Generatia de Aur a fotbalului romanesc ajunge la Art Safari

21 mai 2024, 10:07

Generatia de aur

Generatia de Aur a fotbalului romanesc va fi celebrata la Art Safari printr-o expozitie temporara, in perioada 23 mai si 2 iunie, in contextul finalei de adio pe care jucatorii din acea generatie de exceptie o vor juca in fata unui stadion plin de suporteri, pe 25 mai, pe Arena Nationala. 


Expozitia marcheaza performantele exceptionale ale echipei nationale la Campionatul Mondial din 1994, unde jucatorii nostri au ajuns pana in sferturile de finala, dupa o victorie impotriva Argentinei. Echipamente sportive din colectii private, printre care si tricoul purtat atunci de Gheorghe Hagi, cu semnatura lui olografa, articole si fotografii rare de la acel meci istoric, se regasesc printre atractiile expozitiei.  

Generatia de aur - Agerpres foto 1


„Art Safari devine destinatia perfecta in perioada urmatoare si pentru iubitorii de sport, in special de fotbal. Indiferent daca suntem sau nu „microbisti”, aceasta expozitie se adreseaza tuturor romanilor si tuturor generatiilor. Va invitam sa retraiti amintirea acelui meci formidabil alaturi de alti fani ai fotbalului, de copii, de nepoti si sa descoperiti simboluri ale acelui moment, pe care le scoatem in premiera din arhive si din colectii private”, declara Ioana Ciocan, CEO Art Safari.  

Gloria fotbalului romanesc: o calatorie in timp, pentru toate generatiile 

In urma cu 30 de ani, la Mondialul din '94 care a avut loc in Statele Unite, nationala Romaniei a scris cea mai frumoasa pagina din istoria fotbalului romanesc. Echipa a ajuns in sferturile de finala impotriva Suediei, in urma eliminarii Argentinei din competitie. 

Generatia de aur - Agerpres foto 2


Astazi, jucatorii din acea generatie de exceptie se pregatesc sa ofere un spectacol memorabil de adio in fata unui stadion plin de suporteri. Pe 25 mai, pe Arena Nationala, se vor intalni intr-un meci special cu o echipa de foste staruri internationale, cu José Mourinho antrenor, o ocazie speciala pentru fanii fotbalului romanesc sa retraiasca amintiri de acum 30 de ani. 

Pentru a marca acest moment istoric, Art Safari organizeaza o expozitie temporara care va explora realizarile impresionante ale Generatiei de Aur. De la echipamentele originale purtate de starurile fotablului romanesc, articole si reviste vechi din colectii private importante, pana la fotografii iconice, expozitia ofera o altfel de perspectiva asupra unei epoci de aur a fotbalului romanesc.

Piesa-vedeta va fi chiar tricoul oficial al echipamentului national, cu semnatura olografa a legendarului Gheorghe Hagi, ce provine dintr-o colectie privata. De altfel, Gheorghe Hagi este evocat si in expozitia „Istoria Romaniei in 100 de portrete”, ce poate fi vazuta la Art Safari pana pe 28 iulie, printr-o fotografie din arhiva Agerpres si tricoul purtat de „Zecele” Romaniei la Campionatul European de Fotbal din 1996, din colectia Blogu’ lu’ Otrava. 

Si echipamentele altor mari nume ale fotbalului romanesc, precum Gica Popescu, Ilie Dumitrescu, Marius Lacatus, Florin Prunea, Ionut Lupescu, Dorinel Munteanu si Dan Petrescu, vor putea fi admirate la Art Safari.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anii 2000 in Australia erau de 10 ori mai multe oi decat oameni.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Ce ai bunico?
- Ma doare, maica, un picior. Se schimba vremea.
- Mai bine te-ar durea amandoua picioarele ca sa se schimbe vremurile.

› vrei mai mult