Gradina Salbatica - de 111 ani in inima Bucurestiului

30 august 2019, 08:43

Gradina Salbatica - de 111 ani in inima Bucurestiului

Optzeci de fotografii suprind momente din istoria
Gradinii Salbatice din inima Bucurestiului, o "bijuterie ecologica" nascuta acum 111 ani, menita sa puna in valoare cladirea muzeului ridicat in vecinatatea ei si sa-si imparta povestea de viata cu el.

 

Pe 4 septembrie, de la ora 18:00, va invitam la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" la vernisajul unei expozitii care spune povestea Gradinii Salbatice din inima Bucurestiului si te indeamna sa o privesti prin ochii generatiilor de copii care s-au perindat prin ea.

 

In mijlocul vietii trepidante a metropolei bucurestene, vizibila pentru ochiul unui trecator sensibil, de 111 ani, chiar in inima capitalei, gradina salbatica a Muzeului Antipa este loc de refugiu pentru sute de specii de plante si animale, unele dintre ele, strict protejate, care se bucura de aceasta oaza de liniste si siguranta.

 

Spatiul din jurul cladirii muzeului este cucerit an de an de micutii participanti la scoala de Vara de la Antipa: cursantii "Academiei Insecta", detectivii pasionati sa elucideze mistere la "cursul de criminalistica", tinerii paleontologi lucrand cu tenacitate si rabdare la descoperirea scheletului de T. rex in situl special amenajat pentru ei, "pasararii amatori" pe care ii deosebesti dupa binoclurile atarnate la gat, ori micii aventurieri inarmati cu filee entomologice, porniti pe urmele marilor naturalisti sa descopere fascinante si felurite insecte. Cu entuziasm si pasiune, viitorii cercetatori, insotiti de specialisti ai muzeului pornesc an de an in activitati de recunoastere, clasificare, sortare si identificare a speciilor. Astfel, au fost aflate cam toate speciile de plante si animale care locuiesc in gradina muzeului. Lichenii, plantele vasculare (arbori, arbusti, liane), nevertebratele (libelule, fluturi, muste, gandaci, albine, paianjeni, acarieni si rame) precum si vertebratele (pasari, lilieci si alte mamifere) devin actori importanti, servind ca material experimental pentru cursurile scolii de Vara, desfasurate an de an la Antipa.

 

Nu doar stiinta este la ea acasa in Gradina Salbatica, ci si muzica, sportul, spectacolele si activitatile de recreere, de la ateliere de rugby, spectacole medievale, expozitii de animale vii, ateliere de interceptat lilieci, seri de folk, pana la duminici petrecute la picnic cu familia in gradina muzeului. Toate aceste activitati, precum si multe altele pe care va invitam sa le descoperiti singuri, sunt incluse in povestea spusa in imagini de expozitia ce impodobeste pana pe 27 octombrie holul de la etajul muzeului.

 

Ne-am propus sa va spunem povestea Gradinii Salbatice din inima Bucurestiului, insa nu putem sa o spunem separat de povestea muzeului, deoarece destinele lor se impletesc. Lasat fara gradina, muzeul ar deveni amnezic iar gradina fara muzeu nu ar mai avea cui sa-si impartaseasca secretele. Ca un om fara amintiri, un pamant fara poveste, o tara fara trecut, nu ne-am putea imagina niciodata istoria muzeului separata de istoria gradinii sale.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un om bea in medie 75 000 litri de apa pe durata vietii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

de ce sau inventat bancurile cu blonde:)))) ca sa aibe si brunetele ce sa barfeasca sambata seara

› vrei mai mult