Lansarea cartii "Haiku siberian" in prezenta autoarelor

9 noiembrie 2023, 09:18

Lansarea cartii "Haiku siberian" in prezenta autoarelor

Sunteti asteptati la intalnirea cu doua autoare speciale din Lituania, Jurga Vile si Lina Itagaki, autoarele romanului grafic "Haiku siberian."

“Haiku siberian” este un roman grafic inspirat din povestea adevarata de viata a tatalui scriitoarei Jurga Vile, care a fost deportat in Siberia impreuna cu familia de catre regimul sovietic. Succesul cartii s-a datorat felului unic in care autoarele au reusit sa transforme in poezie, emotie si ilustratie o tema atat de grea si sensibila.

Editura Frontiera a publicat aceasta carte in 2021 si acum, cu sprijinul Ambasadei Lituaniei, a organizat vizita celor doua autoare in Romania. Publicul este invitat la intalnirea cu autoarele marti, 14 noiembrie, incepand cu ora 19.00, la libraria Seneca Anticafe, str. Arhitect Ion Mincu, nr.1, Bucuresti, unde va avea loc o prezentare de carte si o sesiune de autografe.

Povestea despre deportarea in Siberia a unui baietel, Algis, impreuna cu familia sa a impresionat lumea europeana a cartii inca de la aparitia sa in 2017 si a adunat premii literare importante.

Povestea lui Algis incepe intr-o dimineata din anul 1941, cand armata sovietica soseste in satucul in care acesta traieste. Soldatii bat cu furie in usile oamenilor si le dau tuturor 10 minute sa se suie in trenul care duce spre Siberia.

“Povestea lui Algis este o poveste adevarata - si nu doar pentru ca Algis este tatal autoarei, ci si  pentru ca experiente precum cele traite de deportatii in Siberia nu pot fi inventate. Ceea ce s-a intamplat cu omenirea in secolul XX bate orice fictiune, insa suntem sortiti sa repetam istoria daca o uitam. Faptul ca acest recurs la istorie vine sub forma moderna a romanului grafic mi se pare o alegere extrem de inspirata. Asa ar trebui sa fie spusa istoria - nu ca o lectie plicticoasa, ci ca un cutremur vizual si narativ.” - Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera

Jurga Vile este scriitoare, traducatoare si scenarista din Lituania. Romanul grafic Haiku siberian (2017) a fost prima carte a autoarei si a fost distinsa cu numeroase premii internationale. Lina Itagaki este ilustratoare si designer din Lituania. Este pasionata de banda desenata si de istoria Lituaniei. De curand, si-a deschis propria editura de carte pentru copii.

Cartea Haiku siberian se adreseaza copiilor de peste 10 ani, dar si adultilor pasionati de acest tip de produs literar. Cartea are 240 de pagini, pretul de 69 lei si este disponibila pe site-ul editurii si in librariile partenere.

Haiku siberian afis

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Ca e vacanta sau nu, se pare ca tu nu te saturi de ea. Totusi, ar trebui sa te gandesti si la scoala, la colegi sau la felul cum se vor desfasura activitatile de la clasa.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pe Marte se gaseste cel mai inalt vulcan si munte din sistemul nostru solar, de 3 ori mai inalt decat Everestul. La polii planetei Marte se gaseste gheata.

› vrei mai mult

Bancul zilei

2 pereti vorbesc:
-Ne intalnim la colt!

› vrei mai mult