Lectia de patrimoniu Bucuresti

16 octombrie 2020, 15:50

Lectia de patrimoniu Bucuresti

Un proiect pilot de educatie online pentru patrimoniul cultural

 Lectia de patrimoniu Bucuresti

Ce este patrimoniul cultural? Cine sunt personalitatile care au contribuit la dezvoltarea orasului si care sunt locurile care pastreaza urmele devenirii sale? Cum coabita lumea rurala cu cea urbana intr-un oras in perpetua schimbare? Care erau locurile de recreere ale bucurestenilor? Ori meseriile, obiceiurile si traditiile in orasul vechi si cum s-au transformat ele pana in zilele noastre? Cum au influentat toate acestea devenirea Capitalei contemporane si, mai cu seama, cum sunt ele relevante astazi si de ce merita cunoscute? sunt doar cateva dintre temele discutate si intrebarile lansate in cadrul Lectiei de patrimoniu Bucuresti, un proiect pilot de educatie pentru patrimoniu prin care copiii si adolescentii sunt invitati sa descopere diversitatea culturala a orasului nostru.

 

„Povestim despre locuri si monumente istorice, despre traditii si, mai ales, despre oamenii care le-au dat viata. intelegem si punem laolalta istorie, arhitectura, arta, spiritualitate, etnografie, antropologie, asa cum se imbina acestea firesc, in obiectivele de patrimoniu. Propunem activitati creative. Calatorim impreuna in inima Bucurestilor de-altadata”, declara Adriana Scripcariu, istoric de arta, cea care da viata acestui proiect.

 

Lectia de patrimoniu este un proiect de e-learning sise adreseaza deopotriva elevilor (7-18 ani), parintilor si cadrelor didactice. O introducere in domeniul patrimoniului cultural, cu exemple din Bucuresti si din Romania, sub forma unor episoade saptamanale realizate si gazduite de scoala de la Piscu si prezentate de Adriana Scripcariu impreuna cu fiica ei, Maria. Etapa pilot a proiectului se deruleaza pana in luna noiembrie 2020 si cuprinde 20 de lectii interactive online. in total, aproape 6 ore de material audio-vizual accesibil gratuit scolilor, bibliotecilor, asociatiilor care deruleaza activitati educationale, precum si tuturor celor interesati sa cunoasca orasul altfel. Proiectul se bucura de atentia publicului, lectiile acumuland deja peste 27.000 de vizualizari pe YouTube si peste 132.000 pe Facebook.

 

Initiat si sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Generala de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public (fosta Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic) si realizat de scoala de la Piscu, Lectia de patrimoniu Bucuresti a luat nastere in aceasta primavara, in plina izolare, ca raspuns la o necesitate acut resimtita deopotriva in mediul cultural si educational autohton. in contextul epidemiei cu noul coronavirus Covid-19, sistemul de educatie romanesc este nevoit sa se adapteze rapid, reconfigurand infrastructura de invatare, materialele didactice si formatul lectiilor. Ne dorim sa venim in intampinarea cadrelor didactice si a parintilor – nevoiti sa devina de multe ori profesorii de-acasa ai copiilor lor – cu un suport educational inovativ, interactiv si adaptat nevoilor contemporane de studiu ale publicului tanar. Promovam patrimoniul cultural local si, impreuna, invatam sa ne (re)apropriem orasul.

 

Unde pot fi urmarite lectiile de patrimoniu?

 

Episoadele au o durata medie de 15-20 minute si sunt disponibile online, gratuit – fiecare nou episod este incarcat in fiecare miercuri seara pe canalul YouTube AMPT si pe pagina de Facebook Lectia de patrimoniu Bucuresti. Cu un suport vizual extraordinar de bogat si urmand o structura flexibila, lectiile contin explicatii, provocari si exercitii, carti si resurse de invatare; faciliteaza momente de ragaz destinate explorarii digitale sau la pas a orasului si pun la dispozitia publicului materiale foto-video inedite de arhiva. in plus, pe pagina de Facebook a proiectului copiii pot participa la diverse concursuri cu premii si pot accesa continut suplimentar care sa ii ghideze in calatoria prin Bucurestii de ieri si de azi.

 

De asemenea, tot in fiecare miercuri, lectiile sunt difuzate de Trinitas TV (de la ora 20:30) si de Radio Trinitas – in cadrul emisiunii Bucuria Povestilor (exclusiv in format audio).

Cauta pe YouTube playlist-ul Lectia de patrimoniu sau acceseaza direct link-ul catre canalul YouTube AMPT. Iata cateva dintre titlurile lectiilor ce pot fi deja urmarite online:

 

Petrece toamna altfel si exploreaza orasul alaturi de Lectia de patrimoniu Bucuresti!

Lectia de patrimoniu Bucuresti este un proiect initiat si sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Generala de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public (fosta Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic) si realizat de scoala de la Piscu, in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National al taranului Roman, DEM Creativ, trei parale si Anton Pann Ensemble.

Concept, documentare si scenariu: Adriana Scripcariu

Prezentat de: Maria si Adriana Scripcariu

Filmare: Andi Ostafi

Editare video: Diana Iabrasu, Vladimir Trasa

Desene si linogravuri: Maria, Teodora, Grigore, Tecla si Ioan Scripcariu 

***

Directia Generala de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public (fosta Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic) – DGAPMFP este un serviciu public de interes local al Municipiului Bucuresti, avand ca obiectiv administrarea monumentelor de for public proprietate a Municipiului Bucuresti, respectiv organizarea activitatilor tehnico-economice privind conservarea, restaurarea, protejarea, verificarea, evidenta, intretinerea, amplasarea si punerea in valoare a acestora. DGAPMFP raspunde de intocmirea si administrarea registrului local al patrimoniului turistic al Capitalei. Totodata, DGAPMFP initiaza, sustine sau deruleaza evenimente si proiecte culturale cu scopul de a promova patrimoniul cultural al Capitalei. / ampt.ro

 

Scoala de la Piscu este un loc, o stare de spirit si o provocare pentru oricine doreste sa simta frumusetea patrimoniului cultural romanesc si sa se familiarizeze cu valorile acestuia. S-a nascut din proiectele Asociaþiei Gaspar, Baltasar & Melchior, ONG cu misiune cultural-educativa care lucreaza din anul 2006 in satul Piscu (jud. Ilfov), fosta vatra de olari. Ne dorim sa contribuim la formarea unor generatii mai constiente de mostenirea noastra culturala si mai atasate de acest frumos martor al istoriei. Cum? Prin ateliere, tabere de creatie, scoli de vara, intalniri, carti despre patrimoniul cultural pe intelesul tuturor, o scoala primara cu specific de patrimoniu, cercetare antropologica, o platforma culturala on-line si, in curand, un muzeu-scoala. Pentru a supravietui, patrimoniul cultural are nevoie de dragoste! / piscu.ro

 

Facebook: facebook.com/Patrimoniulcultural/

E-mail: patrimoniul.cultural@gmail.com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Commonweakth Bay (Antartica) este locul cu cel mai puternic vant.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula la scoala. Cum era ziua invatatoarei fiecare dintre copii vine pe rand si ii da un cadou.
Vine Ionescu, fiul brutarului, si ii itinde o cutie. Invatatoarea o ia, o agita putin si zice :
- Sunt franzele nu ?
- Da. Raspunde Ionescu.
Vine Stanescu, fiul macelarului, si ii intinde o cutie. invatatoarea o agita usor .. miroase cutia si zice:
- Cotlete de porc nu ?
- Da. Raspunde Stanescu.
Vine Bula , tatal lui avea un magazin de bauturi alcoolice, si ii intinde o cutie. Invatatoarea agita cutia de 2 ori si observa ca dintr-un colt incepe sa picure. Pune degetul pe cutie apoi il baga in gura si zice :
- E vin alb nu ?
- Nu.
Invatatoarea pune iar degetul pe cutie si apoi il baga in gura si zice:
- Hmmm... e sampanie nu ?
- Nu. Zice Bula.
- Ma dau batuta. Ce e ?
- Un catelus

› vrei mai mult