Islanda, pe harta tarilor documentate in cadrul La NORD de cuvinte

31 octombrie 2023, 09:15

Islanda - Lava vulcan

Pe harta locurilor nordice indepartate, fotografiate de Rares Besliu pentru proiectul „La NORD de cuvinte”, se adauga acum si Islanda, „tara de gheata si de foc”. Documentarea acesteia se realizeaza prin intermediul rezidentei culturale din cadrul Programului RO-CULTURA, prin Granturile SEE 2014-2021, Fondul pentru relatii bilaterale, si se va finaliza cu organizarea unei expozitii fotografice la Reykjavik, fiind primul eveniment international al proiectului.

Cu aceasta ocazie, vietuitoarele fotografiate in Islanda se alatura celor din Romania si de la Polul Nord, iar vocea lor se va face auzita in capitala tarii lor si nu numai. De data aceasta, mesajele transmise de ele vor fi in engleza, iar sfaturile de sustenabilitate vor fi intelese de cat mai multi oameni, pentru ca fiecare poate contribui la grija pentru natura.

„Am avut sansa pana acum sa fotografiez doua dintre cele trei eruptii vulcanice din Islanda, ce au avut loc consecutiv in ultimii trei ani. A fost o experienta de nedescris, dar si momentul in care am realizat cat suntem de mici in fata naturii. Desi nu putem controla aceste fenomene, putem ajuta natura sa supravietuiasca. Acum, datorita rezidentei culturale obtinute, am ocazia sa ma reintorc in Islanda, intr-un loc pe care il consider obiect de studiu si foarte important pentru proiectul La NORD de cuvinte. E tara contrastelor, cu ghetari, dar si cu vulcani; cu peisaje spectaculoase, dar fara copaci. Sunt curios ce perspective voi avea de data asta si cum o voi vedea prin prisma efectelor schimbarilor climatice. Sper ca aurora boreala sa coloreze fotografiile si sa reusesc sa pastrez nota optimista pe care mi-o doresc in proiect”, spune Rares Besliu

Islanda este o tara de referinta pentru schimbarile climatice, fiind locul unde s-a topit Okjokull, ghetarul care a fost declarat disparut in 2014. In 1890, acesta acoperea 16 kilometri patrati, dar in 2012 nu mai avea decat 700 de metri patrati. In locul lui, in 2019 a fost construit un monument prin intermediul caruia se trage un semnal de alarma cu privire la efectele schimbarilor climatice si rapiditatea lor. In acelasi timp, oamenii de stiinta spun ca toti ghetarii din Islanda risca sa aiba aceeasi soarta si pot sa se topeasca pana in anul 2200. In prezent, in Islanda dispar aproximativ 10 miliarde de tone de gheata pe an, conform studiilor.

Ce va urma?

• Dupa rezidenta bilaterala organizata in parteneriat cu Ampop din Islanda, din cadrul proiectului La NORD de cuvinte va face parte si expozitia fotografica de la Oslo, organizata pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Evenimentul este realizat in parteneriat cu Ambasada Romaniei in Norvegia, cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR).

• Urmatoarea expeditie La NORD de cuvinte din acest an va fi in Arhipelagul Arctic Canadian, acolo unde traieste doua treimi din intreaga populatie de ursi polari si locul unde tundra se inverzeste, iar incendiile din padurile boreale sunt din ce in ce mai puternice din cauza schimbarilor climatice.

Proiectul este primul demers al Asociatiei „La NORD de cuvinte”, care-si propune ca, prin intermediul fotografiei, sa ajunga mai aproape de inimile oamenilor, sa ajute si sa contribuie la lupta impotriva efectelor schimbarilor climatice. Mai multe informatii, pe www.lanord.ro si pe instagram.com/lanord.ro

„La NORD de cuvinte” este un proiect sustinut de Canon Romania si WWF Romania - Fondul Mondial pentru Natura.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Furnicile nu dorm niciodata, asa cum dormim noi, oamenii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Domne!spune Bula.N-am nimic cu mana stanga!
-Ba da!zice dr..Din cauza alcolului.Nu mai beti nimik.
-Imposibil!Eu beau cu dreapta.

› vrei mai mult