Institutul Yunus Emre a organizat Festivalul Copiilor

23 aprilie 2024, 15:15

Ziua Suveranitatii Nationale si a Copilului

Cu prilejul zilei de 23 Aprilie, Ziua Suveranitatii Nationale si a Copilului, Institutul Yunus Emre a organizat Festivalul Copiilor în Bucuresti si Constanta. Aceasta zi importanta a fost daruita de Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Türkiye, nu doar copiilor turci, ci copiilor din întreaga lume. 

La Bucuresti festivalul a avut loc la Liceul Teoretic Dante Alighieri, prima institutie de învatamant din Romania în care s-a implementat Proiectul "Optiunea mea este limba turca."

La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Türkiye la Bucuresti, E.S. Özgür Kıvanç Altan, Primarul Sectorului 3, Dl. Robert Sorin Negoita, Directorul Institutului Yunus Emre din Romania, Dl. Mustafa Yıldız, reprezentanti ai Ministerului Educatiei din Romania, Directorul Liceul Teoretic Dante Alighieri, Dna. Maria Dan, precum si profesori si elevi.

Sute de copii pasionati de limba turca

În cadrul evenımentului, copiii au interpretat cantece în limba turca si romana, au recitat poezii si au prezentat cateva dansuri populare turcesti si romanesti. Dansuri care au fost acompaniate cu entuziasm de Ambasadorul Republicii Türkiye la Bucuresti, E.S. Özgür Kıvanç Altan si de ceilalti membri ai protocolului. Atmosfera a fost animata de zeci de baloane colorate eliberate în aer, purtand visele, dragostea pentru limba turca si admiratia pentru Türkiye. La finalul programului, toti copiii au fost serviti cu gustari, ceai si cafea, oferite cu sprijinul sponsorilor.

Evenimentul din Constanta a debutat cu un spectacol de magie sustinut de magicianul Adrian Cuciuc. Copiii au urmarit cu interes spectacolul de magie, au participat la un workshop de face painting  si au primit baloane modelate.

În cadrul evenimentului desfasurat la Constanta, copiii au participat la ateliere de limba turca si ateliere de creatie, precum pictura pe apa – Ebru, pictura cu nisip colorat, atelier de creatie florala din coconi de matase si atelier de modelaj din sapun – fructe parfumate.

Participantii au avut ocazia sa descopere si sa guste din deliciile bucatariei turcesti, precum si de a participa la numeroase activitati care au scos la lumina bogatia culturii turcesti.

Maria Dan, directoarea Liceului Dante Alighieri, a precizat : "Trebuie sa marturisesc ca am admirat întotdeauna atitudinea plina de dragoste a prietenilor nostri din Türkiye fata de copii, interesul si empatia lor fata de tanara generatie. A fi dedicat copiilor înseamna a fi dedicat viitorului. Domnule director, va multumim pentru ca le oferiti elevilor nostri posibilitatea de a învata limba turca.”

Directorul Institutului Yunus Emre din Romania, Mustafa Yıldız, a spus: "Suntem bucurosi ca am organizat prima editie a Festivalului Copiilor la Liceul Dante Alighieri, deoarece la aceasta scoala am implentat pentru prima data cursurile optionale de limba turca destinate elevilor acestui liceu, în cadrul Proiectului „Optiunea mea este limba turca”.

Suntem mandri ca organizam primul nostru festival pentru copii într-un loc în care limba turca este predata ca si curs optional pentru prima data în cadrul proiectului “Optiunea mea este limba turca". Copiii reflecta esenta universului; fiecare copil este o culoare diferita si o reflectie a aceleiasi esente. Copii, va dorim o Zi a Copilului de 23 aprilie fericita! Voi sunteti arhitectii viitorului nostru!"

Robert Sorin Negoita, Primarul Sectorului 3, si-a exprimat bucuria participarii la evenimentul organizat cu prilejul zilei de 23 Aprilie, Ziua Suveranitatii Nationale si a Copilului si a precizat ca învatarea limbii turce este benefica pentru copii.

Ambasadorul Republicii Türkiye la Bucuresti, E.S. Özgür Kıvanç Altan a declarat: "Astazi este o zi minunata. Noi sarbatorim Ziua Copilului pe 23 aprilie, iar voi o sarbatoriti pe 1 iunie, însa scopul nostru este unul si acelasi, respectiv de a ne exprima aprecierea fata de voi, copiii nostri, viitorul nostru.”

Proiectul "Optiunea mea este limba turca

Proiectul Optiunea mea este limba turca, dezvoltat de Institutul Yunus Emre, care asigura predarea limbii turce ca limba optionala în scolile de stat din peste zece tari, a fost implementat în Romania începand cu ianuarie 2024. Se estimeaza ca numarul elevilor din Romania participanti la proiect va ajunge la doua mii în anul scolar 2024-2025.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Reusesti sa termini de citit o carte inceputa mai demult. Deja te gandesti la urmatoarea carte pe doresti sa o citesti.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sugativa a fost descoperita in Anglia in 1863, dintr-o intamplare, un muncitor uitand sa adauge clei in cazanul cu hartie cruda.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un oltean se duce la doctor:
- Domnu' doctor, ma doare tare de tot capul.
- Creierul dumitale s-a dezvoltat foarte mult si nu mai incape in cap. Trebuie sa facem lobotomie, sa scoatem o bucata din el.
Dupa operatie doctorul il intreaba:
- Ei, mai te doare? Cum te simti?
- No, fain.

› vrei mai mult