Harta copiilor ramasi singuri in tara: Peste 75.800 de copii au cel putin un parinte la munca, in afara tarii

2 decembrie 2021, 13:59

Harta Romanie top judete

 

  • 75.800 de copii au cel putin un parinte la munca în strainatate.

  • Pe primul loc este judetul Suceava: în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii parinti plecati la munca în strainatate.

  • Aproape 700 de copii cu parintii plecati la munca în strainatate din cinci judete - Suceava, Iasi, Vaslui, Mures si Hunedoara - vor fi integrati în programe complexe de sprijin psiho-socio-educational.

 

Intr-o perioada sociala dificila, marcata de criza sanitara si de restrictii, peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui parinte, in tara, în urma migratiei economice a parintilor, arata statisticile oficiale*, care includ doar copiii aflati in evidenta serviciilor publice de asistenta sociala.

Organizatia Salvati Copiii Romania, cu sprijinul PEPCO Romania, va întari programul de sprijin pentru copiii ramasi singuri acasa, un fenomen sociologic de amploare, care are consecinte agravate, deopotriva psiho-emotionale si sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversam.

"Copiii ramasi singuri în tara, pentru ca parintii sunt nevoiti sa munceasca peste granite, au fost vulnerabilizati suplimentar, în aceasta perioada de criza sanitara. Multi dintre ei au trecut prin anxietatile acestei perioade fara sa o aiba pe mama alaturi. Izolarea sociala care a fost necesara, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat si mai mult, pentru ca si-au auzit parintii doar la telefon”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

TABLOU DE TARA: Harta copiilor ramasi singuri in tara

Cei mai multi copii ramasi singuri acasa sunt în judetele:

1

Suceava

7.216

2

Botosani

5.421

3

Iasi

4.448

4

Bacau

3.569

5

Neamt

3.527

6

Prahova

3.515

7

Vaslui

3.220

8

Galati

2.879

9

Maramures

2.836

10

Constanta

2.833

În etapa actuala a programului, peste 690 de copii cu parintii plecati la munca în strainatate din cinci judete - Suceava, Iasi, Vaslui, Mures si Hunedoara - vor fi integrati în programe complexe de sprijin psiho-socio-educational, cu sprijinul PEPCO Romania.

Cel mai mare numar de copii cu parintii plecati la munca în strainatate este în judetul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii parinti plecati la munca în strainatate.

Judetul Iasi se situeaza pe a treia pozitie în ceea ce priveste numarul copiilor cu parintii plecati la munca în strainatate: 4.448 de copii. Totodata, Iasi continua sa ocupe primul loc în topul judetelor cu copii aflati în sistemul de protectie speciala.

"Este o situatie foarte grea, mai ales atunci cand bunicii sunt în varsta. Pentru a preveni diferite situatii de risc, printre care si cel de institutionalizare, serviciile de sprijin pentru acesti copii si pentru persoanele în grija carora raman sunt extrem de importante.” (specialist SPAS judetul Iasi).

În judetul Vaslui, 3.220 de copii sunt înregistrati în evidentele serviciilor publice de asistenta sociala ca avand parinti plecati la munca în strainatate. Dupa Iasi, Vaslui este al doilea judet cu cel mai mare numar de copii aflati în sistemul de protectie speciala si detine a doua cea mai mica rata de ocupare a populatiei si a doua cea mai mare rata a somajuluI** din judetele din Romania.

În judetul Mures, conform statisticilor oficiale, 1.167 de copii sunt afectati de migratia economica a parintilor.

"Este greu sa îti stii copiii departe, dar nu am avut ce face. Denisa a suferit foarte mult, a avut o perioada în care nu mai voia sa iasa din casa, la scoala nu se juca cu copiii.Nici cu scoala nu s-a mai descurcat, ea care avea "Foarte Bine” mai tot timpul. De cand vine la doamna psiholog de la Salvati Copiii, lucrurile s-au schimbat în bine pentru ea. si mie mi-a fost de mare folos sa vorbesc cu doamna psiholog la telefon, ma ajuta sa stiu cum sa îi vorbesc fetei. Iar drumetiile si excursiile de vara aceasta si faptul ca am fost si noi, parintii, au fost nemaipomenite.” (mama, Sighisoara)

Mai mult decat atat, avand în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confrunta copiii si familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiasi program, Salvati Copiii Romania va acorda sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara.

Alti 700 de copii din cele cinci judete vor beneficia de activitatile din proiect, participand la activitati de educatie non-formala si consiliere individuala.

INTERVENTIA DIN PETRILA

În Petrila, 72% din populatie, inclusiv familiile cu copii, locuieste în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului judet, odata cu închiderea minelor, plecarea la munca în strainatate a devenit alternativa pentru parintii aflati în imposibilitatea de a obtine mijloacele de trai necesare.

Ultimele statistici indica un numar de 1.284 de copii cu parintii plecati la munca în strainatate, în tot judetul Hunedoara.

"Traim în continuare o perioada plina de neprevazut, de schimbari constante si adesea dificile, care îsi lasa amprenta pe noi toti, dar mai ales pe copiii care provin din comunitati si medii defavorizate. Exista o nevoie mai mare ca niciodata de proiecte sociale si întelegem datoria pe care o avem fata de comunitatea locala. Din acest motiv, continuam sa ne implicam în mod activ pentru a facilita accesul la educatie în cazul copiilor din medii sau comunitati defavorizate. Multumim pe aceasta cale întregii echipe Salvati Copiii, alaturi de care copiii redescopera zilnic bucuria de a se juca si de a învata.” Bogdan Grigoriu, Director Operational PEPCO Romania.

Începand din mai 2019, cu sprijinul PEPCO Romania, Salvati Copiii a intervenit activ pentru ca 1.600 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca în strainatate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic sa faca fata dificultatilor educationale, psihologice si sociale si vulnerabilizarilor suplimentare generate de perioada pandemica. Astfel, acestia au fost inclusi în clase de educatie remediala, pentru a putea recupera decalajele în învatare, au participat la activitati de socializare, au fost consiliati psihologic, atat ei, cat si familiile lor si au beneficiat de suport material de urgenta.

SERVICII DESTINATE PROTECTIEI COPIILOR CU PARINTII PLECATI LA MUNCA ÎN STRAINATATE

Amploarea fenomenului copiilor cu parintii plecati la munca în strainatate face necesara dezvoltarea unei retele de servicii specializate destinate acestor copii.

Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor în grija carora au ramas copiii, începand cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii si 6.850 de adulti, persoane în grija carora au ramas sau parinti, au beneficiat pana acum de servicii de interventie directa.

Peste 124.000 de persoane, parinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea parintilor îl are asupra copiilor ramasi acasa, precum si cu privire la obligatiile ce le revin parintilor la parasirea tarii.

Date valabile pentru 30 iunie 2021, conform Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, http://andpdca.gov.ro.

**Institutul National de Statistica, 2020

 

 
inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


E bine sa te porti frumos cu prietenii din grup, chiar daca ei mai gresesc fata de tine. Nu lasa mandria sa iti strice imaginea. Toti stiu ca esti un exemplu de bune maniere cand vine vorba de comportament.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Viteza cu care sunt expulzate aerul si virusii cu prilejul unui stranut este de 150 km/h.In jur se raspandesc aproximativ 80 de milioane de virusi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- De cate femei este nevoie pentru a schimba un bec?
- De nici una. Toate stau ca proastele pe intuneric si se vaita ca becul s-a ars.

› vrei mai mult