinte saptamanale de terapie prin programul derulat de Ajungem MARI. Pana acum, asociatia a ajutat 287 copii si tineri sa beneficieze saptamanal de psihoterapie. Unii dintre acestia au beneficiat de terapie un an sau chiar doi.

„De multe ori auzeam , asa ca ma retrageam in propria mea lume unde sufeream in tacere si asteptam ca timpul sa treaca, iar eu sa fiu fericita, ceea ce nu se intampla si, astfel, uitam sa fiu fericita. Daca pot inspira pe oricine sa faca terapie, as spune: nu astepta ca timpul sa-ti rezolve problemele. Daca asteptam ca viata sa nu mai fie grea, uitam sa ne mai bucuram si uitam sa punem binele nostru pe primul loc. Nu astepta ca cineva sa faca ceva bun pentru tine, incepe prin a face tu ceva bun pentru tine. Eu am inceput cand am acceptat propunerea Iarinei, coordonatoarea Ajungem MARI, de a face terapie si ii MULTUMESC MULT atat ei, cat si celorlalti voluntari pentru sustinere si contributii ca terapia sa aiba loc” - Sara, beneficiar al programului de terapie Ajungem MARI

45.000 de copii in sistemul de protectie din Romania

Centrele de plasament din Bucuresti si din tara sunt pline insa de copii si tineri care au nevoie sa li se oblojeasca ranile emotionale. Copiii institutionalizati reprezinta una dintre categoriile cu risc crescut de a dezvolta tulburari de sanatate mintala, potrivit „Strategiei nationale pentru sanatatea mintala a copilului si adolescentului 2016-2020”;

Sunt 45.000 de copii in sistemul de protectie din tara. Aproximativ 9.000 intra in sistem anual, ca urmare a abandonului sau tragediilor care le lovesc familiile. Cei mai multi au suferit traume emotionale care le afecteaza puternic viata. Foarte putini dintre acestia ajung la consiliere psihologica si psihoterapie, iar majoritatea interventiilor sunt realizate in situatii de criza (delincventa, abandon scolar etc.), nu ca preventie.

Costul mediul al unei sedinte de psihoterapie este 120 lei* (*discounturi obtinute de Ajungem MARI). Pentru a sustine psihoterapia unui copil timp de o luna, avem nevoie de 480 lei.

Cum puteti dona pentru programul de psihoterapie al Ajungem MARI

Trimite un SMS la numarul 8864 cu textul „IUBIRE” si doneaza 4 euro pe luna. Campania de donatii recurente lunare prin SMS se desfasoara in perioada 30 noiembrie 2022 – 29 noiembrie 2023.

Valoarea Donatiei este de 4 Euro/luna. Suma alocata cauzei este de 4 Euro. Nu se percepe TVA pentru donatiile de pe abonament. In retelele Digi Mobil, Orange si Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplatite, TVA-ul a fost retinut la achizitionarea creditului. Pentru donatiile de pe cartele preplatite, in reteaua Vodafone utilizatorii nu platesc TVA. Dezabonarea se poate face oricand prin trimiterea mesajului „STOP IUBIRE” la numarul 8864. Campanie realizata cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile si Vodafone Romania.

Exista si alte optiuni de donatii. Detalii pe site-ul www.ajungemmari.ro.

Campania Ajungem MARI

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sansele ca "el" sa devina campion mondial la sah sunt de 100 de ori mai mari decat in cazul "ei".

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Cate continente sunt?
-5!
-Numeste-mi-le!
-1, 2, 3, 4, 5!

› vrei mai mult